Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-08-2011, 22:43   #1
radziulasek
ford::beginner

Imię: Radek
Model: Focus MKII PL
Silnik: 1,8 TDCI 115 KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Przegląd po 60 000 km. Czy warto?

Witam serdecznie, mam Forda Focusa MK2 kombi po FL z 2008 roku, silnik 1,8 TDCI 115 KM. Niedługo przekroczę 60 000 km przebiegu. Instrukcja przewiduje przegląd tzw. duży - m.in wymiana uszczelki pod górną pokrywą. Pytanie do kolegów o opinie i radę: Czy warto waszym zdaniem robić jeszcze ten przegląd w autoryzowanym salonie - cena około 1500 zł - Szczecin Bemo Motors, czy znacie może w tej okolicy inny solidny warsztat gdzie zrobią to samo taniej? Za 100 zł można przedłużyć gwarancję Forda jeśli zrobi się to w autoryzowanym serwisie, czy taka gwarancja rzeczywiście coś daje? Czytając jej warunki wygląda na to, że nie obejmuje najdroższych i najczęściej psujących się elementów np dwumasy? Proszę doradźcie mi co zrobić. Z góry dziękuję za życzliwość...

radziulasek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-08-2011, 23:38   #2
Matych
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Przegląd po 60 000 km. Czy warto?

Jakiej uszczelki pod jaką pokrywą ?-kto ci to powiedział.Co do gwarancji to sam sobie odpowiedziałeś.
Matych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-08-2011, 23:44   #3
maureliusz

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005

Są serwisy co rozrząd zalecają w dieslu co 120 000km wymianiać :-)))

Co do naprawy w ASO to jedyne co może mnie tam zaciągnać to:
- konieczność z racji gwarancji,
- rozrząd lub turbawka, bo takie rzeczy lepiej robić u nich.

Co do gwarancji, to nikt Ci nie napisze: warto lub nie warto. Wszystko zależy od tego ile jeździsz i jak często przeglądy będziesz robić. Z jednej strony jest to uwiazanie się z ASO i zostawianie u nich kasiorki. Z drugiej strony jak padnie alternator lub łożysko, to korzystasz. Jednak nigdy nie wiesz czy to będziesz zysk czy nie. Musisz o sobie sam skalkulować.
Stary 18-08-2011, 08:02   #4
tomek_krakow

Model: Ford Focus II
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2009

Podczas ostatniego przeglądu w ASO (po 40 tys) dowiedziałem się, że mogłem przywieźć swoje części- olej, filtry - na oko patrząc na ford.sklep.pl i fakturę z przegladu - ok. 300zl rożnicy (na samym oleju 150).

Mam nadzieję tak obniżyc koszt kolejnego przeglądu- szczególnie, że nie wiedziałem, że jest o tyle droższy. Co wymieniane jest oprócz oleju i filtrów? Oprócz tej uszczelki pod górną pokrywą?
tomek_krakow jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-08-2011, 09:23   #5
mark_TDDI
ford::average

Model: RS500
Silnik: mocny
Rocznik: 2012

Dwumasa nie jest elementem eksploatacyjnym, tylko mechanizmem. Takim elementem w układzie sprzęgła, współpracującym z dwumasą jest tarcza sprzęgła, która posiada elementy cierne ulegające naturalnemu zużyciu, ze względu na pracę w oparciu o tarcie. W związku z tym, w przypadku dwumasy jej usterka jak najbardziej musi być naprawiona w ramach gwarancji bez jakiejkolwiek łachy, tak samo jak naprawie gwarancyjnej będzie podlegać cieknący tłoczek zacisku hamulowego, mimo tego, że wspólpracuje z klockiem hamulcowym. Kwestia zecydowania i uporu podczas rozmowy z ASO...
Jeżeli zaś chodzi o gwarancję (nawet tą 12), to zdecydowanie warto. Samochód przy odsprzedaży ma poprostu większą wartość - dla kupującego (powiedzmy sobie szczerze - większość z nas szuka samochodu serwisowanego w ASO, mimo różnych opinii o nich). Druga sprawa, to potencjalnie wysoki koszt napraw. Jedna taka, potrafi zwrócić z nawiązką poniesione koszty...
Stary 18-08-2011, 10:09   #6
Bux

Model: Focus mkI
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2001

Widzisz co do wymiany rozrządu sa różne opinie, tyle ile osób lub więcej. Dla mnie wszystko zależy od tego gdzie śmigam, ile kilosków dziennie i jaka mamy datę. Napewno nie warto oszczędzać ale nie wolno być rozrzutnym. 60kkm to mało chyba że mija 5 lat od założenia paska bo on ma prawo juz byc zmeczony, do tego krótkie trasy dzienne. Uszczelka cieknie? Jak nie to po co ja ruszać. Przekonuje się coraz częściej że jedno co warto to wsadzić instrukcję producenta w ciemna dziurę jeśli chodzi o wymianę oleju i filtrów co 20kkm i wiecej. Tu zdecydowanie warto skrócic interwał do 10 góra 15kkm.
Bux jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-08-2011, 10:11   #7
maureliusz

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)

Ja nie muszę mieć auta serwisowanego w ASO. Wystarczy 5 mintu rozmowy ze sprzedającym, aby się zorientować...jak on się orientuje i co można się spodziewać po samochodzie.

Pytanie czy to o ile podniesie nam wartość auta nie stracimy w przeglądach... Tak jak pisałem, to trzeba sobie indywidualnie prze-kalkulować.

Świetnym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się we własne części, ale nie wszystkie serwisy na to idą.
Stary 18-08-2011, 10:24   #8
tomek_krakow

Model: Ford Focus II
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał maureliusz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Świetnym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się we własne części, ale nie wszystkie serwisy na to idą.
A czy mogę spodziewać się jakichś problemów po wymianie, tzn. czy w razie jakiejś usterki - kiedy wrócę do serwisu to nie usłuszę "To wina części- wymiana była OK"?
Czy jeśli przywożę oryginalne części Motorcraft i ACO decyduje się je przyjąć i wystawia FV na ich wymianę i przegląd to mogę SPAĆ SPOKOJNIE? (dla mnie właśnie po to przeglądy w ASO po XX różnych problematycznych sytuacjach z serwisowaniem starego auta u "dobrych", "polecanych" i "tanich" mechaników)
tomek_krakow jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-08-2011, 18:28   #9
piotrekopole

Imię: Piotrek
Model: focus
Silnik: 1.6 ti-vct

Cytat:
Napisał tomek_krakow Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A czy mogę spodziewać się jakichś problemów po wymianie, tzn. czy w razie jakiejś usterki - kiedy wrócę do serwisu to nie usłuszę "To wina części- wymiana była OK"?
Czy jeśli przywożę oryginalne części Motorcraft i ACO decyduje się je przyjąć i wystawia FV na ich wymianę i przegląd to mogę SPAĆ SPOKOJNIE? (dla mnie właśnie po to przeglądy w ASO po XX różnych problematycznych sytuacjach z serwisowaniem starego auta u "dobrych", "polecanych" i "tanich" mechaników)
Z przyjęciem innych niż oryginalne może być kłopot lub nie udzielą gwarancji, ale serwis ma obowiązek przyjąć oryginalne części klienta i udzielić na naprawę z użyciem tych części pełnej gwarancji. Wiem że w praktyce bywa różnie ale zazwyczaj stwierdzenie że to nie jest ich wybór tylko obowiązek załatwia sprawę. Pozdrawiam
piotrekopole jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-08-2011, 19:25   #10
Fokus08

Model: FFII FL
Silnik: było 1.6 Duratec 100KM, jest 1.6 TDCi 109KM
Rocznik: 2008

Hej,
Ja wam opisze na swoim przykładzie co prawda benzyna 1.6, ale może da to komuś do myślenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mnie akurat trafił się egzemplarz z GW12 i problemy zaczęły się jesienią - kupiłem auto latem 2 letnie z przebiegiem 41kkm. Miałem problemy z piskami, ze sporadycznym brakiem ładowania, poszarpanymi paskami itd. Po moich uporach i rozmowach z ASO mam 3 alternator ( pierwszy padł, drugi zły założyło poprzednie ASO, 3 już ok), 3 komplet pasków.Za nic nie zapłaciłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. w ramach GW12. zapłaciłem tylko za kolo pasowe symboliczną opłatę - powód pisków. Teraz w czerwcu robilem przegląd po 60kkm - zdążyłem objechać na wakacje ok 1600km i wracając prawie pod domem pękła półoś napędowa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. znowu GW12 - nie zapłaciłem ani grosza !!! i jeszcze auto umyli Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Więc ja robię przeglądu choćby po to żeby mieć GW12 - obejmuje układ napędowy łącznie z łożyskami przednimi, niektóre elementy osprzętu silnika i główne sterowniki. Mnie już się przegląd dawno wrócił z nawiązką i sądzę że bedę dalej je robił, a czytający tą wypowiedź muszą sami już zadecydować Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrawiam
Fokus08 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania