![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: karol
Model: ford transit260
Silnik: 1.9 D
Rocznik: 2001
|
witam posiadam forda transita z 2001r. 2.0D. mianowicie mam taki problem. wymontowałem chłodnice żeby dostać sie do pompy wspomagania z której kapał płyn.dodam ze przy okazji wymieniłem pasek przy tej pompie. po ponownym złozeniu odpalam silnik, wrzystko pracuje dobrze przez dziesięć sekund po czym kontrolka świec żarowych zaczyna migać, a silnik się dławi. czy pominąłem jakiś kabelek podczas składania??
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Cytat:
Sprawdź podłączenia elektryczne do wszystkich czujników, w tym szczególnie do czujnika temperatury (bo jest obok pompy serwa) oraz przewody podciśnieniowe sterowania EGR-em. Musiałeś coś niechcący zwalić...
|
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Hyundai i30 N Line focus mk3 fl, Astra F, 126p
Silnik: 1,5 TGDI, 1,5 TDCI , 1.4 Pb, prawie 0,7 :)
Rocznik: 2022 2015 1995
|
carol- popraw tytuł tematu zgodnie z pkt.6d regulaminu forum
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 25-08-2011
Silnik: 2.0 di 101KM
|
mechanicy ruszali mi w sobote chlodnice i po 2 dniach pojawił sie nagle problem migającej kontrolki świec, autko ciągnie dobrze od dołu ale powyżej tak 2600 obr coś jakby go zatykało. Czy doszedłeś do tego co się stało?
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Potem to raczej sterownik pompy trzeba sprawdzić - a to już wizyta w zakładzie...
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Zarejestrowany: 25-08-2011
Silnik: 2.0 di 101KM
|
podpiołem go pod komputer i wyszło że coś nie tak z zaworem egr, otwieram maske biore kabelki od zaworu w rękę a tam wtyczka niedopięta, wcisnąłem, klikło i kontrolka świec znikła. Usuneliśmy błąd z historii i autko znów odzyskało swój wigor... ufff
Swoją drogą to niedbalstwo mechaników czasem mnie zabija... |
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Grzegorz
Model: Transit Mk6
Silnik: 2.0td
Rocznik: 2006
|
Dzień Dobry!
Po raz drugi w ciągu kilku ostatnich dni zapala mi się i miga kontrolka świec żarowych przed pierwszym uruchomieniem silnika (o poranku). Silnik zapala bez problemu, nie dymi, jednak moje ucho wychwytuje wtedy zupełnie inny dźwięk silnika niż zawsze - jakby głuche wycie lub dudnienie z pustej beczki (a może mi się wydaje tylko, bo silnik wtedy zimny przecież i może inaczej krótko pracować). Niestety - nie próbowałem jechać i nie wiem, czy w tym momencie moc i zakres pracy silnika nie był ograniczony. Co wiem? Kontrolka świec - z tego co zaobserwowałem w tym przypadku - mruga już od początku (inicjacja zapłonu, pierwsze przekręcenie kluczyka) oraz po pierwszym, bezproblemowym zapaleniu (silnik pracuje, kontrolka miga). Po zgaszeniu silnika i powtórnym przekręceniu kluczyka kontrolka tylko przez chwilę świeci się (stale, nie migając) i gaśnie (jak zawsze dotychczas). Po starcie jest wtedy normalnie, czyli na pracującym silniku też kontrolka nie świeci się, ani nie mruga. Silnik w trasie pracuje jak dotychczas - moc i przyspieszenie ma. W trasie żadnych mrugnięć czy zapaleń kontrolki. Czytałem wpisy na forum jednak tam sytuacja bywała odmienna - mruganie związane ze spadkiem mocy lub w ogóle problemy z odpaleniem. U mnie EGR ostatnio czyszczony, oleje i filtry - na bieżąco. Świece żarowe (lub któraś) padły? Nigdy nie wymieniałem a auto ma - jak podejrzewam - grubo ponad 500k... DPF się załącza do wypalenia? Jest w ogóle w moim modelu taka opcja? Bo oststnim razem "czarną chmurę" mój transit puścił w 2018 roku i od tego czasu nie widziałem nic podobnego - chyba że wypalał się samoczynnie w nocy... Zastanawia mnie to dziwne wycie/dudnienie w czasie migotania kontrolki...
Nie każda morda pasuje do Forda... Ostatnio edytowane przez Wicek ; 04-09-2025 o 12:40 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Czy to tddi, czy tdci?
Skoro miga "sprężynka", to na pewno zapisane są błędy - trzeba sczytać je testerem. Mk6 nie ma DPF-a. Jeżeli mocno dymi przy depnięciu, to znaczy, że mocno mu brakuje powietrza -pęknięty dolot, uszkodzona turbosprężąrka lub nie domykający się EGR.
|
|
|
#9 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Grzegorz
Model: Transit Mk6
Silnik: 2.0td
Rocznik: 2006
|
Mój motor to 2.0 tddi.
Jeszcze nie podpinałem pod tester, jednak będę musiał - "atak" mrugającej kontrolki robi się coraz częściej - szczególnie przy spadającej temperaturze otoczenia. Po przeczytaniu innych postów - stawiam na EGR (mimo, że był czyszczony - może się przycinać). Dam znać, co się zadziało jak już się dobiorę. Pozdrawiam
|