![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Damian
Model: FOCUS MK2
Silnik: 2.0 TDCI 136KM
Rocznik: 2005
|
Borykam się z problemem stukania i szarpania w foce 2.0 tdci 250k przebiegu
mechanik stwierdził, że to dwumas - został wymieniony komplet sprzęgła ale problem nadal występuje. oprócz kompletu sprzęgła zostały wymienione poduszki na skrzyni i silniku. Jakieś sugestie za co się czepić? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Artur
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2008
|
półosie?
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
|
Cytat:
Wyczytałem gdzieś na tym forum, że to szarpanie może być problemem z EGR Ogólnie auto ma to do siebie, że lubi przykopcić, a dwa że wybija usterkę ESP jak z małych obrotów robi się KICKDOWN Ostatnio edytowane przez DAMBOR-MK2 ; 13-09-2019 o 15:54 |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
|
Zaraz... czemu EGR (na wylocie spalin z silnika) ma powodować problemy z tłuczeniem koła na dołach (zawieszenie, przeniesienie napędu ze skrzyni)? :o
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
|
Cytat:
A z szarpaniem podczas zmiany biegów które występują głównie z 1 na 2 Zawieszenie mechanik sprawdził stwierdził, że wszystko w porządku. Natomiast mi się nie podoba właśnie specyficzny dźwięk na dołach zamiast tłumienia to jest dudnienie ;p A co do szarpania to mam na myśli ,że jak wrzucam dwójkę i puszczę sprzęgło gwałtownie to jest dość mocne szarpnięcie co uniemożliwia w zasadzie dynamiczne ruszenie. Jeśli przytrzymam sprzęgło dłużej problemu nie ma... albo jest w dużo mniejszym stopniu. Ewentualnie aby uniknąć takiego szarpnięcia trzeba dodać gazu tuż przed puszczeniem sprzęgła... ogólnie mechanik powiedział że to jest normalne... ale nie jest to moje pierwsze auto i w żadnym się nie spotkałem aby coś takiego się działo. Ostatnio edytowane przez DAMBOR-MK2 ; 13-09-2019 o 16:00 |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2007
|
Zależy co masz na myśli przez szarpnięcie. U mnie przy zmianie z 1 na 2 jest takie jakby stuknięcie, wtedy lekko szarpie. Jak jade to przed puszczeniem sprzęgła „stukam” w gaz, zaś żona zmienia bez problemu ( jeździ samochodem codziennie).
Jeździłem kilkoma samochodami i mi zawsze jest ciężko zmienic płynnie bieg z 1 na 2. Zazwyczaj czuć szarpnięcie. Ostatnio edytowane przez majtol88 ; 13-09-2019 o 18:18 |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
|
Cytat:
A szarpnięcie wygląda jakby był gdzieś luz i póki co mam zamiar sprawdzić przeguby/półośki, ale ze wstępnych oględzin nie wyglądają na uszkodzone. |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2007
|
To się podziel jak znajdziesz przyczynę, tez może wtedy wezmę się za to u siebie
|
|
|
|