Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-07-2015, 20:40   #1
Adam21
ford::average

Imię: Adam
Model: był mondeo mk2, jest mk3 :D
Silnik: 1.8 zetec, 2.0 duratec + Stag 4
Rocznik: 1998, 2002
Domyślnie Gdzie dokładnie znajduje się silniczek sterujący temperaturą klimatyzacji?

Mam takie pytanie, jak w tytule, jeśli jest taka możliwość, proszę o dokładny opis lub zdjęcie, gdzie znajduje się silniczek sterujący temperaturą klimy. Mam problem, gdyż moje Mondeo po włączeniu klimatyzacji grzeje i grzeje, tak jak na HI, bez względu na to, jaką ustawię temperaturę. Sprawdziłem, wentylator działa, bezpieczniki, przekaźnik okej. Rozebrałem schowek, zdjąłem dolny panel przy nogach pasażera, moim oczom ukazały się silniczki, ale odpowiadające za zmianę kierunku nawiewu (nogi, głowa, szyba itp.), które działają bez zarzutu. Zmiana siły nawiewu też działa, nie słychać natomiast absolutnie przestawiania klapy zimno/ciepło, nie mogę też zlokalizować tego silniczka i jego zębatek. Proszę o pomoc, bardzo zależy mi aby klimatyzacja działała, dzisiaj było 37 stopni. Klima była nabijana ok. dwa miesiące temu, do wczoraj działała bez zarzutu.

Adam21 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-07-2015, 21:12   #2
Maniack___1211

Model: MOndeo
Silnik: TDDi 115
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Gdzie dokładnie znajduje się silniczek sterujący temperaturą klimatyzacji?

Masz climatronic, możliwe ze panel klimatronika uległ awarii ( czesto w panelach z białym symbolem nawieu na szybe) jeśli taki posiadasz to najprawdopodobniej o jest winowajcą , trzeba kupic panel z pomaranczowym znaczkiem nawiewu a szyby.
Maniack___1211 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-07-2015, 21:22   #3
karloss
FCP member

Imię: Karol
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Gdzie dokładnie znajduje się silniczek sterujący temperaturą klimatyzacji?

Cytat:
Napisał Maniack___1211 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Masz climatronic, możliwe ze panel klimatronika uległ awarii ( czesto w panelach z białym symbolem nawieu na szybe) jeśli taki posiadasz to najprawdopodobniej o jest winowajcą , trzeba kupic panel z pomaranczowym znaczkiem nawiewu a szyby.
Tylko kolega ma Mondka z 2002 r. patrząc na opis) więc to odpada.

Ja bym raczej sprawdził czy załącza się sprężarka klimatyzacji i wentylator chłodnicy na drugi bieg. Jeżeli nie to sprawdziłbym wtyczkę przy wentylatorze od chłodnicy, która jest podatna na korozję/przegnicie.
Kolejna kwestia to sprawdzenie przekaźnika od sprężarki klimy (z opisu na deklu od bezpieczników można sprawdzić, który).
karloss jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-07-2015, 22:15   #4
Adam21

Domyślnie Re: Gdzie dokładnie znajduje się silniczek sterujący temperaturą klimatyzacji?

Sprężarka się załącza, to słychać, czuć , że obroty się zmieniają pod obciążeniem, wentylator się załącza ... jakoś uparłem się na ten silniczek
robiłem też test klimatyzacji, błędów nie ma, pokazało się : 88 , wentylator startuje wraz z włączeniem klimatyzacji

Ostatnio edytowane przez Adam21 ; 05-07-2015 o 23:05
Stary 06-07-2015, 10:19   #5
salom

Czytam, i oczy przecieram ze zdumienia, że niektórzy kierowcy myślą, że jest jakiś silniczek, wystarczy go włączyc, i klimatyzacja samochodowa, jeszcze starego typu przedpotopowa, zrobi po chwiii przyjemny chłodek podczas afrykańskich upałów jakie teraz mamy.
Nie będę opisywał jak działa klimatyzacja, na jakiej zasadzie, bo to już na Forum jest dokładnie opisane, wystarczy przeczytać ze zrozumieniem.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-07-2015, 15:08   #6
Adam21

Cytat:
Napisał salom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czytam, i oczy przecieram ze zdumienia, że niektórzy kierowcy myślą, że jest jakiś silniczek, wystarczy go włączyc, i klimatyzacja samochodowa, jeszcze starego typu przedpotopowa, zrobi po chwiii przyjemny chłodek podczas afrykańskich upałów jakie teraz mamy.
Nie będę opisywał jak działa klimatyzacja, na jakiej zasadzie, bo to już na Forum jest dokładnie opisane, wystarczy przeczytać ze zrozumieniem.
Kolego o co Ci właściwie chodzi? Przecież jest klapka która odpowiada za ciepło/zimno, chce ją po prostu sprawdzić, czy działa, bo przecież mogła się zaciac czyż nie?
Stary 06-07-2015, 15:35   #7
karloss
FCP member

Imię: Karol
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2012

Czasem lepiej nic nie pisać niż wypisywać laboraty niezwiązane z tematem.

Kolego Adam21 odpal klimę i sprawdź czy przewód wchodzący do skraplacza jest w ogóle zimny.
Nie można wykluczyć, że spadło cięgno lub nawalił silnik sterujący klapą, ale najpierw sprawdź to co wyżej napisałem.
karloss jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania