Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-01-2013, 22:59   #1
ppawel24
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.8 16V Zetec
Rocznik: `99
Arrow Odpalanie tylko z pedałem gazu i gaśnięcie na biegu jałowym

Witam!
Tematów podobnych jest dużo, żadne nie rozwiązane... Ja mam trochę więcej danych oraz problemów.

Focus Mk1 1.8benz + GAZ

1. Samochód nie odpali, jeżeli nie wcisnę pedału gazu (po chwili, czasami po jakimś czasie nagle obroty idą w górę i wtedy wiem, że jak puszcze pedał, samochód nie zgaśnie. W innym wypadku samochód gaśnie)
2. Podczas jazdy jak wcisnę sprzęgło auto gaśnie (obroty spadaja szybko jak nigdy)

Już kiedyś zdarzało się, że samochód gasł podczas jazdy (czasami raz na pół roku, czasami 2 razy w ciągu 15min)

Problem zaczął się od problemów z odpalaniem, teraz gaśnie także podczas jazdy.

Pojawia się też błąd DTC 9202 - przerwa obwodu elektrycznego układu paliwowego

Ponadto odkąd go kupiłem (3 lata temu) powoli schodził z obrotów, także na benzynie. Na "luzie" obroty wchodziły wolniej niż to w benzyniakach bywa - i na gazie i na benzynie.

Wszystkie usterki występują identycznie na Gazie i na Benzynie.

Akumulator sprawny (13,8V).

Ostatnio wymieniłem świecie na Motocrafta. Wokół świecy nr1 było mokro. Teraz sprawdziłem czy przy nowej świecy jest mokro, niestety też (ale mniej)

Dziwi mnie ten błąd DTC9202, bo chyba przerwa w obwodzie elektr układu paliwowego nie ma znaczenia, jeżeli jadę na gazie.

Proszę o sugestie i pomoc co mi "walnęło" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Edit: Jeszcze 1 rzecz, która może być ważna. Uważam, ze silnik w zimie za wolno się nagrzewa... Jak jeżdżę tak do 2,7tys obrotów, to temp nie dojdzie do połowy. Jeżeli go nagrzeję do tych 90st, to jak dojadę do świateł to w oczach skazówka opada do 1/4. <- tak było do tej pory, silnik na światłach mi gaśnie od wczoraj wieczór

Ostatnio edytowane przez ppawel24 ; 25-01-2013 o 23:15
ppawel24 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-01-2013, 08:16   #2
mario704
ford::average

Imię: Mariusz
Silnik: 1,6 zetec SE
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Odpalanie tylko z pedałem gazu i gaśnięcie na biegu jałowym

miałem podobnie.Czyszczenie krokowca pomogło.Też odpalałem z nogą na gazie ,teraz już nie muszę
mario704 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-01-2013, 10:02   #3
korek007
ford::professional

Model: Focus SEDAN
Silnik: 1,6 Ghia
Rocznik: 2000

Cytat:
Napisał ppawel24 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
.... Uważam, ze silnik w zimie za wolno się nagrzewa... Jak jeżdżę tak do 2,7tys obrotów, to temp nie dojdzie do połowy. ...silnik na światłach mi gaśnie od wczoraj wieczór
To gaśnięcie silnika to najprawdopodobniej wina zaworu powietrza obrotów biegu jałowego. Jeżeli chodzi o nagrzewanie silnika - może coś nie tak z termostatem? Tzn. może jest cały czas otwarty ?
korek007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-01-2013, 12:07   #4
ppawel24

Czyli błędu DTC i mokrej świecy nie łączyć z tym gaśnięciem?

Zawor powietrza obrotów biegu jałowego i krokowiec to to samo? Czy coś źle wyczytałem?

Zapomniałem w pierwszym poście napisać, że przy odpalaniu (i do momentu az przełączy się na gaz) strasznie smierdzi benzyną. Czuć nawet w środku, a na zewnątrz to jak cholibka...
Stary 26-01-2013, 12:58   #5
korek007

Cytat:
Napisał ppawel24 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Zawor powietrza obrotów biegu jałowego i krokowiec to to samo? ....
Tak, to jest to samo. Jeżeli silnik gaśnie po wysprzęgleniu, tj. kiedy przechodzi na obroty biegu jałowego (a obroty spadają nawet do poziomu, kiedy silnik gaśnie) , to najczęstszą przyczyną jest właśnie krokowiec.
Stary 27-01-2013, 12:07   #6
mario704
ford::average

Imię: Mariusz
Silnik: 1,6 zetec SE
Rocznik: 2002

doliczając do tego cały ogrom innych fantów:cewka,zawór odpowietrzania skrzyni korbowej,różnego rodzaju przetarte wężyki powietrzne i bóg wie co jeszcze....Krokowiec to tylko kropla w morzu,wiem co mówię bo z tym aktualnie walcze.
mario704 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-01-2013, 17:38   #7
korek007

Witam
Dla znających j. angielski - znalazłem opis takich trochę dziwnych procedur przy wymianie krokowca:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 30-01-2013, 19:27   #8
ppawel24

Jestem na etapie ściągnięcia przepustnicy i na razie zatrzymało mnie to. Już piszę dlaczego...

W przepustnicy jest BENZYNA :O A raczej pod przepustnica (chociaz przepustnica, też jest w niej brudna). Jak patrzę w dół przez otwór po ściągniętej przepustnicy, na dnie stoi benzyna (sprawdzałem - na 100% benzyna). Domyślam się, że tak nie powinno być?
Czego to może być przyczyna? Powinienem coś z tym zrobić?
Odpowiedz

Zasady postowania