![]() |
|
|||||||
|
Do³±cz teraz!
|
|
Do³±cz ju¿ teraz do najwiêkszej spo³eczno¶ci mi³o¶ników Forda w Polsce. Zarejestruj siê i uzyskaj pe³en dostêp do wszystkich dzia³ów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzêdzia w±tku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imiê: Piotr
Sk±d: Warszawa
Model: Mondeo MK4 kombi
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2007
|
Witam.
Poproszê o poradê co zrobiæ. Jestem posiadaczem Mondeo MK4 2.5T. W 2020 za³o¿y³em gaz (przy ok 170 tys km). Aktualnie mam ok 220 tys. km. Samochód jest z polskiego salonu, bezwypadkowy. Niedawno pojawi³y siê dziwne stuki dochodz±ce z silnika. Pojecha³em na wymianê rozrz±du (bo i tak wcze¶niej planowa³em) i diagnoza mechanika obrócona panewka... "szok niedowierzanie", bo dba³em o przegl±dy itd. Mechanik stwierdzi³, ¿e ciê¿ko powiedzieæ dlaczego przy takim przebiegu tak siê sta³o, bo np. oleju by³o w normie. Jego zdaniem warto wymieniæ silnik. Koszt silnika z tego co patrzy³em z "gwarancj±" i pomiarami ok 9 tys. z³. Z wymian±, prze³o¿eniem nowego rozrz±du wyjedzie pewnie z 15 tys z³. Poproszê o Wasze zdanie czy warto? Nie znam siê za bardzo na samochodach, wiêc nie wiem co zdecydowaæ. Na razie sk³aniam siê na sprzeda¿ w takim stanie jakim jest i kupienie czego¶ "nowego". |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imiê: Marcin
Sk±d: ¦wiêtoch³owice
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
Ale diagnoza na ucho, czy co¶ rozebra³ i popatrzy³?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Odkrêca³ miskê olejow±.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Sk±d: Krosno
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
A nie lepiej naprawiæ ten, skoro to tylko panewka? Przynajmniej bêdziesz wiedzia³, co masz.
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
ford::professional
![]() Imiê: Karol
Sk±d: w-wa
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
|
Zobaczyæ w jakim stanie jest wa³ korbowy mo¿e wystarczy zmieniæ panewki i bêdzie ok jak reszta dobra wa³ jeszcze nie zd±¿y³ siê przytrzeæ. Zale¿y na jakim etapie odkryte.
Cytat:
Ostatnio edytowane przez klocolus ; 23-04-2025 o 15:25 |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Zapewne by³o jak mówisz, bo mechanik w³a¶nie podejrzewa³, ¿e np mo¿e byæ to pompa jak zapyta³em o przyczynê.
Tak, zalewa³em 5w30. A jak wa³ zosta³ przytarty to Waszym zdaniem warto robiæ? Pewnie trzeba by by³o znale¼æ jakiego¶ speca w tym temacie czy "ka¿dy" mechanik jest to w stanie zrobiæ? Koszt pewnie mniejszy ni¿ wymiana silnika, który te¿ przecie¿ nie wiadomo jak d³ugo pos³u¿y. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Sk±d: Krosno
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Sprawd¼ ci¶nienie sprê¿ania, jak jest dobre, to wystarczy zrobiæ szlif wa³u (mo¿e tylko tego jednego czopu) panewka i je¼dziæ dalej. Przede wszystkim poszukaj specjalistê, który robi remonty silników i z nim pogadaj.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::advanced
![]() Imiê: Konrad
Sk±d: CTR
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015
|
Zainteresuj siê czy remont jest mo¿liwy. Najlepsze wyj¶cie. Sam niedawno by³em na podobnym etapie jak Ty, czyli rozterka miêdzy remontem, wymian±, a sprzeda¿± na czê¶ci. U mnie niestety remont nie by³ mo¿liwy wiêc samochód poszed³ na czê¶ci bo wymiana silnika na drugi, u¿ywany to zdecydowanie najwiêksze ryzyko jakie mo¿na podj±æ.
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
ford::professional
![]() Imiê: Karol
Sk±d: w-wa
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Witam po przerwie.
Jednak zdecydowa³em siê na sprzeda¿ w ca³o¶ci jako uszkodzony. Ile wg Was powinienem wzi±æ za niego? By³em u jednego speca od remontów to powiedzia³ za remont od 15 do 20 tys z podniesieniem mocy. Wg mnie to nieop³acalne jak na 20-letnie auto. Wiem, ¿e jak zrobiê to poje¿d¿ê kolejne 10 lat. Wolê kupiæ co¶ nowszego (tak, wiem niekoniecznie lepszego). Mieszkam w du¿ym mie¶cie i zaraz mi wlepi± zakaz wjazdu, bo zielona strefa i zostanê z Mondziakiem jak Himilsbach... |
|
|
|