![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 22-04-2010
Model: MkI
Silnik: benzyna 1,8
Rocznik: 1995
|
Witam
Dnia wczorajszego dolewając olej do mojego Mondka zapomniałem zakręcić kurek wlewu oleju do silnikaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dzisiaj przy sprzątaniu efektownego zachlapania wszystkiego do okoła zauważyłem iż płyn chłodzący jest zabarwiony na brązowo. Czy to jest zwiastun wymiany uszczelki? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nie znam się na mechanice i to jest najgorsze. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 26-12-2006
Model: C-Max
Silnik: 1,8 PB
Rocznik: 2005
|
płyn jest tłusty? moze to rdza po prostu?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 22-04-2010
Model: MkI
Silnik: benzyna 1,8
|
No właśnie, Przeciez olej z wodą sie nie miesza także powinien pływać na powierzchni.
Juz mam schizy z tym autem. Silnik chodzi poprawnie poza tym że spaliny czasem są jasnoniebieskiego koloru. Jak auto stoi na luzie to co 3-5 sekund leci dym jasny albo niewidoczny. Przy podnoszeniu obrotów i okolo 3.5-4 tys spaliny sa caly czas jasne. Sory za lakoniczny opis ale jestem z innej branżyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jakies mies temu przy wymianie swiec i kabli zauwazylem ze jest olej wokół świec. Tak na marginesie |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
ford::average
![]() Imię: Krzysiek
Model: Mondeo mk1 2.0 4x4
Silnik: 2.0 16V
|
Cytat:
Natomiast jeśli chodzi o kolor płynu to musi być już stary i brudny. Miałem tak w poprzednim samochodzie. Nie był wymieniany na pewno bardzo długo i miał kolor kawy z mlekiem. Spuściłem wszystko i zalałem silnik wodą.. Po paru godzinach jazdy spuściłem wodę i zalałem świeżym płynem.. Trochę przeczyściło chłodnice, ale po tygodniu zauważyłem że płyn dalej zrobił się brązowy.. Widocznie miałem już tak zasyfiony układ że to pojedyncze płukanie nie pomogło. Jeśli masz czas to możesz przeprowadzić kilka takich płukań za pomocą wody zanim zalejesz układ płynem na gotowo. Pozdrawiam |
|
|
|
|