Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-12-2009, 11:20   #131
RafałB
ford::expert

Model: S-max Titanium S 163KM (na razie)
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Ile Wam Pali?

Dobra chyba starczy tego....wniosek 1 - TDI jak i 2.8 są oszczędne !!! Koniec tematu !

P.S.Zaraz ktoś napisze że jego 2.0 pali 20/100 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 09-12-2009, 11:23   #132
bart07
ford::advanced

Model: Sharan
Silnik: AUY Tiptronic
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał RafałB Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Koniec tematu !
Temat jest "Ile wam pali" więc wypowiedzi są na temat. A odpowiedź ile i dlaczego jeszcze bardziej.

Bart
bart07 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-12-2009, 11:23   #133
subratri
Zablokowany

Model: Galaxy Ghia
Silnik: 2,8
Rocznik: '97

Cytat:
Napisał bart07 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To potwierdza wcześniejsze wypowiedzi. 2.8 potrafi być oszczędny
no nie wiem czy potwierdza...
Może bardziej szczegółowo, jechałem pustym autem (tylko 2 fotele z przodu) w zbiorniki jakieś 82 litry jak pisałem, tempomat ustawiony na 110 czyli jechałem jakieś 104 do 106 (troszkę m licznik kłamie) średnia wyszła więc jakieś 9,3 (nie chce mi się liczyć) wyjechałem zbiornik do zera bo przejechałem stacjęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. to jest oszczędne?? TDI zamknął by się w 6 na pewno. Ten silnik ma mnóstwo zalet ale oszczędny na pewno nie jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
subratri jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-12-2009, 11:30   #134
bart07

Mi się udało zatankować 70L, więc to daje różnicę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Myślałem o zużyciu ca 8l. Ja tak mam jadąc ostro. I w tym kontekście się wypowiadałem. Porównywanie średnio wysokiego spalania TDI, co miało miejsce w ostatnich postach z super oszczędną jazdą 2.8 (w Twoim przypadku) nie ma sensu. Ale i tu i tu 8l

Bart
Stary 09-12-2009, 11:30   #135
hexe
ford::average

Model: Sharan Carat
Silnik: Różowy autobus VR6 + LPG
Rocznik: 1996

Masz rację, oszczędny to on nie jest. Dlatego zarówno w poprzednim jak i w tym mam sekwencyjną instalację gazową. I dopiero wtedy można mówić o czymś na kształt oszczędności bo kosztowo to teraz wychodzi bardzo pozytywnie. A przyznasz sam że jazda 2,8 sprawia wiele frajdy? I nie muszę uważać na styl jazdy bo nie daj Bóg spali mi trochę więcej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 09-12-2009, 12:01   #136
RafałB

Cytat:
Napisał subratri Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
umieszczony moment obrotowy odbiera całą przyjemność z jazdy. Co z tego że startuje z pod świateł jak na trasie przy 100 na piątym biegu nie ma za grosz elastyczności. Mając 6 osób w aucie, lekką górkę i chcąc przyśpieszyć ze 100 do 110 trzeba biegi redukować
No właśnie i o to chodzi jeśli mowa co lepsze dla kogo,dla mnie TDI bo wiadomo jak jest w nich z momentem....mam 2 tiry przed sobą jade na 5-tce kolo 100km/h w trybie sekwencji i biore BEZ redukcji ....tylko o to mi chodzi,a nie piszczenie na 1-ce czy wycie przy 5tys.obr. i jeździe kolo 200kmh.
Stary 09-12-2009, 14:15   #137
subratri
Zablokowany

Model: Galaxy Ghia
Silnik: 2,8
Rocznik: '97

przeniosłem wątki o budowie 2.8 do nowego tematu
subratri jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-12-2009, 20:06   #138
bart07

Cytat:
Napisał RafałB Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jade na 5-tce kolo 100km/h w trybie sekwencji.
Widzisz jakąś różnicę w trybie auto i sekwencji? Ja czasem zredukuję przed wyprzedzaniem, ale w pozostałym okresie nie dotykam. Po prostu lepiej sobie radzi na "D". Podejrzewam nawet, że mam jakiegoś wirusa w sofcie skrzyni Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bart
Stary 10-12-2009, 09:33   #139
RafałB

Widzę taką że w trasie nie lubie nie potrzebnych redukcji (kick-downów) jak mam 1-2 autka to lubie wyprzedzać na 5-tce bez redukcji,mniej wycia,mniejsze zużycie paliwa (tak myśle) itp.Jak oczywiście jest mały ruch,bo jak mam przed sobą całą kolumnę aut to też mam D bo za dużo zmian byłoby.
Stary 10-12-2009, 09:49   #140
Przemek_PC
ford::professional

Model: Galaxy
Silnik: 2,3+LPG automat GHIA
Rocznik: 1999

Cytat:
mniejsze zużycie paliwa (tak myśle)
Nie wiem jak w dieslu ale w benzynie jest wręcz odwrotnie. W Mondeo miałem trip computer który pokazywał chwilowe spalanie ale naprawdę a nie uśrednione jak w Galaxy (MF1). Wyglądało to tak, że jadąc na 5 biegu 100km/h komputer pokazywał ok. 6l/100km. Lekkie wciśnięcie gazu że samochód bardzo wolno niemal niezauważalnie przyspieszał i już robiło sie 8l/100km. Lepiej było więc zdecydowanie wdepnąć gaz, szybko wyprzedzić i wrócić na poziom spalania 6l/100 niż powolnie wyprzedzać. Dotyczy to Mondeo z benzynowym silnikiem 1,6.

Ford Galaxy 1999, 2,3+LPG, automat, GHIA, kapitańskie fotele - wspaniały towarzysz podróży
Przemek_PC jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania