![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Michał
Model: Focus mk2
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2005
|
Cześć. Mam ostatnio taki problem. Jechałem i po 40 km przejechanych zaczęła migać kontrolka ładowania. Po 10 sekundach przestała. Teraz co odpalę to jest okej ale po przejechaniu ok 10 km znowu zaczyna migać i zazwyczaj przestaje po ok 10 sekundach. Raz zdarzyło się, że z migania przeszło na świecenie ale po pół godziny stania i ponownym odpaleniu wszystko wróciło do "normy".
Alternator daje znać, że pada i trzeba wymienić czy to może być coś pośredniego? Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
|
Kup taki miernik napięcia wtykany w gniazdo zapalniczki i jak będzie migać to obserwuj napięcie. Kontrolka zapala się w sytuacji kiedy napięcie jest zbyt niskie, zbyt wysokie lub jest problem z komunikacją z altkiem. Może to brudny styk w kostce albo przerwany kabel sygnałowy PCM <-> alternator powoduje takie problemy.
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
|
Cytat:
A jak się do takiej kostki dostać? Za bardzo tam nic nie widać. Tylko pasek, który wygląda, że jest okej. Ale żadnych kabli, kostek nic nie widziałem. Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
|
Cytat:
Przed odpaleniem 11,7 V Odpalanie do 9,5 V Bez obciążenia 13,5 V postój Światła + klima 11,5 V postój W czasie jazdy 13,5 V Na luzie 12,4 V Po włączeniu się kontrolki jazda 13,5 V Luz/postój 11,7 V Po zgaśnięciu na postoju 12,1 V (światła+klimatyzacja) Bez klimy 13 V Jazda wciąż 13,5 V Później w trakcie jazdy doładował i mimo, że przejechałem z 30 km drugi raz się nie zapaliła kontrolka. Niestety za szybko się kontrolka wyłączyła i ten odczyt luz/postój jest z mijanki z innym autem na wąskiej drodze. Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Masz dwa problemy. Pierwszy to prawie martwy akumulator. Ile ma lat? Koniecznie doładuj prostownikiem. Prawdopodobnie przez problemy z altkiem.
Druga sprawa. Masz tryb awaryjny alternatora, 13.5V max, do sprawdzenia złącze komunikacyjne (poszukaj, 3 pin wtyczka), a dodatkowo poniżej 12V na postoju - to znaczy że zasilasz pojazd bardziej z akumulatora niż z alternatora, tak nie powinno być nawet przy problemach z komunikacją. Obstawiam uszkodzony regulator napięcia, ale może altek się po prostu kończy. Od razu podpowiem że zamiennik regulatora napięcia może powodować błędy komunikacyjne więc jakbyś zmieniał to tylko na ori. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
|
Cytat:
Czy to nie ma wpływu i mimo wszystko nie powinno tak być? Jeszcze jutro dla pewności sprawdzę multimetrem czy pokazuje to samo co z gniazda. Wtyczkę chyba widziałem z prawej strony alternatora. Jutro jeszcze zajrzę. Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
|
Ładuj akumulator bo go zabijesz w ten sposób i zaraz znowu będziesz wymieniać.
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
alternator zabił akumulator. do wymiany aku i do regeneracji altek.
aku doładować niskim prądem, może się go uratuje. ale bez naprawy altka szkoda roboty. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Dzisiaj zmieniłem taktykę. Podjechałem na drogę techniczną z autostrady. Podpiąłem multimetr, ułożyłem pewnie na podszybiu i voilà !
Przed odpaleniem. 12,45-12,6 V Odpalanie 10,61 V Bez obciążenia lub jazda lub 2000 obr/min na luzie 14,3 V W momencie zapalenia się kontrolki zaczęło skakać między 14,1-14,4 V Postój luz ze światłami i a/c 12,5 Dużo to zmienia, bo widzę, że wartości całkiem inne? Zresztą postój multimetr pokazuje 12,5 a gniazdo zapalniczki 11,6. Tak powinno być czy ten chiński badziew to do niczego się nie nadaje? Byle telefon ładował. Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka |
|
|
|