Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-04-2010, 12:02   #41
maureliusz
ford::expert

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Śmierdzi na obiegu zamkniętym

balca1 jak tam z tym smrodem :-) ???

U mnie chyba jest OK, znaczy się to jednak jakiś lekki grzybek. Pojeździłem na klimie trochę i smród ustał.
Ozonowanie jest jednak do....kitu. W tym roku kupię sobie WURTHa i sam zapodam na parownik przy wymianie filtra kabinowego.

Stary 27-04-2010, 12:21   #42
balca1
ford::beginner

Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1,6 TDCI

No u mnie to jest dziwna sprawa ... smierdzi tylko na postaju badz w korku ( ale nie mylic tego smrodu z normalnym w korku ) i na obiegu zamknietym i na otwartym .... i teraz ciekawostka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ... Jak wlacze klime smrod ustaje .... i teraz badz madry i pisz wiersze ....

* Tez kupilem srodek do odgrzybiania AIR CO CLEANER - w sumie to dostalem w serwisie forda oni ponoc tym odgrzybiaja - choc w moim przypadku nie wiem czy odgrzybianie cos pomoze ...

- Szczerze to juz nie wiem co zrobic .... smierdzi mi spalinami na przemian ze stechlizna ( dlatego biore sie za odgrzybianie ) .... Moze zdarzy sie cud i przestanie smierdziec ..... A moze ktos z Was ma jakis pomysl ? moze ktos wie dlaczego jak wlacze klime to przestaje smierdziec ?? przeciez idze "teoretycznie" to samo powietrze ... Bede wdzieczny za pomoc.
balca1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2010, 18:32   #43
Prestidigitator

Model: For Focus
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2009

U mnie śmierdzieć przestało po zimie. Oczywiście w ramach przeglądu zostało wykonane odgrzybianie preparatem mi nieznanym. Całkowity koszt odgrzybiania coś ok 100 PLN.

Teraz uważam, że chodzi o obieg powietrza. Jak pracuje klima non-stop to jeżeli później włączysz obieg zamkniety z klimą czy bez to już nie śmierdzi.
Mają coć powalone. Jak czytają tę wiadomości ci co mają na coś wpływ - to niech sobie to przemyślą. W innych markach tego nie doświadczyłem.

Prestidigitator
Prestidigitator jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2010, 22:07   #44
maureliusz

Ja Ci powiem co jest powalone. Powalone jest to, że inżynierowie z Forda wymyśleli, aby klima się nie załączała poniżej 4 stopni... PARANOJA! Efekt taki, że jak nie parkujesz w ogrzewanym garażu, to od listopada do marca jeździsz bez klimy, czyli Ci się w parowniku odkładają grzybki. Potem odpalasz to wszystko na wiosnę i chwilę musi potrwać zanim trochę się układ ... przewietrzy:-))
Stary 27-04-2010, 23:51   #45
mc_olo

Model: Mondeo MK2
Silnik: 2.0
Rocznik: 1998

Jest jeszcze jedna przyczyna smrodu podobnego do palonego plastiku razem z gumą albo innym "naturalnym" materiałem. Jeżeli zagotowaliśmy płyn w chłodnicy to lepiej go wymienić, bo inaczej będzie capiło mniej lub bardziej intensywną wędzonką. Jeżeli wymiana filtra i odgrzybianie nie pomoże to sprawdźcie to. Zaobserwowałem to również w innych markach.
mc_olo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2010, 07:58   #46
maureliusz

Ale tylko na obiegu zamkniętym? Wtedy capiłoby po włączeniu ogrzewania non-stop, raczej.
Stary 28-04-2010, 08:23   #47
mc_olo

Model: Mondeo MK2
Silnik: 2.0
Rocznik: 1998

Na obiegu wewnętrznym capi niemiłosiernie, natomiast na zewnętrznym mniej, ale specyficzny zapach z nawiewu i tak trochę czuć. W zależności od ogrzewania zmieniał się w zasadzie tylko ton smrodu, ale capiło cały czas.
mc_olo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2010, 10:22   #48
maureliusz

A jak bardzo trzeba zagrzać ten płyn, aby tak się stało? Aż do wrzenia...:-) i białej pary:-D
Stary 28-04-2010, 10:45   #49
balca1

Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1,6 TDCI

Jednym slowem ... masakra jest z tym smrodem ... Ja przynajmniej nie mam juz do niego sil .... przyczyn tysiace Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ... brak rozwiazania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

* Maureliusz mam jedno pytanie odnosnie parownika... w ktorym miejscu sie znajduje ?? Chodzi o urzadzenie przed filtrem pylkowym ?? - bo myslalem, ze to nagrzewnica Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. No ale czlowiek uczy sie cale zycie, moglbys mi opisac czy myslimy o tym samym ?? Bede w sobote odgrzybial Foke noi przede wszystkim trzeba zaaplikowac AIR CO CLEANER w parownik a nie chcialbym go wlac tam gdzie nie trzeba .... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ...

Ostatnio edytowane przez balca1 ; 28-04-2010 o 10:48
balca1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2010, 23:42   #50
maureliusz

Tutaj znajdziesz rysunki, które Ci pojaśnią:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Tylko jedno mnie zdziwiło...według schematów (wrzuciłem do załącznika screen) w Foce jest Parownik 14 oraz Wymiennik Ciepła 15. Zawsze myślałem, że to jedno i to samo, a tu dwa... i teraz zgłupiałem... Rozumiem, że wymiennik ciepła to poprostu nagrzewnica, czy mam rację? Tylko trochę dziwnie sa ułożone względem siebie...hmm..ktoś się orientuje?
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg klima.JPG (24.3 KB, 38 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez maureliusz ; 28-04-2010 o 23:47
maureliusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania