![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Kamil
Model: Ford Mondeo Mk3
Silnik: TDDI
Rocznik: 02
|
Witam wszystkich, mam poważny problem, mianowicie bardzo często podczas jazdy a nawet czasem od razu po uruchomieniu silnika nie ma mocy, tzn turbina nie chce działać czego wynikiem jest np przyspieszenie na trójce z 40 do 50 km/h w ok 7 sec...
gruszka chodzi na postoju jak sprawdzam i po przejechaniu kilku kilometrow przestaje doładowywać nagle (podczas jazdy) czy to moze byc wina jakiegos sterowania, czy może EGR ? proszę o pomoc bo mało co a skończyło by mi się tragicznie podczas wyprzedzania... silnik 2.0 TDDI 115 2002 r Ostatnio edytowane przez kamilek30 ; 28-05-2012 o 22:22 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Tomek
Model: Mk4 FL PowerShift
Silnik: 2.0 TDCi 163(138)/192 PS & 344/408 Nm by TuneFORCE ;)
Rocznik: 11.2011 prawie 2012 :P
|
Kiedy turbina przestaje doładowywać?
Czy dokładnie w jakimś przedziale czy raz tak a raz tak? Czy są inne objawy typu nadmierne dymienie? Skoro pisałeś o gruszce, więc to zmienna geo, może po prostu się przycina? Żadne kontrolki nie wyskakują? Byłeś na kompie?
|
|
|
|
#3 |
|
|
Kiedy turbina przestaje doładowywać? -nie ma reguły, podczas norlanej jazdy i podczas szybkiej jazdy
Czy dokładnie w jakimś przedziale czy raz tak a raz tak? - mogę jechać czasem na 1600 obrotów dodać gazu i bach nie ma turbo, rownie dobrze moge przy 3k obrotow i to samo bedzie Czy są inne objawy typu nadmierne dymienie? - no zauważyłem że lubi machnąć takim szarym/białym dymem, wcześneij tak nie walił mocno Skoro pisałeś o gruszce, więc to zmienna geo, może po prostu się przycina? Żadne kontrolki nie wyskakują? - znajomy mówil ze normalnie chyba odskakuje, nic nie wyskakuje dziwnego Byłeś na kompie? - dlatego wczensije pytam was czy warto jechac na kompa bo to 5 dych kosztuje |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Cytat:
To że turbina na pewno nie ładuje, to możesz stwierdzić na 100% tylko wtedy gdy masz zamontowany BG (Boost Gauge) - czyli manometr na desce. A tak to są tylko nieuprawnione przypuszczenia, nawet oryginalny MAP sensor może być uszkodzony i podawać do sterownika nieprawidłowe dane.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 29-05-2012 o 08:57 |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
piszę to sugerując się iż nie słychać jak turbo (zawsze przy ok 2k obrotów) daje strzała i jest świst
panowie co sugerujecie zrobić ??? |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Cytat:
|
|
|
|
#7 |
|
|
oj no nie wiem jak nazwać, jest charakterystyczny dla mnie głos przy ok 2k jak turbo wstaje i tyle
więc co radzicie ? Ostatnio edytowane przez kamilek30 ; 29-05-2012 o 09:08 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::professional
![]() Imię: Robert
Model: Mdo MK3,4,5; Focus MK3
Silnik: 2.0TDCi; 1,4Pb
Rocznik: 2006; 2009
|
Sprawdź, czy nie masz gdzieś może dziurki w dolocie od turbiny do kolektora ssącego - najlepiej na kanale z pomocą drugiej osoby i delikatna przygazówka - może usłyszysz gdzieś swist.
Jeżeli nie jest to przy określonych obrotach silnika to obym się mylił, że może któryś wtrysk zaczął się "buntować".Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
ale gdyby był dziurawy przewód to w ogóle by nie wstawała turbina ? a tak czasem jest czasem nie, teraz z przewagą - nie ma
tddi nie ma wtrysków jak w tdci chyba |
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::professional
![]() Imię: Robert
Model: Mdo MK3,4,5; Focus MK3
Silnik: 2.0TDCi; 1,4Pb
Rocznik: 2006; 2009
|
Przy większych obrotach pomimo jakiejś dziurki turbina da trochę kopa. Może intercooler się rozszczelnia przy wyższej temperaturze.
Co do wtrysków - sorry - nie zwróciłem uwagi na Twój avatar. Proponuję poszukać kogoś z forum z interfejsem w Twojej okolicy. |
|
|
|