Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-09-2023, 23:13   #1
shevet
ford::amateur

Imię: Artur
Model: MK2
Silnik: 1,6 TDCI 90km
Rocznik: 2009
Domyślnie Woda/wilgoć w kabinie po deszczu

Posiadam Focusa MK2 kombi 1,6TDCI 90KM (anglik). Jakiś czas temu zauważyłem, że po deszczowym dniu jak nadejdzie dzień słoneczny, to w aucie podczas dłuższego postoju skrapla sie para wodna na szybie czołowej. Potem pokazał się jeszcze zapach wilgoci, więc ewidentnie gdzies dostaje sie woda. W baganizku w kole sucho, wymacałem podłoge w nogach we wszystkich miejsach i jest sucho. Nie mam pomysłu. Co sprawdzic w dalszej kolejności? Może powinienem pruć wykładzine bo będzie mokra od środka? Którędy może dostawac sie woda? Jedyny punkt zaczepienia jest taki, ze mam orygialne belki dachowe. Moze tam gdzies woda splywa nie tam gdzie trzeba? Jakies pomysły?

shevet jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-09-2023, 08:32   #2
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Woda/wilgoć w kabinie po deszczu

A dużo jeździsz? Czy sporadycznie?
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-09-2023, 08:55   #3
smietana
ford::advanced

Model: C-Max
Silnik: 1.6 16V Benzyna
Rocznik: 2005

Ja bym sprawdzil bagaznik, bo tam lubi woda po deszczu dlugo stac np na uszczelkach na dole i pod wykladzina i w kole zapasowym, z przodu moze byc podszybie juz skorodowane i nieszczelne. Jesli chodzi o bagaznik cEsto zacieka lampami lub na spawie pod oslona na relingi

Ostatnio edytowane przez smietana ; 16-09-2023 o 08:59
smietana jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-09-2023, 10:34   #4
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009

Ja odkryłem jeszcze jedno miejsce, gdzie wchodzi woda do wnętrza FF2 przelift. Przy intensywnych opadach woda dostaje się do nagrzewnicy przez wlot powietrza. Efekt to zamoczony filtr kabinowy. Raz tak ładnie zaczęło parować, gdy nagrzewnica złapała temperaturę, a następnie wydostawać się w wylotów, że to parowanie można było pomylić z zapaleniem się instalacji, co z resztą rodzinka zrobiła. 1/3 filtra kabinowego była mokra.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-09-2023, 11:11   #5
shevet
ford::amateur

Imię: Artur
Model: MK2
Silnik: 1,6 TDCI 90km
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał hindus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A dużo jeździsz? Czy sporadycznie?
Codziennie jezdze do pracy i z powrotem. Dłuższy postój - mam na myśli 10godz kiedy auto stoi pod robotą.

Cytat:
Napisał smietana Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja bym sprawdzil bagaznik, bo tam lubi woda po deszczu dlugo stac np na uszczelkach na dole i pod wykladzina i w kole zapasowym, z przodu moze byc podszybie juz skorodowane i nieszczelne. Jesli chodzi o bagaznik cEsto zacieka lampami lub na spawie pod oslona na relingi
Tak jak pisałem, wnęka koła sucha. Wykładzina bagażnika tez. Pooglądam to podszybie. A jeżeli to podszybie, to gdzie zwykle zbiera się woda?

Cytat:
Napisał thesperado Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja odkryłem jeszcze jedno miejsce, gdzie wchodzi woda do wnętrza FF2 przelift. Przy intensywnych opadach woda dostaje się do nagrzewnicy przez wlot powietrza. Efekt to zamoczony filtr kabinowy. Raz tak ładnie zaczęło parować, gdy nagrzewnica złapała temperaturę, a następnie wydostawać się w wylotów, że to parowanie można było pomylić z zapaleniem się instalacji, co z resztą rodzinka zrobiła. 1/3 filtra kabinowego była mokra.
Hmmm, ciekawa wskazówka. Sprawdzę filtr... A w razie czego jakas recepta?

Pozdro
shevet jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania