![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Artur
Model: MK2
Silnik: 1,6 TDCI 90km
Rocznik: 2009
|
Posiadam Focusa MK2 kombi 1,6TDCI 90KM (anglik). Jakiś czas temu zauważyłem, że po deszczowym dniu jak nadejdzie dzień słoneczny, to w aucie podczas dłuższego postoju skrapla sie para wodna na szybie czołowej. Potem pokazał się jeszcze zapach wilgoci, więc ewidentnie gdzies dostaje sie woda. W baganizku w kole sucho, wymacałem podłoge w nogach we wszystkich miejsach i jest sucho. Nie mam pomysłu. Co sprawdzic w dalszej kolejności? Może powinienem pruć wykładzine bo będzie mokra od środka? Którędy może dostawac sie woda? Jedyny punkt zaczepienia jest taki, ze mam orygialne belki dachowe. Moze tam gdzies woda splywa nie tam gdzie trzeba? Jakies pomysły?
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
|
A dużo jeździsz? Czy sporadycznie?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 12-06-2019
Model: C-Max
Silnik: 1.6 16V Benzyna
Rocznik: 2005
|
Ja bym sprawdzil bagaznik, bo tam lubi woda po deszczu dlugo stac np na uszczelkach na dole i pod wykladzina i w kole zapasowym, z przodu moze byc podszybie juz skorodowane i nieszczelne. Jesli chodzi o bagaznik cEsto zacieka lampami lub na spawie pod oslona na relingi
Ostatnio edytowane przez smietana ; 16-09-2023 o 08:59 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
Ja odkryłem jeszcze jedno miejsce, gdzie wchodzi woda do wnętrza FF2 przelift. Przy intensywnych opadach woda dostaje się do nagrzewnicy przez wlot powietrza. Efekt to zamoczony filtr kabinowy. Raz tak ładnie zaczęło parować, gdy nagrzewnica złapała temperaturę, a następnie wydostawać się w wylotów, że to parowanie można było pomylić z zapaleniem się instalacji, co z resztą rodzinka zrobiła. 1/3 filtra kabinowego była mokra.
|
|
|
|
|
|
#5 | |||
|
ford::amateur
![]() Imię: Artur
Model: MK2
Silnik: 1,6 TDCI 90km