Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-12-2014, 08:14   #1
GuitarMan
ford::beginner

Imię: Mariusz
Model: Sierra
Silnik: 1.8 TD
Rocznik: 1991
Domyślnie Myjnia STATOIL, urwane lustro - odmowa odszkodowania. Pomocy.

Witam.
Dawno nie byłem na Waszym forum, ale wiem, że jest tutaj wielu fachowców, dlatego pozwoliłem sobie poprosić Was o poradę.

Opiszę problem.
Dnia 27.11.2014 byłem na myjni na statoilu. Po myciu zobaczyłem, że mam urwane lusterko. Poszedłem do środka, koleś dał mi formularz do wypełnienia o odszkodowanie. Zaraz po tym zadzwoniłem od razu na infolinię. Kobieta powiedziała mi, że pozytywnie z automatu mam przyznane odszkodowanie jeśli szkoda jest niższa niż 3000 zł, że mam jechać na warsztat usunąć szkodę, przesłać fakturę i tą kartkę, którą załączyłem i oddadzą mi pieniądze.
Jako, że jestem ubezpieczony w YOUCANDRIVE (HESTIA) i STATOIL też ubezpieczony jest w HESTII, na moim koncie ONLINE pojawiła się ta szkoda. Tam było napisane, abym dosłał dokumenty - zdjęcia, oraz skan dowodu rejestracyjnego i że szkoda będzie wyceniona (czyli już inaczej, niż kobieta przez telefon mówiła). Wysłałem to. Dziś (po prawie miesiącu) dostałem pismo.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ][Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Co teraz zrobić? Dodam, że nie wysłałem tego, bo nie chcieli na EKONCIE:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

ale kazali wysłać zdjęcia uszkodzenia, więc wysłałem takie:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dodam, że kierownik stacji zna mnie z widzenia, rozmawiał ze mną przy samochodzie przed wjazdem na myjnię i widział samochód po wyjeździe z urwanym lusterkiem. Czy mogę go podać za świadka (oczywiście po wcześniejszej rozmowie z nim)?
Wiem, że w regulaminie jest napisane, żeby składać lusterka, ale w Sierze fabrycznie nie ma takiej możliwości.
Co im napisać i ile mam czasu na odpowiedź? W tym PDFie nic nie ma o tym napiane.

Bardzo z góry dziękuję za podwowiedzi.
Pozdrawiam, życzę również Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku (-:

PS. Co ciekawe, nie mogę się dodzwonić na infolinię. Próbowałem z 2ch komórek i stacjonarnego. Po przywitaniu nie mogę wybrać klawiszem żadnej opcji i w kółko tylko słyszę komunikat powitalny i tekst typu: "Szkody (...) wciśnij 2". Wciskam i nic. 27.11.2014 po "kolizji" jeszcze będąc na stacji benzynowej dodzwoniłem się tam bez problemu.

Ford Sierra 1.8 TD GL '91 sedan - SierraFan (bardziej aktualny opis).
GuitarMan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-12-2014, 23:02   #2
marecki.marekk
ford::average

Imię: Marek
Model: Galaxy
Silnik: 2.0TDCi
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Myjnia STATOIL, urwane lustro - odmowa odszkodowania. Pomocy.

Moim zdaniem temat umoczony. Wiesz ze lusterka trzeba złożyć a u Ciebie nie można złożyć i mimo to wjezdzasz? No proszę Cię...
marecki.marekk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-12-2014, 23:11   #3
wtomeks
Zablokowany

Imię: Tomek
Model: Scorpio;Ka
Silnik: 2.0/1.3
Rocznik: 1994/2001

W scorpio mk3 też nie są składane i nigdy nic się nie stąło , przez 10 lat mycia na automatach. Patrząc na to urwanie to według mnie było zmęczone już wcześniej. Bo jak coś to sięwypnie jedynie. Bo wypinane one są i można złożyć , ale ciężko idzie. A to dziwnie złożone w dół.
wtomeks jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-12-2014, 23:12   #4
kocur

Imię: Jacek
Model: Mazda CX30
Silnik: 2.0
Rocznik: 2024

Nie ma możliwości żeby sprawna myjka urwała lusterko.
Jeździłem 5 lat na automat na ARGE z moją Vectrą, której lusterka się nie składały i nigdy nie było problemu że się uszkodzą.

Albo auto źle zaparkowane na myjce - za bardzo w prawo czy na lewo albo myjka zwalona (czujnik).
kocur jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-12-2014, 18:26   #5
hak64
ford::advanced

Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61

Cytat:
Napisał GuitarMan Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wiem, że jest tutaj wielu fachowców, dlatego pozwoliłem sobie poprosić Was o poradę.
Czyżby moja porada na forum golfa nie była dla ciebie wystarczająca?
Wklejam dla zainteresowanych,
Sprawa jest do wygrania! Wysyłasz ubezpieczycielowi sprawcy (myjni) pismo z żądaniem naprawienia szkody (wypłacenia odszkodowania), dołączasz własne oświadczenie, w którym wyjaśniasz, że auto przed wjazdem na myjnię było całkowicie sprawne, a lusterka nieuszkodzone. Dołączasz także oświadczenie świadka, w którym potwierdza on fakt, że samochód uległ uszkodzeniu w wyniku działania myjni, gdyż przed wjazdem był nieuszkodzony. W piśmie powinieneś zaznaczyć, że chodzi o klasyka motoryzacji, aspirującego do miana zabytku, warto pochwalić się przynależnością klubową i uczestnictwem w zlotach. Jednocześnie w piśmie zaznaczasz, że kierujesz na Ubezpieczyciela skargę do Rzecznika Ubezpieczonych (adres znajdziesz w necie), a w razie ponownego odmownego rozpatrzenia szkody, skorzystasz z prawa do dochodzenia roszczeń na drodze sądowej. Do skargi dołączasz kopie korespondencji z ubezpieczycielem, opis zdarzenia i kopię oświadczenia świadka.
Pozdrawiam świątecznie. Henryk
Stary 25-12-2014, 18:51   #6
tomaszjan31
ford::professional

Imię: Tomasz
Model: FORD
Silnik: 2.0 tdci 2.5td 2.2 tdci
Rocznik: 1999

Jezeli masz chęci , czas i tracić nerwy to bardzo proszę.... a moze warto olać to i nabyć bezstresowo na [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
tomaszjan31 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-12-2014, 12:15   #7
GuitarMan
ford::beginner

Imię: Mariusz
Model: Sierra
Silnik: 1.8 TD
Rocznik: 1991

Cytat:
Napisał hak64 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czyżby moja porada na forum golfa nie była dla ciebie wystarczająca?
Wklejam dla zainteresowanych,
Sprawa jest do wygrania! Wysyłasz ubezpieczycielowi sprawcy (myjni) pismo z żądaniem naprawienia szkody (wypłacenia odszkodowania), dołączasz własne oświadczenie, w którym wyjaśniasz, że auto przed wjazdem na myjnię było całkowicie sprawne, a lusterka nieuszkodzone. Dołączasz także oświadczenie świadka, w którym potwierdza on fakt, że samochód uległ uszkodzeniu w wyniku działania myjni, gdyż przed wjazdem był nieuszkodzony. W piśmie powinieneś zaznaczyć, że chodzi o klasyka motoryzacji, aspirującego do miana zabytku, warto pochwalić się przynależnością klubową i uczestnictwem w zlotach. Jednocześnie w piśmie zaznaczasz, że kierujesz na Ubezpieczyciela skargę do Rzecznika Ubezpieczonych (adres znajdziesz w necie), a w razie ponownego odmownego rozpatrzenia szkody, skorzystasz z prawa do dochodzenia roszczeń na drodze sądowej. Do skargi dołączasz kopie korespondencji z ubezpieczycielem, opis zdarzenia i kopię oświadczenia świadka.
Pozdrawiam świątecznie. Henryk
Pismo już poszło, dzięki za poradę. Temat wkleiłem na 3ch forach, bo czym więcej porad, tym lepiej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wesołych Świąt (-:

Ford Sierra 1.8 TD GL '91 sedan - SierraFan (bardziej aktualny opis).
GuitarMan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-12-2014, 17:54   #8
Magik123
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Volvo
Silnik: spalinowy
Rocznik: nie młody

Ludzie, dajcie spokój, lusterko warte jest 40zł a wy chcecie kierować sprawę do rzecznika? Do sądu? Nie dziwne że Sądy maja dużo spraw w tył, jak ktoś zakałda sprawy że mu pies na trawniku narobił, albo kamyczek spod kosiarki do trawy uderzył i obił lakier na 25 letnim aucie.

Za 50-100zł nawet nie chciało by mi sie marnować czasu i zakładać sprawy.

Ostatnio edytowane przez Magik123 ; 26-12-2014 o 17:57
Magik123 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-12-2014, 18:26   #9
kocur

Imię: Jacek
Model: Mazda CX30
Silnik: 2.0
Rocznik: 2024

Ja powiem tak - w imię zasad.

Bo przyjedzie kolejny klient ale SLK i też mu lusterko upierdzielą bo może maszyna spieprzona. Niech stacja wie że ma coś nie halo.
kocur jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-12-2014, 18:33   #10
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

No i paradoks jest taki, że nikt kto dba o auto nie jeździ z nim na myjnię automatyczną, bo to destrukcyjne dla lakieru. Ale takim dopiero musi lusterko urwać żeby zobaczyli, że to szkodzi.
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania