Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-08-2013, 14:51   #1
wielkikack49
ford::average

Imię: Piotr
Model: Focus Mk1 FL HB
Silnik: 1,6 ZETEC SE
Rocznik: 2002
Domyślnie Podwyższone obroty przy zmianie biegów

Męczyłem Was niedawno "w temacie" podwyższonych obrotów po zdjęciu gazu (zmiana biegów, włączenie luzu itp). Ćwiczyłem to przez trzy tygodnie od zakupu Foki. Oczywiście porady były zewsząd - wymienić krokowy. Krokowy podmieniony na używany; brak efektów, czujnik położenia przepustnicy; brak efektów, krokowy wymieniony na oryginał fabrycznie nowy; brak efektów, odma wyczyszczona; brak efektów.
Ponieważ dla podmiany czujnika przepustnicy zakupiłem całą przepustnicę (używaną, rzecz jasna), wyszorowałem ją psikaczem do mycia gaźników, popsikałem dodatkowo w łożyska oleikiem precyzyjnym i podmieniłem.
I jak ręką odjął. Obroty spadają natychmiast, silnik hamuje po zdjęciu gazu. Ogólnie stan fabryczny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jedno mnie trochę niepokoi, wymontowana przepustnica ma oznaczenie XS4U-LD a ta zainstalowana ma inne literki na końcu (prawdopodobnie DF, ale karteczka z zapiskiem pofrunęła za płot). Niczym się na oko uzbrojone nie różni, ale oznaczenie inne. Może ktoś roszyfrował te oznaczenia?
Piotr
Po oględzinach zauważyłem, że oryginalna przepustnica ma oś z plastiku a zamontowana z odzysku ma ośkę przepustnicy metalową. Poza tym żadnych różnic nie widzę. Jutro rano wybiorę się pod maskę z lusterkiem, żeby odczytać te nieszczęsne dwie literki oznaczenia wersji.

Ostatnio edytowane przez wielkikack49 ; 06-08-2013 o 19:45
wielkikack49 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-08-2013, 19:55   #2
korek007
ford::professional

Model: Focus SEDAN
Silnik: 1,6 Ghia
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Podwyższone obroty przy zmianie biegów

Cytat:
Napisał wielkikack49 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...I jak ręką odjął....Ogólnie stan fabryczny...
Więc po co dalej się zadręczać? Może ta stara przepustnica nie była szczelna ?
korek007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-08-2013, 07:50   #3
wielkikack49
ford::average

Imię: Piotr
Model: Focus Mk1 FL HB
Silnik: 1,6 ZETEC SE
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Podwyższone obroty przy zmianie biegów

Ciekawość, Panie, ciekawość...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A na poważnie, szkoda wyrzucić. Warto ustalić co i jak i może komuś się przyda. Nie będę oferował złomu.
A przy okazji - ta wspomniana ośka oczywiście jest też metalowa. Idealnie czerniona i przy panujących upałach, na dotyk wydawała się plastikowa.
Ot, taka zmyłka.
P

Ostatnio edytowane przez wielkikack49 ; 07-08-2013 o 07:52
wielkikack49 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania