![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#331 | ||
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
![]() Cytat:
Ostatnio zmieniłem GEM na wersję -F*, ale jeszcze nie do końca sprawdziłem jak się zachowuje, bo bawię się ustawianiem fabrycznych dziennych (nadmiarowo w stosunku do moich ledów Philipsa). Cytat:
Proszę doprecyzuj dla zaprowadzenia jakiegoś porządku: 1) Czy samochód jest poliftowy? 2) Jaki masz czujnik deszczu/światła - oryginalny, fordowski? Czy był fabrycznie czy był dokładany? 3) Czy sprawdziłeś, że masz i jest on dobry bezpiecznik F100 (on odpowiada za działanie czujnika deszczu/światła)?
------------------------------------------------------------------------------------------------ Nadal tu jestem ![]() ![]() Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 10-08-2012 o 23:52 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#332 |
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 29-07-2010
Model: Kuga II
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2018
|
![]()
Tedi, w swoim masz ledy zamontowane? Jest gdzieś fotka na forum? Ew. możesz zrobić?
Ja nie mam niestety styków w gnieździe przekaźnika do dziennych. Nie wiem czy chciało by mi się wymieniać GEM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#333 | |
![]() Imię: Paweł
Model: Focus Kombi Mk2 Ghia
Silnik: 1,6 TDCi 109 KM
Rocznik: 2007
|
![]() Cytat:
Z opisu w FordEtis ma fabryczne automatyczne wycieraczki i światła. Przełącznik też z funkcją AUTO. F100 mam, nie wyciągałem go ale gdyby był spalony pewnie coś jeszcze by nie działało, a wszystko inne działa. Ja mam inne podejrzenie. Poprzedni właściciel mógł to wyłączyć w komputerze. Ja próbowałem uruchomić ELMConfigiem ale może ten program jest "za krótki" na to? Będę na 15-tego u rodziny, sprawdzę zasilanie czujników i czy w ogóle reagują elektrycznie. I jeszcze pytanie: czy ta zwora (opór) między pinami dla dziennych ma wpływ na działanie automatu świateł? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#334 | |
FCP member
|
![]() Cytat:
Zworka oporowa, przekaźnik R15 i bezpiecznik F135 są całowicie "obok" automatyki świateł. GEM o nich "nie wie" a one działają bardzo prosto - nie jest zapalona kontrola świateł - zapalają się światła mijania w trybie dziennym(bez kontrolki!); zapala się kontrolka świateł - gasną światła dzienne. Sprawdź jednak bezpiecznik F100 - na nim wiszą dość specyficzne urządzenia (poza czujnikiem) i można nie zauważyć, że coś nie działa: - moduł dozowania dodatku do paliwa dla diesla 1,6 ze zbiorniczkiem dodatku; - moduł dźwigni biegów skrzyni automatycznej - włączniki podgrzewania przedniej i tylnej szyby - panel ręcznej klimatyzacji - moduł nagrzewnicy dodatkowej PTC - moduł szyberdachu elektrycznego - włączniki podgrzewanych siedzeń Jak widzisz da się nie zauważyć (poza ręczną klimą, jeśli taką masz), że F100 jest przepalony...
------------------------------------------------------------------------------------------------ Nadal tu jestem ![]() ![]() Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 11-08-2012 o 17:07 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#335 |
ford::beginner
![]() Imię: Robert
Model: C-Max Ghia
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 06.2007
|
![]()
Tedi K dzięki za odpowiedz. jeszcze jedno pytanie ten Gem F* po czym go rozpoznać i czy można sobie go tak zmienić z C* na F* bez grzebania w oprogramowaniu ???.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#336 |
![]() Imię: Paweł
Model: Focus Kombi Mk2 Ghia
Silnik: 1,6 TDCi 109 KM
Rocznik: 2007
|
![]()
Dzięki, sprawdzę w środę co mam ustawione w tych opcjach configa, wydaje mi się, że dokładnie tak jak napisałeś. Wycieraczki teraz działają w trybie manualnej regulacji częstotliwości, błędów nie mam. I dopytam się jeszcze raz, czy ten przewód oporowy musi być, czy układ zmierzchu będzie działał bez tego.
PS. W tej chwili podświetlenie zegarów mam przerobione. Świeci się zawsze, gdy któreś ze świateł są włączone. Gdy LED DRL - pełną mocą, gdy pozycyjne/mijania - z możliwością regulacji na przełączniku świateł. Opcje które wymieniłeś, wiszące na F100 działają. |
![]() |
![]() |
![]() |
#337 | |||
FCP member
|
![]() Cytat:
Nie da się zmienić GEM "bez grzebania w oprogramowaniau" - parametry są zapamiętane właśnie w GEM i po jego wymianie trzeba je tam wpisać!. Cytat:
Przewód jest niezbędny tylko do tego, aby światła mijania zapalały się w trybie dziennym jak nie świacą się "normalne" światła Cytat:
Jak widać dla zamontowania musiałem wyciąć (łatwo idzie ostrym nożem) jedną pionową poprzeczkę grila. Dla łatwego zamontowania podstawą jest mój pomysł, aby otwory do przykręcenia ledów zrobić(wytopić) odpowiednio ukształtowanym grotem lutownicy transformatorowej. Dostanie się tam wiertarką jest awykonalne. Ledy są zamontowane całkowicie zgodnie z przepisami (jeśli chodzi o przepisy odnośnie miejsca instalacji) i prezentują się super!
------------------------------------------------------------------------------------------------ Nadal tu jestem ![]() ![]() Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 11-08-2012 o 23:46 |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#338 |
FCP member
|
![]()
W związku z tym, że w poście [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] dodałem na końcu ważne informacje o prawnych warunkach stosownia naszych świateł dzinnych, niniejszym podbijam ten wątek.
![]() |
#339 |
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 18-12-2010
Model: Focus
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2006
|
![]()
Właśnie uruchomiłem fabryczne światła dzienne w swoim Focusie. Zasadniczo wszystko odbyło sie zgodnie z opisami podanymi w tym wątku. Jednak chcę dołożyć kilka istotnych informacji dla poszukujących przekaźnika czy mostka oporowego pomiędzy stykami 1 - 26. Przekaźnik może być np. od Opla Corsy - 17 zł w sklepie z częściami. Jest to typowy przekaźnik używany w wielu pojazdach. Jako mostek oporowy można wykorzystać przewód oporowy od Fiesty nr FINIS 1684288 (49,50 zł w ASO). Trzeba go adaptować obcinając końcówki i zaciskając złączki kupione w sklepie z częściami elektronicznymi po ok 1,20 zł, takie jak na zdjęciu. Ta mniejsza złączka jest do pinu nr 1 a ta większa do pinu 26. Pasują idealnie do wtyczki, po wciśnięciu wskakują na miejsce i nie wypinają się. Przed wpięciem drugiej końcówki sugeruję przewód oporowy zwinąć w 3 pętle żeby łatwiej było go umocować i schować razem z GEMem. Dla dopełnienia całości warto zakupić lub mieć przygotowane bezpieczniki mini. U mnie nie było bezpiecznika nr 48 - 20A. Tych informacji brakowało mi kiedy rozpoczynałem uruchomienie świateł i kompletowałem części. Gdybym od razu miał złączki to nie musiałbym kilka razy rozpinać wtyku i zaglądać do środka próbując różne rodzaje złączek i całość potrwałaby kilka minut a nie pół dnia.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
![]() |
![]() |
![]() |
#340 |
ford::amateur
![]() Imię: Michał
Model: Focus C-Max GHIA
Silnik: 1.8 DuraTEC HE
Rocznik: 2004
|
![]()
Hej. u mnie rownież zadziałalo...wsadziłem przekaznik 20A (koszt 20zł) w gniazdo R15 i bezpiecznik 10A w gniazdo 71 ten opisany jako DTRL przełacznik w tryb AUTO i po przekreceniu zapłonu zpalają się tylko światła przednie do jazdy dziennej...gdy robi się "szarówka" na dworze czujnik zmierzchu włącza podswietlenie zegarów i tylne światła.
Dodam ze gdy włozylem bezpiecznik 45 rownież 10A w pozycji auto palily sie swiatła przod i tyl. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Tagi |
c-max drl , c-max światła dzienne |
|
|