![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Kacper
Model: Focus mk2 2010
Silnik: 2.0 tdci 136
Rocznik: 2010
|
Witam,
Odkąd mam focusa nie ogarnąłem zasady działania tego ustrojstwa. Mam wrażenie że czujniki na przedniej szybie (są podłączone), nie działają. Wycieraczki nawet przy ulewie nie włączają sie automatycznie (pomimo że ustawione są na pozycji 1, pokrętło które jest na drążku tez nie działa, czy to 1 czy 6 - zawsze taki sam odstęp działania wycieraczek), oraz nie działają światła automatyczne, tylne pozycyjne świecą się zawsze. Co może być przyczyną? Czy może to być przyczyną jakiś wywalony bezpiecznik, a jak tak, to który musiałbym sprawdzić? ( Wszystko jest od nowosci wszystkie opcje nic nie bylo dokladane. ) |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Sprawdź czy szyba oryginalna.
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
ford::amateur
![]() Imię: Kacper
Model: Focus mk2 2010
Silnik: 2.0 tdci 136
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 100KM
|
Witam,
Sytuacja jak w tytule. Od kilku dni nie działają mi automatyczne światła, tzn. nie przełączają się z mijania na dzienne. Oczywiście sprawdzone przy różnych warunkach atmosferycznych. Dodatkowo wczoraj zauważyłem, że również wycieraczki w trybie auto, nie reagują na zmianę przełącznika częstotliwości. Działają z jedną częstotliwością. 2,5 roku temu miałem wymienianą szybę przednią, ale po jej wymianie do teraz wszystko było ok. Pytanie, czy mogło dojść do uszkodzenia tych czujników w wyniku tych upałów które miały miejsce w okresie wakacji? Samochód nie stoi pod zadaszeniem praktycznie w ogóle i czy może właśnie bardzo wysoka temperatura doprowadziła, że coś tam się wewnętrznie uszkodziło. Jeszcze dodam, że przez dłuższy okres jeździłem z przepaloną jedną żarówką świateł mijania i w pewnym momencie pomyślałem, że może inny rozpływ prądu, inne wartości napięć i coś np. w skrzynce bezpieczników mogło się przepalić/nadpalić/uszkodzić. Jednak jak przestały działać automatyczne wycieraczki, to moje podejrzenia padło na ten moduł przy szybie. Z innych rzeczy miałem robione "zimne luty" w liczniku na wiosnę, a potem zaraz wymieniany sam wyświetlacz, bo padł, przestał wyświetlać informację. Po tych zabiegach, wszystko działało. Wolę jednak wspomnieć. Jak się dobrać do tego ustrojstwa, to raz, a dwa, czy podłączenie pod kompa coś pokaże, ewentualnie test liczników i sprawdzenie czy są jakieś błędy?
|
|
|
|
#5 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 100KM
|
Witam,
Przestały mi działać automatyczne wycieraczki, brak jest reakcji na zmianę pozycji tego przełącznika na manetce. Działają tylko z jedną i tą samą częstotliwością. Podpięte pod kompa, nie ma błędów. Dwa lata temu wymieniana szyba, ale do tej pory działało bez zarzutów. Patrzyłem na ten cały moduł, który jest przy szybie, ale wygląda jak dla mnie ok. Co mogło się uszkodzić? Tam jest jakiś żel/masa czy coś. Jest szansa, że to ona mogła stracić swoje własności?
|
|
|
|
#7 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Tak, żelek, ważne żeby dobrze był przyklejony.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Adam
Model: Focus MK3
Silnik: 1.5 TDCI
Rocznik: 2015
|
od żelka to raczej wycieraczki głupieją, warto go trzymać w dobrej kondycji.
Z tego co kolega pisze, mógł paść sensor deszczu. Nie wiem czy on da błąd w komputerze. Drugie co mi przychodzi do głowy, mógł zostać zdyzaktywowany. Jest również opcja (czasami jest aktywne to menu czasami trzeba je aktywować) na wyświetlaczu zegarów. tam można w USTAWIENIA zaptaszkować opcję aktywnych wycieraczek. jeśli tam jest, to raczej albo połączenie elektryczne, albo padł sensor deszczu. sprawdź bezpiecznik F62 w BCM odpowiedzialny za Rain Sensor |
|
|
|
|
|
#9 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
A te porady to dla Mk3 czy dla Mk2 od kolegi?
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Adam
Model: Focus MK3
Silnik: 1.5 TDCI
Rocznik: 2015
|
Cytat:
to moje rady będą dla uniwersum MK3. Jednak nadal jako uniwersalna rada dla każde samochodu. na początek sprawdź bezpiecznik który będzie odpowiedzialny za sensor deszczu. |
|
|
|
|