![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Andrzej
Model: Mondeo Mk5
Silnik: 1.5 ecoboost
Rocznik: 2016
|
Witam Panowie. Mam problem z trzęsącym się silnikiem i karoserią. Byłem z tym w ASO, to mi powiedzieli, że ten typ tak ma, a to auto z silnikiem ecoboost 1.5 160 koni, ma dopiero 8 lat. Czy nowe z salonu też się trzęsły i ludzie to kupowali? Diagnozowałem w forscanie i wyświetliło mi kilkadziesiąt wypadań zapłonu, wykręciłem świece i zobaczyłem, że świece są firmy Kamoka, już myślałem, że to jest wina, ale jak zmieniłem na oryginały fordowskie, to nic kompletnie się nie zmieniło, nadal trzęsie. Przebieg to 130 tyś i może cewki zapłonowe też trzeba wymienić, ale check engine mi się nie pali, a powinien gdyby mi cewka padła, prawda? Czy ten typ nie wyświetla, jak cewka w coraz gorszej kondycji? Myślałem jeszcze o dwumasie, ale żadnych odgłosów nie wydaje, czyli stukotu itp, ale zauważam czasami jak biegi mi nie wchodzą gładko, tylko jakby chciały odbić na luz. Może ma ktoś taki model i może podzielić się swoimi doświadczeniami? Dzięki za odp.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
A poduszka silnika przy rozrządzie nie rozlana?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 21-03-2015
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2015
|
U mnie takie trzęsienie było wynikiem wykrzywionego wałka. Drgania nasilały się w okolicach 2,5 tyś obrotów. Przyczyną była zatarta szklanka popychacza. Niestety po pewnym czasie silnik całkowicie padł (140 tyś) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Aktualnie mam nowy i czasami takie "trzesiawki" wyczuwam ale są o wiele, wiele mniejsze niż przy wcześniejszej awarii.
|
|
|
|
|
|
#4 | ||
|
|
Cytat:
Bump: Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::professional
![]() Imię: Andrzej Marek
Model: Ford Fusion mk2 z USA /Mondeo mk5/
Silnik: 1,5 EB wersja SE, K&N 33-5000
Rocznik: 2014 model 2015
|
Bedzie coś innego, trzeba by było zobaczyć co jest powodem wypadania zapłonu. Poduszkę sprawdzisz dopiero po wymontowaniu jak nie ma ewidentnego wycieku. Ale od tego trzeba zacząć czyli mechanik musi sprawdzić dokładnie wszystkie trzy poduszki. Trzęsienie masz podczas postoju czy podczas jazdy? Zrobiłeś zdjęcia jak wyglądają świece? Na którym cylindrze masz wypadanie zapłonu?
Ostatnio edytowane przez steell ; 24-10-2024 o 21:10 |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
![]() Imię: Tomek
Model: Ford Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2017
|
Cytat:
Z resztą co tu gadać o trzesięniu benzynówki jak sam jeżdżę 2.0 TDCI i też nic nie trzęsie !!!
|
|
|
|
|
#7 | |
|
|
Dzięki, właśnie tego chciałem się dowiedzieć. Udam się do innego serwisu.
Bump: Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Imię: .
Model: Mondeo mk5
Silnik: 1.5 ecoboost 2.0 TDCi
Rocznik: 2018/2018
|
Mam prośbę do tych, którzy już wiedzą w jakim module i co wybrać w forscanie w pidach żeby zrobić podgląd "czy silnik pracuje prawidłowo".
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Imię: .
Model: Mondeo mk5
Silnik: 1.5 ecoboost 2.0 TDCi
Rocznik: 2018/2018
|
Duże podziękowania dla kolegi Zmulim ! Wchodzicie do forscan. Wybieracie test pojazdu jest to czwarta ikona od góry po lewej stronie. Wybieracie opcje OBD2 MODE6 i naciskacie play na dole. Warto to zrobić na wyłączonym silniku a później włączonym i znowu naciskacie play. Tak wyglądają tabele na wyłączonym silniku a później włączonym.
Tutaj film jak to zrobić: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez HUGOBERG ; 27-10-2024 o 11:01 |
|
|
|
|
|
#10 | |
|