![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 03-07-2012
Model: Focus
Silnik: 1.8 16V Zetec
Rocznik: `99
|
Witam!
Tematów podobnych jest dużo, żadne nie rozwiązane... Ja mam trochę więcej danych oraz problemów. Focus Mk1 1.8benz + GAZ 1. Samochód nie odpali, jeżeli nie wcisnę pedału gazu (po chwili, czasami po jakimś czasie nagle obroty idą w górę i wtedy wiem, że jak puszcze pedał, samochód nie zgaśnie. W innym wypadku samochód gaśnie) 2. Podczas jazdy jak wcisnę sprzęgło auto gaśnie (obroty spadaja szybko jak nigdy) Już kiedyś zdarzało się, że samochód gasł podczas jazdy (czasami raz na pół roku, czasami 2 razy w ciągu 15min) Problem zaczął się od problemów z odpalaniem, teraz gaśnie także podczas jazdy. Pojawia się też błąd DTC 9202 - przerwa obwodu elektrycznego układu paliwowego Ponadto odkąd go kupiłem (3 lata temu) powoli schodził z obrotów, także na benzynie. Na "luzie" obroty wchodziły wolniej niż to w benzyniakach bywa - i na gazie i na benzynie. Wszystkie usterki występują identycznie na Gazie i na Benzynie. Akumulator sprawny (13,8V). Ostatnio wymieniłem świecie na Motocrafta. Wokół świecy nr1 było mokro. Teraz sprawdziłem czy przy nowej świecy jest mokro, niestety też (ale mniej) Dziwi mnie ten błąd DTC9202, bo chyba przerwa w obwodzie elektr układu paliwowego nie ma znaczenia, jeżeli jadę na gazie. Proszę o sugestie i pomoc co mi "walnęło" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Edit: Jeszcze 1 rzecz, która może być ważna. Uważam, ze silnik w zimie za wolno się nagrzewa... Jak jeżdżę tak do 2,7tys obrotów, to temp nie dojdzie do połowy. Jeżeli go nagrzeję do tych 90st, to jak dojadę do świateł to w oczach skazówka opada do 1/4. <- tak było do tej pory, silnik na światłach mi gaśnie od wczoraj wieczór Ostatnio edytowane przez ppawel24 ; 25-01-2013 o 23:15 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Mariusz
Silnik: 1,6 zetec SE
Rocznik: 2002
|
miałem podobnie.Czyszczenie krokowca pomogło.Też odpalałem z nogą na gazie ,teraz już nie muszę
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 19-07-2005
Model: Focus SEDAN
Silnik: 1,6 Ghia
Rocznik: 2000
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Czyli błędu DTC i mokrej świecy nie łączyć z tym gaśnięciem?
Zawor powietrza obrotów biegu jałowego i krokowiec to to samo? Czy coś źle wyczytałem? Zapomniałem w pierwszym poście napisać, że przy odpalaniu (i do momentu az przełączy się na gaz) strasznie smierdzi benzyną. Czuć nawet w środku, a na zewnątrz to jak cholibka... |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::average
![]() Imię: Mariusz
Silnik: 1,6 zetec SE
Rocznik: 2002
|
doliczając do tego cały ogrom innych fantów:cewka,zawór odpowietrzania skrzyni korbowej,różnego rodzaju przetarte wężyki powietrzne i bóg wie co jeszcze....Krokowiec to tylko kropla w morzu,wiem co mówię bo z tym aktualnie walcze.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Jestem na etapie ściągnięcia przepustnicy i na razie zatrzymało mnie to. Już piszę dlaczego...
W przepustnicy jest BENZYNA :O A raczej pod przepustnica (chociaz przepustnica, też jest w niej brudna). Jak patrzę w dół przez otwór po ściągniętej przepustnicy, na dnie stoi benzyna (sprawdzałem - na 100% benzyna). Domyślam się, że tak nie powinno być? Czego to może być przyczyna? Powinienem coś z tym zrobić? |
|
|
|