![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::professional
![]() Imię: Sławek
Model: Focus 3 kombi
Silnik: 1.6 TDCi DV6C
Rocznik: 2012
|
Witam.
Mam pytanie odnośnie lampek LED w podsufitce. Jak zauważyłem sa trzy rodzaje(tego samego typu i kształtu) 1.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ta z prawej (4-przyciski)to przednia, ta z lewej to tylna(2 przyciski) jest jeszcze trzecia wersja (3 przyciski) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czym się różni ta wersja z dwoma przyciskami od tej z trzema? ( Oprócz tego co widać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) Płytki PCB sa identyczne |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
W mondeo mk5 ten kształt ma tylko lampka tylna. Jeśli chodzi o Focusa jest jeszcze tylna lampka bez przycisków i taką miałem sparowaną z przedstawionym tu typem z trzema przyciskami. Wydaje mi się, że od tej z czterema przyciskami różni się jedynie brakiem możliwości wyłączenia wraz z otwieraniem drzwi.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010
|
Gruby temat. Wbrew pozorom niewiele jest tam "identyczności". Lampki są różne dla:
1. Modeli aut: np. dla Focusa są inne niż dla Mondeo albo S-MAX'a; 2. Przeznaczenia/rozmieszczenia i podległości, np. są lampki obwodowe i "środkowe" (przy czym środkowe też mogą mieć różne kąty świecenia, tzn. miejsca wlutowania na płytce są różne), master i slave; 3. Generacji modeli: np. dla S-MAX'a mk1 są inne niż dla S-MAX'a mk2; 4. Roczników - różnią się: a. barwą piktogramów, np. białe albo czarne; b. barwą świecenia, np. diody ciepłe, neutralne, albo zimne. Najważniejsze jednak jest to, że jak się pomiesza, to nie chcą świecić poprawnie. Albo nie gasną, albo wcale nie świecą, albo wariują. Gruby temat. Ostatnio edytowane przez Parch ; 27-11-2024 o 14:02 |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
|
Cytat:
Ale moje pytanie dotyczyło tylko tych dwóch lampek 2 i 3 przyciski. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Lampka z 3. i 4. przyciskami, to są zapewne lampki centralne master (przód) z tego samego modelu, tylko z różnych lat produkcji tego modelu. Lampka z 2. przyciskami jest lampką centralną slave (tył, tj. nad drugim rzędem foteli).
Lampki z pierwszego zdjęcia zapewne są z tego samego auta i powinny świecić poprawnie razem. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Ten z napisem off wyłącza oświetlenie po otwarciu drzwi. Ten obok niego steruje całością, reszta swoimi diodami.
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
|
Wszystkie.
Cytat:
Ostatnio edytowane przez Parch ; 27-11-2024 o 15:24 |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Dzięki, chodziło mi o ten włącznik globalnego oświetlenia. Mam lampkę przednią 4 przyciski z ciemnymi piktogramami i barwą ciepłą oraz lampkę tylną z bialymi przyciskami(2 przyciski) barwą chłodna LED.
Niestety lampka przednia nie steruje tylną. Macie może schemat lub opis złączy tych lampek? Pin1 zasilanie Pin5 masa Pin3 podświetlenie przycisków Pin2 ? Pin4 ? Pin6 ? |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Lampki z białymi piktogramami nie są kompatybilne z lampkami z czarnymi. Nie w polączeniu fizycznym (piny/kabelki) jest tu problem.
|
|
|
|