![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::beginner
![]() Imię: Paweł
Model: Transit
Silnik: 2.0
Rocznik: 2024
|
![]()
Witam,
Czy wymyślono już jakiś sposób na wyłączenie na stałe start-stop w transicie 2.0 diesel 2024? Forscan podobno tej nowości nie obsługuje, jest jakiś inny sposób? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Imię: Tomek
Model: Ford Tourneo Connect
Rocznik: 2023
|
![]()
Narazie poblokowane są sterowniki i w tym modelu nie można nic modyfikować, niestety, też czekam
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
ford::amateur
![]() Imię: Andrzej
Model: Tourneo Custom
Silnik: 2,0 EcoBlue 150 KM Manual
Rocznik: 2024
|
![]()
Z powodu niskiego napięcia akumulatora bo nie doładowany wyłączyło mi samo start-stop ale są też jakieś problemy z wypalaniem DPF i zaczął dużo palić a nie wyświetla czeka
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Imię: Mariusz
Model: Focus CC
Rocznik: 2009
|
![]()
też czekam na taką opcję bo w tym modelu Start /Stop jest najgorzej działający z jakim miałem styczność. Jest po prostu niebezpieczny ! Gaśnie jeszcze jak samochód się toczy , zapala i rusza z opóźnieniem przez co już kilkakrotnie przy próbie włączenia się do ruchu zrobiło się niebezpiecznie. Dojeżdżasz do skrzyżowania zwalniasz w pewnym momencie robi się miejsce chcesz wskoczyć a ten gaśnie !!!
Zastanawiam się czy jeśli to jest jakaś kooperacja z VW to może OBD11 będzie działać zamiast Forscana |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
![]() Imię: Jerzy
Model: Tourneo Connect
Silnik: 1,5 Tdci
Rocznik: 2018
|
![]() Cytat:
Ostatnio edytowane przez arturek ; 26-02-2025 o 21:27 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: 05-03-2023
Model: Ford Tourneo Connect Grand
Silnik: 2.0 EcoBlue 90kw A7
Rocznik: 2022
|
![]()
Przy baterii, przy biegunie ujemnym, jest podłączony kabel. Jeśli się nie mylę, służy on do monitorowania napięcia w baterii. Po jego odłączeniu to monitorowanie przestaje działać, a jednostka sterująca automatycznie dezaktywuje system start/stop. Co prawda pojawi się ostrzeżenie na desce rozdzielczej, ale w ten sposób można praktycznie "na stałe" dezaktywować system – dopóki nie podłączysz z powrotem tego kabelka.
Oto wideo na ten temat. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Imię: Jerzy
Model: Tourneo Connect
Silnik: 1,5 Tdci
Rocznik: 2018
|
![]()
Mam auto z 2018 i akumulator oryginalny AGM z napięciem spoczynkowym 12,2V (chyba pesel) co skutkuje właśnie samoczynnym wyłączeniem start-stop i świeceniem szarej ikonki przekreślone A. Swieci się też lampka check engine mimo trzymania mocy i łatwego odpalania, jeśli tylko zrobi pół obrotu. Dostęp do klemy minus jest beznadziejny i myślę dojeździć do następnej zimy z tym aku. Na obrotach napięcie wynosi 14,8V -więc to chyba jego końcówka i perspektywa wymiany. Czy potwierdzacie moje wnioski?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: 05-03-2023
Model: Ford Tourneo Connect Grand
Silnik: 2.0 EcoBlue 90kw A7
Rocznik: 2022
|
![]()
Typowa żywotność baterii AGM jest około 4 do 7 lat. Jeśli napięcie spoczynkowe wynosi 12,2 V, to bateria jest już osłabiona. Więc z mojego laickiego punktu widzenia twoja teoria jest poprawna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
![]() Imię: Sławek
Model: Turneo connect
Silnik: 2.0 diesel
Rocznik: 2025
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Vignale
Silnik: 1.5
Rocznik: 2019
|
![]() Cytat:
Jedyne co udało mi się na razie w nim skutecznie wyłączyć to funkcję Pre-Collision bo działała fatalnie. Zarówno z przodu jak i z tyłu |
|
![]() |
![]() |