Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-05-2011, 17:12   #1
Piter63
ford::amateur

Model: MkI
Silnik: benzyna 1,8
Rocznik: 1995
Domyślnie Brązowy płyn chłodzący

Witam

Dnia wczorajszego dolewając olej do mojego Mondka zapomniałem zakręcić kurek wlewu oleju do silnikaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzisiaj przy sprzątaniu efektownego zachlapania wszystkiego do okoła zauważyłem iż płyn chłodzący jest zabarwiony na brązowo.

Czy to jest zwiastun wymiany uszczelki? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Nie znam się na mechanice i to jest najgorsze.

Piter63 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-05-2011, 17:17   #2
GrzegorzD
ford::professional

Model: C-Max
Silnik: 1,8 PB
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Brązowy płyn chłodzący

płyn jest tłusty? moze to rdza po prostu?
GrzegorzD jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-05-2011, 18:43   #3
Piter63
ford::amateur

Model: MkI
Silnik: benzyna 1,8

No właśnie, Przeciez olej z wodą sie nie miesza także powinien pływać na powierzchni.

Juz mam schizy z tym autem. Silnik chodzi poprawnie poza tym że spaliny czasem są jasnoniebieskiego koloru. Jak auto stoi na luzie to co 3-5 sekund leci dym jasny albo niewidoczny. Przy podnoszeniu obrotów i okolo 3.5-4 tys spaliny sa caly czas jasne.

Sory za lakoniczny opis ale jestem z innej branżyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jakies mies temu przy wymianie swiec i kabli zauwazylem ze jest olej wokół świec. Tak na marginesie
Piter63 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-05-2011, 22:27   #4
krismielec
ford::average

Imię: Krzysiek
Model: Mondeo mk1 2.0 4x4
Silnik: 2.0 16V

Cytat:
Napisał Piter63 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jakies mies temu przy wymianie swiec i kabli zauwazylem ze jest olej wokół świec.
Witaj, to objaw nieszczelnej uszczelki pod pokrywą zaworów.. kup nową i wymień. Sam sobie z tym poradzisz.
Natomiast jeśli chodzi o kolor płynu to musi być już stary i brudny. Miałem tak w poprzednim samochodzie. Nie był wymieniany na pewno bardzo długo i miał kolor kawy z mlekiem.
Spuściłem wszystko i zalałem silnik wodą.. Po paru godzinach jazdy spuściłem wodę i zalałem świeżym płynem.. Trochę przeczyściło chłodnice, ale po tygodniu zauważyłem że płyn dalej zrobił się brązowy.. Widocznie miałem już tak zasyfiony układ że to pojedyncze płukanie nie pomogło.
Jeśli masz czas to możesz przeprowadzić kilka takich płukań za pomocą wody zanim zalejesz układ płynem na gotowo.

Pozdrawiam
krismielec jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania