![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: wojtek
Model: transit
Silnik: 2.0
Rocznik: 2004
|
Witam serdecznie
jestem nowy i prosze o wyrozumiałosc problem tego typu trasit 2.0 tdci 125 km 04r padła motor,wsadzilem do niego motor z mondeo 115 km z 06r cały kompletny auto odpala lecz przez jakies 7 sec nie reaguje na gaz i swieci ładowanie,gdy ładowanie gasnie i czuc ze obroty sie podnosły jest reagcja na gaz i wszystko jest w miare ok lecz troche buja silnikiem,wtryski kodowane,błedy ma na chwile obecna nie pamietam,zmienialem pcm z mondeo z którego bym silnik na tym pcm chodzi dobrze lecz lest kabaret z licznikiem nie wyswietla km nie działaja obroty,swieci czerwony kluczyk i reczny.prosze o pomoc co mozna z tym zrobic. Ostatnio edytowane przez WMserwis ; 10-08-2016 o 21:52 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Ja też zmieniałem silnik z oryginalnego 125KM na silnik 115KM z Mondeo, ale na przedliftowy, sprzed czerwca 2003 roku. Przedliftowe mają długie wtryski, takie jak Transit, więc włożyłem dobre wtryski z mojego starego silnika, były świeżo zregenerowane. Silnik bez żadnego tuningowania ma 132 - 135 KM. Mechanicznie silniki Mondeo 115 i 130KM są takie same. Silnik Transita (FIFA) jest prawie taki sam...
Ponieważ ty włożyłeś silnik poliftowy, są tam krótkie wtryski, pod moc 125-130KM wtryski 115KM mogą być nieodpowiednie i sterownik Transita - mimo wpisania ich kodów - nie współpracuje z nimi dobrze. Ja bym poszukał wtrysków z Mondeo poliftowego 130KM i je włożył do tego silnika, kodując PCM ich kodami. Lub przynajmniej zrobiłbym próbę przelewową tych wtrysków które są, z PCM z Transita. Nie podłączałbym PCM z Mondeo, bo wyskakują takie kwiatki, jak opisujesz. Nierówna praca to wina tylko wtrysków, jeżeli są niezłe to w ramach samoadaptacji powinno się poprawić po kilkuset km. Ale próba przelewowa jest niezbędna - powie prawie wszystko o wtryskiwaczach...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 10-08-2016 o 23:02 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Rozumiem wtryski są sprawne,regenerowane tydzień temu lecz pod 115 km czyli szukać wtrysków pod 130 km zakodować pod PCm Transit ?
Bump: A nie da sie przegrać mapy z komputera mondeo do transita ? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Wpierw bym założył PCM Transita - wszystko powinno działać elektrycznie ok, wpisałbym kody wtrysków 115KM, pojeździł aż przestanie stukać silnik (kilkadziesiąt km) i zrobił próbę przelewową.
Wtryski regenerowane wcale nie muszą być idealne -trzeba to sprawdzić. Próba przelewowa jest prosta, szybka i tania... Jeżeli osiągi byłyby ok, to bym zostawił te wtryski, jeżeli byłyby słabe i/lub próba przelewowa byłaby zła - to bym zmienił na takie z silnika 130KM.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 10-08-2016 o 23:11 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
A nie równa praca (kołysanie silnikiem)i brak reakcji na pedał gazu ? Silnik nie stuka na jednym i drugim PCm
|
|
|
|
|
|
#6 | ||
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Cytat:
Sprawdź ładowanie (14,4V)
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 10-08-2016 o 23:19 |
||
|
|
|
|
|
#7 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Zadzwoń do Auto-Waś i poproś o wpisanie softu Transita - oni mają przytomnego diagnostę i oryginalne fordowskie IDS-y.
|
|
|
#9 |
|
|
Dzięki mam znajomego w fordzie na popularnej moze jego poproszę o przywrócenie sortu. Narazie dziękuje bardzo za pomoc,jesteśmy w kontakcie
|
|
|
|