Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-11-2019, 18:48   #1
Bubas83
ford::amateur

Imię: Adrian
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 1999
Domyślnie 1.6 tdci jak podłączyć uniwersalny centralny zamek?

Witam Focus mk2 1.6 tdci, jeden kluczyk z pilotem, który coraz gorzej łapie. Czytałem że dużo ludzi po wymianie baterii w kluczyku ma problemy żeby w ogóle działał. U mnie jest jeszcze dodatkowy problem bo drzwi od kierowcy okazały się od Anglika i niestety ktoś wymienił bez wkładki, także kluczykiem ich nie otworze. Wychodzi na to, że jak kluczyk przestanie działać to otworze nim tylko maskę, bo w klapie tez nie ma wkładki. Wymyśliłem ze najprościej będzie kupić uniwersalna centralkę z dwoma pilotami, jak któryś się rozładuje to będę miał drugi, a jak aku klęknie to maskę otworze kluczykiem żeby podładować. Tylko nie mam pojęcia gzie znaleźć instalacje, żeby się wpiąć ze sterownikiem. Jakby ktoś wiedział gdzie to ustrojstwo podłączyć i jakie kolory kabli są do zasilania i sygnału, to będę bardzo wdzięczny. Dodam że nadwozie kombi. Pozdrawiam.

Bubas83 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-11-2019, 19:03   #2
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
Domyślnie Odp: MK2 1.6 tdci jak podłączyć uniwersalny centralny zamek?

Na pewno Focus mk2?

Dlaczego nie chcesz dodać drugiego pilota do auta?
Kupujesz używany kluczyk i sam dodajesz go do auta.

Mam zestaw zamków z dwoma grotami do Mk2 tj stacyjka i dwa zamki (bez maski) jeśli to Cię ratuje.
Najzabawniejsze jest to że maskę w przedlifcie otwierałem ręką bez dodatkowych narzędzi jak zerwałem przedłużkę z widełek zamka.

Inna sprawa że posiadanie auta z jednym kluczykiem to proszenie się o kłopoty a koszt dorobienia drugiego klucza z pilotem nie przekroczy 200zł.

Ostatnio edytowane przez Antej ; 26-11-2019 o 19:11
Antej jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-11-2019, 19:11   #3
Bubas83

Myślałem żeby dodać kluczyk, ale boje się ze się nie uda. Co drugi temat odnośnie kluczyków to że nie działa po wymianie baterii i nie idzie zakodować. Nie wiem, albo oni coś źle robią, albo faktycznie z tym taki problem. Dlatego uniwersalny mi się wydał pewniejszy.
Stary 26-11-2019, 20:35   #4
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał Bubas83 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Myślałem żeby dodać kluczyk, ale boje się ze się nie uda.
Ale co się ma nie udać? Kupujesz używany oryginalny kluczyk (żaden chińczyk), w punkcie dorabiania kluczy docinają Ci sam surowy grot pod Twój klucz i sam programujesz darmowym programem i kablem za 150 zł immobiliser w aucie, albo zlecasz to komuś kto zrobi to samo tyle że swoim kablem i kompem. Nie daj się tylko naciągnąć na klonowanie oryginalnego klucza.
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-11-2019, 20:59   #5
Bubas83

Domyślnie Odp: 1.6 tdci jak podłączyć uniwersalny centralny zamek?

No dobrze, ale skoro zaprogramuje immo pod inny kluczyk, to i tak zostanę z jednym kluczykiem bo oryginalny już nie będzie działać. Czyli nic to nie zmieni, oprócz wydanej kasy.
Stary 26-11-2019, 21:13   #6
hindus

Żeby zaprogramować immo musisz mieć przynajmniej 2 klucze. Kodujesz je kolejno jeden po drugim w ciągu jednej procedury. Nie ma możliwości doprogramowania nowego klucza, kasujesz wszystkie i kodujesz od zera, dlatego konieczne są 2 sztuki. Jak fabrycznie miałeś jeden (ja tak miałem) to tak naprawdę w immo masz zapisane 2 - jeden Twój prawdziwy i jeden prawdopodobnie serwisowy albo w ogóle emulowany.
Stary 26-11-2019, 21:23   #7
Antej
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał hindus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Żeby zaprogramować immo musisz mieć przynajmniej 2 klucze
Nie
Cytat:
Napisał hindus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie ma możliwości doprogramowania nowego klucza, kasujesz wszystkie i kodujesz od zera
Znów nie, dodaje się bez problemu.

kasowanie i zapisywanie od nowa kompletu dotyczy pilota centrala
Cytat:
2 - jeden Twój prawdziwy i jeden prawdopodobnie serwisowy albo w ogóle emulowany.
znow nie, miales jeden zgubiony,jeden z kompletu i jego klon niewidoczny w HEC.

Ostatnio edytowane przez Antej ; 26-11-2019 o 21:28
Stary 26-11-2019, 21:40   #8
hindus

Procedura kodowania kluczy do immo którą znam, której używałem i która u mnie zadziałała pochodzi z tego wątku (od podmiany licznika) [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
I zakłada usunięcie kluczy. Skoro da się tylko dopisać kolejny klucz bez kasowania to tym lepiej.
Stary 26-11-2019, 21:57   #9
Antej
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Procedura

Cytat:
od podmiany licznika

Cytat:
zakłada usunięcie kluczy
i to jest prawda
Stary 26-11-2019, 22:19   #10
Bubas83

Żeby było jasne, mi chodzi o otwieranie i zamykanie centralnego a nie o immo żeby odpalić. Mam jeszcze jeden kluczyk gdzieś schowany ale jest bez żadnego przycisku i idzie nim odpalić. Tylko nie mogę auta otworzyć bo zamek mam tylko w masce. Chodzi o to żeby sprawnie otwierać i zamykać auto i żeby mieć alternatywę kiedy jeden zawiedzie.
Odpowiedz

Zasady postowania