![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 23-11-2012
Model: Ford Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCI 150
Rocznik: 2015
|
Witam. Chciałbym wykorzystać felgi z czujnikami ciśnienia do Mondeo Mk5 ale niestety felgi są pomieszane jak zidentyfikować odpowiednie miejsce w samochodzie.
Czy czujniki ciśnienia wyświetlają tylko nieodpowiednie ciśnienie czy wartość - z tego co zdążyłem zobaczyć to mam tylko coś takiego wyzeruj czujniki w Liczniku LCD. Jestem posiadaczem popularnego interfejsu i forscana czy to w czymś pomoże? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Radosław
Model: Arteon SB R
Silnik: 388 KM/ 510 Nm
Rocznik: 2022
|
Jak masz zegary LCD i "stary" soft to tylko niskie ciśnienie będzie sygnalizowane. W sofcie nowszym - modowanym podawane są aktualne ciśnienia dla każdego z kół. To soft z cyfrowym, pomiędzy zegarami wyświetlaniem prędkości, innymi wskazówkami itp.
Masz taki / pierwsza fota / a potrzebujesz takiego / druga / Forscanem tego nie zdziałasz , ale jak będziesz robił 150 na 180 to ten ktosiu pewnie ogarnie zegary.
Łe tam Panie, Fordy rdzewiejo, sie psujo i nie jado i palo jak smoki ![]() Miałem Mondeo 4, dwa Mondoloty 5 i to chyba koniec przygody Ostatnio edytowane przez Hansolo ; 19-11-2018 o 22:42 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Czyli na tą chwilę zostaje mi bawić się ciśnieniem w poszczególnych kołach po założeniu na auto z opuszczaniem powietrza w poszczególnych kołach i zweryfikowanie które koło wskazuje na za niskie ciśnienie i tak dojdę.
Dobrze myślę? Aha a czujniki automatycznie zobaczy auto jak te koła nie są z tego auta? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Samochód czujników jeśli są sprawne się " nauczy ". Na tą chwilę zabawa z ciśnieniem nic Ci nie da. Spadek ciśnienia pokaże kontrolka, ale nie w którym kole . Po sofcie o ile czujniki będą odpowiednio przyporządkowane do koła, też nie wskazuje które koło ma za mało. Pokazuje się kontrolka i w menu sprawdzasz gdzie jest mało.
|
|
|
#5 |
|
|
Czyli zakładam jak idzie a kiedyś przy okazji np zmiany mapy się przyporządkuje odpowiednio. Dzięki za rozjaśnienie.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Podporządkowanie to trochę rzeźba . Są o tym wzmianki w różnych tematach. To upuszczanie to jedna z metod. Gdzie spadnie ciśnienie w/g wskazania na liczniku , tam zakręca się koło jeśli wcześniej było w innym miejscu.
|
|
|
#7 | |
|
![]() Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
|
Cytat:
1.) Robię przekładkę kół. Koła wstępnie pompouję do wartości (bar): LP: 2.2, PP: 2.4, TP: 2.6, TL: 2.8. Przekładkę robię wg schematu: tyły równolegle na przód, przody po przekątnych na tył (przedni napęd, opony asymetryczne) 2.) Robię reset w licznikach i wyjeżdżam na obwodnicę - na wyświetlaczu mam cały czas podgląd wartości ciśńienia (na początku wskazywane jest to "stare" z poprzednich kół) 3.) Po przejechaniu około 8-12 km widzę jak kolejno wskakują nowe wartości ciśnienia na poszczególnych kołach. Robiłem to już chyba z 5 razy i nigdy nie miałem problemów z wybudzeniem czujników po sezonie. 4.) Po różnicach ciśnień widzę, gdzie pokazywane jest które koło. Zupełna losówka. Zapamiętuje to położenie - nie jestem hiperestetą i mi nie przeszkadza, że wyświetlane jest inaczej Ostatnie dwa przypadki były takie, że tyły miałem na przodzie, a teraz mam przód z prawej strony, a tył z lewej 5.) W drodze powrotnej zjeżdżam na stację i pompuję koła do właściwych wartości ciśnienia. Ponownie resetuję w licznikach 6.) I tak do kolejnej przekładki kół |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
#9 | ||
|
![]() Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
|
Cytat:
Bump: Cytat:
Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 20-11-2018 o 11:54 |
||
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Podłączyłem forscana i nie wiem gdzie szukać czujników w którym module - pomoże ktoś?
PS Upuściłem w jednym z kół cisnienie z 2,5 na 2,3 i nic nie pokazują czujniki (po przejechaniu ok 4 km). O co chodzi z tym zerowaniem w ustawieniach licznika? Ostatnio edytowane przez wtmar ; 20-11-2018 o 20:41 |
|
|
|