![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Mariusz
Model: Sierra
Silnik: 1.8 TD
Rocznik: 1991
|
Witam.
Dawno nie byłem na Waszym forum, ale wiem, że jest tutaj wielu fachowców, dlatego pozwoliłem sobie poprosić Was o poradę. Opiszę problem. Dnia 27.11.2014 byłem na myjni na statoilu. Po myciu zobaczyłem, że mam urwane lusterko. Poszedłem do środka, koleś dał mi formularz do wypełnienia o odszkodowanie. Zaraz po tym zadzwoniłem od razu na infolinię. Kobieta powiedziała mi, że pozytywnie z automatu mam przyznane odszkodowanie jeśli szkoda jest niższa niż 3000 zł, że mam jechać na warsztat usunąć szkodę, przesłać fakturę i tą kartkę, którą załączyłem i oddadzą mi pieniądze. Jako, że jestem ubezpieczony w YOUCANDRIVE (HESTIA) i STATOIL też ubezpieczony jest w HESTII, na moim koncie ONLINE pojawiła się ta szkoda. Tam było napisane, abym dosłał dokumenty - zdjęcia, oraz skan dowodu rejestracyjnego i że szkoda będzie wyceniona (czyli już inaczej, niż kobieta przez telefon mówiła). Wysłałem to. Dziś (po prawie miesiącu) dostałem pismo. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ][Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Co teraz zrobić? Dodam, że nie wysłałem tego, bo nie chcieli na EKONCIE: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale kazali wysłać zdjęcia uszkodzenia, więc wysłałem takie: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dodam, że kierownik stacji zna mnie z widzenia, rozmawiał ze mną przy samochodzie przed wjazdem na myjnię i widział samochód po wyjeździe z urwanym lusterkiem. Czy mogę go podać za świadka (oczywiście po wcześniejszej rozmowie z nim)? Wiem, że w regulaminie jest napisane, żeby składać lusterka, ale w Sierze fabrycznie nie ma takiej możliwości. Co im napisać i ile mam czasu na odpowiedź? W tym PDFie nic nie ma o tym napiane. Bardzo z góry dziękuję za podwowiedzi. Pozdrawiam, życzę również Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku (-: PS. Co ciekawe, nie mogę się dodzwonić na infolinię. Próbowałem z 2ch komórek i stacjonarnego. Po przywitaniu nie mogę wybrać klawiszem żadnej opcji i w kółko tylko słyszę komunikat powitalny i tekst typu: "Szkody (...) wciśnij 2". Wciskam i nic. 27.11.2014 po "kolizji" jeszcze będąc na stacji benzynowej dodzwoniłem się tam bez problemu.
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Marek
Model: Galaxy
Silnik: 2.0TDCi
Rocznik: 2007
|
Moim zdaniem temat umoczony. Wiesz ze lusterka trzeba złożyć a u Ciebie nie można złożyć i mimo to wjezdzasz? No proszę Cię...
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zablokowany
Imię: Tomek
Model: Scorpio;Ka
Silnik: 2.0/1.3
Rocznik: 1994/2001
|
W scorpio mk3 też nie są składane i nigdy nic się nie stąło , przez 10 lat mycia na automatach. Patrząc na to urwanie to według mnie było zmęczone już wcześniej. Bo jak coś to sięwypnie jedynie. Bo wypinane one są i można złożyć , ale ciężko idzie. A to dziwnie złożone w dół.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Jacek
Model: Mazda CX30
Silnik: 2.0
Rocznik: 2024
|
Nie ma możliwości żeby sprawna myjka urwała lusterko.
Jeździłem 5 lat na automat na ARGE z moją Vectrą, której lusterka się nie składały i nigdy nie było problemu że się uszkodzą. Albo auto źle zaparkowane na myjce - za bardzo w prawo czy na lewo albo myjka zwalona (czujnik). |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61
|
Cytat:
Wklejam dla zainteresowanych, Sprawa jest do wygrania! Wysyłasz ubezpieczycielowi sprawcy (myjni) pismo z żądaniem naprawienia szkody (wypłacenia odszkodowania), dołączasz własne oświadczenie, w którym wyjaśniasz, że auto przed wjazdem na myjnię było całkowicie sprawne, a lusterka nieuszkodzone. Dołączasz także oświadczenie świadka, w którym potwierdza on fakt, że samochód uległ uszkodzeniu w wyniku działania myjni, gdyż przed wjazdem był nieuszkodzony. W piśmie powinieneś zaznaczyć, że chodzi o klasyka motoryzacji, aspirującego do miana zabytku, warto pochwalić się przynależnością klubową i uczestnictwem w zlotach. Jednocześnie w piśmie zaznaczasz, że kierujesz na Ubezpieczyciela skargę do Rzecznika Ubezpieczonych (adres znajdziesz w necie), a w razie ponownego odmownego rozpatrzenia szkody, skorzystasz z prawa do dochodzenia roszczeń na drodze sądowej. Do skargi dołączasz kopie korespondencji z ubezpieczycielem, opis zdarzenia i kopię oświadczenia świadka. Pozdrawiam świątecznie. Henryk
|
|
|
|
#6 |
|
ford::professional
![]() Imię: Tomasz
Model: FORD
Silnik: 2.0 tdci 2.5td 2.2 tdci
Rocznik: 1999
|
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Mariusz
Model: Sierra
Silnik: 1.8 TD
Rocznik: 1991
|
Cytat:
Wesołych Świąt (-:
|
|
|
|
#8 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 01-10-2007
Model: Volvo
Silnik: spalinowy
Rocznik: nie młody
|
Ludzie, dajcie spokój, lusterko warte jest 40zł a wy chcecie kierować sprawę do rzecznika? Do sądu? Nie dziwne że Sądy maja dużo spraw w tył, jak ktoś zakałda sprawy że mu pies na trawniku narobił, albo kamyczek spod kosiarki do trawy uderzył i obił lakier na 25 letnim aucie.
Za 50-100zł nawet nie chciało by mi sie marnować czasu i zakładać sprawy. Ostatnio edytowane przez Magik123 ; 26-12-2014 o 17:57 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Imię: Jacek
Model: Mazda CX30
Silnik: 2.0
Rocznik: 2024
|
Ja powiem tak - w imię zasad.
Bo przyjedzie kolejny klient ale SLK i też mu lusterko upierdzielą bo może maszyna spieprzona. Niech stacja wie że ma coś nie halo. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zablokowany
Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
|
No i paradoks jest taki, że nikt kto dba o auto nie jeździ z nim na myjnię automatyczną, bo to destrukcyjne dla lakieru. Ale takim dopiero musi lusterko urwać żeby zobaczyli, że to szkodzi.
|
|
|
|