![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::amateur
![]() Imię: Bartosz
Model: Ford Mondeo mk4 TitaniumX Sport
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2009
|
![]()
Witam!
Mam problem w moim Mondku,otóż kilka dni temu był mroźny poranek,jak zwykle uruchomiłem silnik,włączyłem ogrzewanie i chciałem odsunąć zaszronione szyby by podczas cofania coś widzieć w lusterkach.Szyba od pasażera niestety odsunęła się o kilka milimetrów.Pomyślałem,że może lód blokuje i dałem sobie spokój.W ciągu dnia było cieplutko,sprawdziłem więc ponownie działanie szyby i niestety dalej to samo!Szukałem informacji na naszym forum,jednak znalazłem jedynie sugestię,ze to kwestia rozprogramowania i ponownego zaprogramowania szyby.Używałem słynnej już "szukajki" ale wyskoczyły mi tylko sposoby programowania działających(nie blokujących się)szyb w celu sterowania domykania się szyb z pilota. Ręce mi opadły,bo nie potrafię tego zrobić,a wiosna idzie wielkimi krokami i chciałbym od czasu do czasu przewietrzyć auto. Proszę o pomoc,może ktoś wie jak to zrobić? Ostatnio edytowane przez Bartezz1 ; 06-03-2014 o 16:40 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
|
![]()
A czy słychać pracę napędu/silnika opuszczania/podnoszenia szyby?
Jeśli słychać, to zapewne uległo coś uszkodzeniu w w/w mechaniźmie. Miałem przypadek, że w Oplu kolegi przy takim samym zdarzeniu wyrwało prowadnicę z szyby pod wpływem jej przymarznięcia do uszczelki. Bez rozebrania tapicerki drzwi się nie obyło.
![]() 668855686 Ostatnio edytowane przez Mariusz ; 06-03-2014 o 16:46 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
|
![]()
Słychać silniczek i kliknięcia wtedy gdy wciskam przycisk sterujący,tylko szyba porusza się o kilka milimetrów.
Ostatnio edytowane przez Bartezz1 ; 06-03-2014 o 16:41 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
|
![]()
Zdejmij boczek, zajrzyj co w trawie piszczy.
![]() |
#5 |
![]() Imię: radek
Model: KUGA
Rocznik: 2011
|
![]()
Raczej napewno szyba się odkleiła z prowadnicy. W mondeo nie ma czasem tak jakby 'bezpiecznika" który uniemożliwia otwarcie szyby na siłe??
Bump: Weź spróbuj otworzyć szybe przyciskiem a później delikatnie szybę rękami, jeśli opadnie to sprawca znany.
![]() |
#6 | |
ford::beginner
![]() Imię: sławek
Model: mondeo mk5
Silnik: 1.5 ecoboost
Rocznik: 2018
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 04-08-2013
Model: Mondeo MK4
Silnik: DIESEL
Rocznik: 2010
|
![]()
Witam, podczas mrozów miałem podobny objaw.
Chciałem odśnieżyć sobie szybę poprzez opuszczenie ale pojechała w dół jakieś 10 centymetrów i się zatrzymała. Po zamknięciu i ponownym otwarciu znowu zatrzymywała się na tej samej wysokości. Też myślałem że coś się schrzaniło ale ponieważ były mrozy to temat odpuściłem. Jednak co jakiś czas próbowałem opuścić w dół i za którymś tam razem ku mojej wielkiej radości pojechała do samego końca. Więc może to jest jednak kwestia zaprogramowania ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
|
![]()
Dzisiaj ku mojej nieopisanej radosci wyzej opisana przeze mnie usterka samoistnie zniknela!!Radosc jedynie zakloca moja niewiedza i brak odpowiedzi na pytanie co bylo przyczyna tych perturbacji.Mimo to dziekuje za wsparcie i wasze rady.
W przyszlosci planuje zdjecie boczkow celem wyklejenia matami wnetrza drzwi,wtedy przyjrze sie mechanizmowi podnosnikow szyb i moze cos wychwyce. Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez Bartezz1 ; 08-03-2014 o 02:25 |
![]() |
![]() |