Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-05-2010, 01:57   #821
Ford-fan
ford::average

Model: Fiesta 7. generacji :)
Silnik: 1.6 non-diesel ;)
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Nowy Ford Fiesta,co sadzicie

A dobrze mi się wydaje, że mając klimę automatyczną jednocześnie zawsze w takim wypadku mamy możliwość przejścia na opcję manualną ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pzdr.

Ford-fan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-05-2010, 12:10   #822
glucosum
ford::advanced

Model: C-Max
Silnik: 1.8 FlexiFuel
Rocznik: 2007

Zgada się. Trzeba wyłączyć AUTO
Stary 08-05-2010, 23:23   #823
boncio
ford::expert

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019

Cytat:
Napisał glucosum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zgada się. Trzeba wyłączyć AUTO
Nie do końca, bo temperaturę zawsze utrzymuje automat, można tylko ustawić inną wartość. AUTO reguluje prędkość wentylatora tylko.
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-05-2010, 23:34   #824
glucosum

Model: C-Max
Silnik: 1.8 FlexiFuel
Rocznik: 2007

"...System ten automatycznie kontroluje
temperaturę, ilość i rozprowadzanie powietrza
i dostosowuje je do warunków jazdy i pogody.
Naciśnięcie przycisku AUTO raz powoduje
włączenie trybu automatycznego...."

77 str instrukcji.
Stary 09-05-2010, 09:31   #825
Kamill
ford::beginner

Model: Fiesta Titanium
Silnik: 1.4 96KM
Rocznik: 2009

Ostatnio zauważyłem kilka małych mankamentów...

Raz na trasie zdarzyło mi się, że czujniki parkowania same z siebie się włączyły i zapipczały, mimo że ani z przodu ani z tyłu nie było żadnego samochodu.

Na dodatek kiedyś po włączeniu samochodu odezwał się alarm niezapiętych pasów pasażera, mimo że nikt tam nie siedział. Dziwne jest też to, że alarm odezwał się tuż po włączeniu silnika, a nie po jakimś czasie, jak to ma zwykle miejsce.

Inna sprawa, ostatnio siedziałem w samochodzie przy wyłączonym silniku (u Was też coś cicho buczy?) i nagle usłyszałem dziwne dźwięki, jakby coś się włączyło. Dźwięki te dochodziły z okolicy prawego przedniego głośnika, czyli skąd czasem pojawiąja się to skrzypienie.

Kolejna sprawa, kierownica jest lekko (dosłownie 2-3 stopnie) przekrzywiona w lewo. Początkowo myślałem, że to może przez nowe opony, które się jeszcze nie dotarły, ale po 1000km powinno być już raczej ok.

Czy ktoś może spotkał się z którymś z powyższych problemów? To są tak naprawdę drobnostki, ale nie zmienia to faktu, że i tak pojadę z tym do serwisu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Przy okazji, zauważyłem jeszcze jedną dość denerwującą rzecz. Po otwarciu drzwi pilotem trzeba odczekać aż kierunkowskazy zgasną i dopiero wtedy otworzyć drzwi. W przeciwnym razie uaktywni się alarm...
Kamill jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-05-2010, 11:54   #826
mancat

Model: Fiesta
Silnik: 1.4 PB

Cytat:
Napisał Kamill Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ostatnio zauważyłem kilka małych mankamentów...

Raz na trasie zdarzyło mi się, że czujniki parkowania same z siebie się włączyły i zapipczały, mimo że ani z przodu ani z tyłu nie było żadnego samochodu.
Coś takiego to chyba normalne. Ja wprawdzie nie mam czujników, ale zdarza mi się jeździć volvo s60 mojego Ojca. I w tym aucie często np. stojąc na światłach włącza się sygnalizacja przednich czujników, wystarczy, że auto z boku podjedzie blisko krawędzi samochodu, albo nawet czasem większe auta przejeżdżające przez samo skrzyżowanie też włączają sygnalizację. Myślę, że to kwestia czułości systemu. Choć w tym aucie to dość wkurzające (nie wiem jak jest w fieście), bo przy każdym włączeniu się sygnalizacji przyciszane jest radio.

Cytat:
Napisał Kamill Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Inna sprawa, ostatnio siedziałem w samochodzie przy wyłączonym silniku (u Was też coś cicho buczy?) i nagle usłyszałem dziwne dźwięki, jakby coś się włączyło. Dźwięki te dochodziły z okolicy prawego przedniego głośnika, czyli skąd czasem pojawiąja się to skrzypienie.
Nie wiem czy mamy na myśli to samo zjawisko, ale po wyłączeniu silnika po dłuższej chwili coś się włącza/wyłącza/zamyka... czy coś ;-)... pod maską chyba i jest przez chwilę słyszalne takie buczenie. W zasadzie w większości aut z jakimi się spotkałem coś takiego występuje. Może to immbiliser?

Cytat:
Kolejna sprawa, kierownica jest lekko (dosłownie 2-3 stopnie) przekrzywiona w lewo. Początkowo myślałem, że to może przez nowe opony, które się jeszcze nie dotarły, ale po 1000km powinno być już raczej ok.
No to dziwne, wygląda na to, że coś nie tak z geometrią. A na prostej drodze ściąga Ci auto w prawo czy jedzie prosto? Auto kupiłeś nowe czy używane? Przyznam, że po zimie myślałem, że będę musiał ustawiać geometrię z racji zaliczenia kilkunastu naprawdę ciężkich dziur, ale o dziwo auto jeździ równie dobrze jak przed zimą, bez ściągania czy przechylonej kierownicy. Sprawdź geometrie, bo szkoda opon.

Z tego co wiem w fieście ustawia się tylko geometrię z przodu. Z tyłu jest belka skrętna i takie rozwiązanie wyklucza majstrowanie z geometrią, czy tak?

Ostatnio edytowane przez mancat ; 09-05-2010 o 11:59
mancat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-05-2010, 12:18   #827
jery13

Model: Fiesta MK 7
Silnik: 1,25 82KM

Cytat:
Nie wiem czy to ten sam dźwięk co u Ciebie , ale słychać go było po dłuższym siedzeniu w samochodzie , jak na razie dwa razy to słyszałem.

Wspominałem wcześniej o włączających się awaryjnych , włącznik się sklejał i do wymiany.
jery13 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-05-2010, 12:29   #828
jery13

Cytat:
Ale wcześniej nie miałeś włączonego wstecznego ?
A jak miałeś to czujniki później wyłączyłeś ?
Nie doczytałem , że po 20 sekundach sam się wyłączy jak nie wykryje przeszkody

Ostatnio edytowane przez jery13 ; 09-05-2010 o 13:16
Stary 09-05-2010, 13:07   #829
jery13

Cytat:
W instrukcji wspominają o możliwości emitowania fałszywych sygnałów przez układ pomocy przy parkowaniu.
Stary 09-05-2010, 13:09   #830
Kamill
ford::beginner

Model: Fiesta Titanium
Silnik: 1.4 96KM

Dzięki Panowie za szybkie odpowiedzi!

Cytat:
Napisał jery13 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W instrukcji wspominają o możliwości emitowania fałszywych sygnałów przez układ pomocy przy parkowaniu.
Czytałem o tym w instrukcji i pamiętam, że pisali o tym żeby czyścić czujniki bo wtedy mogą właśnie źle sygnalizować odległości.

Cytat:
Napisał jery13 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale wcześniej nie miałeś włączonego wstecznego ?
A jak miałeś to czujniki później wyłączyłeś ?
Nie, już dłuższy czasem byłem na trasie.

Cytat:
Nie wiem czy to ten sam dźwięk co u Ciebie , ale słychać go było po dłuższym siedzeniu w samochodzie , jak na razie dwa razy to słyszałem.
To było tak: wyjechałem z garażu, wyłączyłem silnik i siedziałem w samochodzie. Po jakichś 2 minutach ten dźwięk się pojawił, trwał jakieś 5 sekund i zaraz po tym zniknęło też to ciche buczenie.

Cytat:
Napisał mancat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Coś takiego to chyba normalne. Ja wprawdzie nie mam czujników, ale zdarza mi się jeździć volvo s60 mojego Ojca. I w tym aucie często np. stojąc na światłach włącza się sygnalizacja przednich czujników, wystarczy, że auto z boku podjedzie blisko krawędzi samochodu, albo nawet czasem większe auta przejeżdżające przez samo skrzyżowanie też włączają sygnalizację. Myślę, że to kwestia czułości systemu. Choć w tym aucie to dość wkurzające (nie wiem jak jest w fieście), bo przy każdym włączeniu się sygnalizacji przyciszane jest radio.
Nigdy nie miałem czujników, także to nowość dla mnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał mancat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem czy mamy na myśli to samo zjawisko, ale po wyłączeniu silnika po dłuższej chwili coś się włącza/wyłącza/zamyka... czy coś ;-)... pod maską chyba i jest przez chwilę słyszalne takie buczenie. W zasadzie w większości aut z jakimi się spotkałem coś takiego występuje. Może to immbiliser?
Dokładnie, odgłos z wnętrza samochodu, tak bardziej z prawej, ale nigdy nie spotkałem się z takim czymś. Spytam się w serwisie, może już mieli taki przypadek.

Cytat:
No to dziwne, wygląda na to, że coś nie tak z geometrią. A na prostej drodze ściąga Ci auto w prawo czy jedzie prosto? Auto kupiłeś nowe czy używane? Przyznam, że po zimie myślałem, że będę musiał ustawiać geometrię z racji zaliczenia kilkunastu naprawdę ciężkich dziur, ale o dziwo auto jeździ równie dobrze jak przed zimą, bez ściągania czy przechylonej kierownicy. Sprawdź geometrie, bo szkoda opon.

Z tego co wiem w fieście ustawia się tylko geometrię z przodu. Z tyłu jest belka skrętna i takie rozwiązanie wyklucza majstrowanie z geometrią, czy tak?
Nie ściąga na boki, a samo skrzywienie jest dosłownie minimalne. Auto nowe, to samo było zarówno na zimowych jak i letnich oponach. Szczerze mówiąc nie przeszkadza mi to zbytnio, bo w drugim samochodzie (Civic VII) kierownica jest przekrzywiona o jakieś 15 stopni Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Przy okazji, znalazłem fajny filmik o [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]. Spróbowałem je aktywować dzisiaj ale jako że nie miałem dużo czasu to odpuściłem sobie. Chyba trzeba dłużej wcisnąć ten przycisk, bo samo wciskanie nic nie dawało, zmieniały się tylko ekrany. Swoją drogą zastanawiało mnie po co jest ten przycisk, skoro wszystko się robi na dźwigni Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jeszcze jedno pytanko, czy ktoś się orientuje jakie są osiągi silnika 1.4 Duratec? Wiem tylko tyle, że ma 96KM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Interesuje mnie przy ilu rpm osiąga taką moc a także moment obrotowy - ile i kiedy. Zauważyłem, że autko zrywa się mocniej w okolicy 4000rpm, ale dokładniejsze info byłoby bardzo mile widziane. Szukałem na necie, ale nic nie mogłem znaleźć na ten temat.
Kamill jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
2012 , benzyna , fiesta , fiesta mk7 , info , nowa fiesta , użytkowanie

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania