Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-07-2021, 20:11   #1
Michal07
ford::average

Imię: Michał
Model: Focus mk2
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2005
Domyślnie Alternator przerywa ładowanie [1.6 TDCi]

Cześć. Mam ostatnio taki problem. Jechałem i po 40 km przejechanych zaczęła migać kontrolka ładowania. Po 10 sekundach przestała. Teraz co odpalę to jest okej ale po przejechaniu ok 10 km znowu zaczyna migać i zazwyczaj przestaje po ok 10 sekundach. Raz zdarzyło się, że z migania przeszło na świecenie ale po pół godziny stania i ponownym odpaleniu wszystko wróciło do "normy".
Alternator daje znać, że pada i trzeba wymienić czy to może być coś pośredniego?

Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka

Michal07 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-07-2021, 22:38   #2
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Alternator przerywa ładowanie [1.6 TDCi]

Kup taki miernik napięcia wtykany w gniazdo zapalniczki i jak będzie migać to obserwuj napięcie. Kontrolka zapala się w sytuacji kiedy napięcie jest zbyt niskie, zbyt wysokie lub jest problem z komunikacją z altkiem. Może to brudny styk w kostce albo przerwany kabel sygnałowy PCM <-> alternator powoduje takie problemy.
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2021, 18:41   #3
Michal07

Cytat:
Napisał hindus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kup taki miernik napięcia wtykany w gniazdo zapalniczki i jak będzie migać to obserwuj napięcie. Kontrolka zapala się w sytuacji kiedy napięcie jest zbyt niskie, zbyt wysokie lub jest problem z komunikacją z altkiem. Może to brudny styk w kostce albo przerwany kabel sygnałowy PCM <-> alternator powoduje takie problemy.
No właśnie mam taką ładowarkę to jak się zaświeciło to sprawdziłem to powoli spadało.
A jak się do takiej kostki dostać? Za bardzo tam nic nie widać. Tylko pasek, który wygląda, że jest okej. Ale żadnych kabli, kostek nic nie widziałem.

Stary 04-07-2021, 19:04   #4
hindus

Cytat:
Napisał Michal07 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
powoli spadało
Z ilu do ilu?
Stary 04-07-2021, 23:54   #5
Michal07

Cytat:
Napisał hindus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z ilu do ilu?
Dzięki za zainteresowanie. Dla pewności przejechałem się drugi raz.
Przed odpaleniem 11,7 V
Odpalanie do 9,5 V
Bez obciążenia 13,5 V postój
Światła + klima 11,5 V postój
W czasie jazdy 13,5 V
Na luzie 12,4 V
Po włączeniu się kontrolki jazda 13,5 V
Luz/postój 11,7 V
Po zgaśnięciu na postoju 12,1 V (światła+klimatyzacja)
Bez klimy 13 V
Jazda wciąż 13,5 V
Później w trakcie jazdy doładował i mimo, że przejechałem z 30 km drugi raz się nie zapaliła kontrolka.
Niestety za szybko się kontrolka wyłączyła i ten odczyt luz/postój jest z mijanki z innym autem na wąskiej drodze.

Stary 05-07-2021, 00:07   #6
hindus

Masz dwa problemy. Pierwszy to prawie martwy akumulator. Ile ma lat? Koniecznie doładuj prostownikiem. Prawdopodobnie przez problemy z altkiem.
Druga sprawa. Masz tryb awaryjny alternatora, 13.5V max, do sprawdzenia złącze komunikacyjne (poszukaj, 3 pin wtyczka), a dodatkowo poniżej 12V na postoju - to znaczy że zasilasz pojazd bardziej z akumulatora niż z alternatora, tak nie powinno być nawet przy problemach z komunikacją. Obstawiam uszkodzony regulator napięcia, ale może altek się po prostu kończy.

Od razu podpowiem że zamiennik regulatora napięcia może powodować błędy komunikacyjne więc jakbyś zmieniał to tylko na ori.
Stary 05-07-2021, 00:16   #7
Michal07

Cytat:
Masz dwa problemy. Pierwszy to prawie martwy akumulator. Ile ma lat? Koniecznie doładuj prostownikiem. Prawdopodobnie przez problemy z altkiem.
Druga sprawa. Masz tryb awaryjny alternatora, 13.5V max, do sprawdzenia złącze komunikacyjne (poszukaj, 3 pin wtyczka), a dodatkowo poniżej 12V na postoju - to znaczy że zasilasz pojazd bardziej z akumulatora niż z alternatora, tak nie powinno być nawet przy problemach z komunikacją. Obstawiam uszkodzony regulator napięcia, ale może altek się po prostu kończy.

Od razu podpowiem że zamiennik regulatora napięcia może powodować błędy komunikacyjne więc jakbyś zmieniał to tylko na ori.
Akumulator ma rok. Ale problem może być dlatego, że mało jeżdżę. Tak raz/dwa razy na tydzień. I spada poniżej 12 szczególnie jak trafi się, że muszę gdzieś blisko podskoczyć. Kilka jazd po 2-3 km i potem tak się dzieje. Jak już go rozjeźdże to chyba jest lepiej.
Czy to nie ma wpływu i mimo wszystko nie powinno tak być?

Jeszcze jutro dla pewności sprawdzę multimetrem czy pokazuje to samo co z gniazda.

Wtyczkę chyba widziałem z prawej strony alternatora. Jutro jeszcze zajrzę.

Stary 05-07-2021, 06:51   #8
hindus

Ładuj akumulator bo go zabijesz w ten sposób i zaraz znowu będziesz wymieniać.
Cytat:
Napisał Michal07 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kilka jazd po 2-3 km i potem tak się dzieje.
Masz ujemny bilans energetyczny, tzn. alternator nie jest w stanie w trakcie tej jazdy doładować tego co rozrusznik zużył na odpalenie silnika. Musisz regularnie doładowywać prostownikiem akumulator, pytanie czy zasiarczenie już nie nastąpiło i nie stracił pojemności.
Stary 05-07-2021, 11:41   #9
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004

alternator zabił akumulator. do wymiany aku i do regeneracji altek.

aku doładować niskim prądem, może się go uratuje. ale bez naprawy altka szkoda roboty.
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-07-2021, 17:47   #10
Michal07

Dzisiaj zmieniłem taktykę. Podjechałem na drogę techniczną z autostrady. Podpiąłem multimetr, ułożyłem pewnie na podszybiu i voilà !
Przed odpaleniem. 12,45-12,6 V
Odpalanie 10,61 V
Bez obciążenia lub jazda lub 2000 obr/min na luzie 14,3 V
W momencie zapalenia się kontrolki zaczęło skakać między 14,1-14,4 V
Postój luz ze światłami i a/c 12,5

Dużo to zmienia, bo widzę, że wartości całkiem inne?
Zresztą postój multimetr pokazuje 12,5 a gniazdo zapalniczki 11,6. Tak powinno być czy ten chiński badziew to do niczego się nie nadaje? Byle telefon ładował.

Odpowiedz

Zasady postowania