Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-06-2010, 23:06   #11
markopolus
ford::average

Model: Alhambra
Silnik: 1,9 AUY Tiptronic
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Zmostkowany presostat - czy może być tymczasowo?

powtarzam-presostat to tylko zabezpieczenie,pracą sprężarki steruje panel regulacyjny

markopolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-06-2010, 23:07   #12
bodzior
ford::advanced

Imię: Robert
Model: Sharan
Silnik: 1.9 TDI AFN
Rocznik: 1998

A klima napełniona odpowiednio? na krótko chłodzi dobrze?
Stary 21-06-2010, 23:10   #13
Grzaniec

Imię: Paweł
Model: Ford Galaxy MK2
Silnik: 2.3 noPb
Rocznik: 2001

Cytat:
Napisał markopolus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
powtarzam-presostat to tylko zabezpieczenie,pracą sprężarki steruje panel regulacyjny
Czyli u mnie guzik włącz/wyłącz??? To pewne info, bo jakoś mi się wierzyć nie chce - chyba, że tam siedzi jeszcze jakaś elektronika - ale sygnały musi brać z jakiś czujników - czy aby nie z presostatu?
Sorry za pytania - ale nie chciałbym dodatkowo czegoś popsuć, jak również jechać z dwójką małych dzieci w upał bez klimatyzacji...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Grzaniec jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-06-2010, 23:14   #14
Grzaniec

Cytat:
Napisał bodzior Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A klima napełniona odpowiednio? na krótko chłodzi dobrze?
Klima szczelna, czynnika 750g, jeżeli presostat zastartuje - to chłodzi idealnie, teraz na krótko też świetnie. Ostatni podczas dwóch-trzech mocno upalnych dni jakoś startowała (nawet pisałem tutaj, że mnie zaskoczyła i chyba się naprawiła, bo chłodziła ponad tydzień bez żadnego "failura":d) - też dawała radę.
Mam już 100% pewności, że to presostat czasami się "wiesza" - ale wyjeżdzam w sobotę rano, na miejscu mogą mi ściągnąć nowy presostat w przeciągu 2 dni, co i tak mnie nie urządza, bo nie będę miał czasu go wymienić - btw - trzeba potem napełniać od nowa klimę, czy wykręcenie presostatu nie rozszczelni jej?
Z allegro też zanim dojdzie przesyłka - będę w trasie:d
Stary 21-06-2010, 23:20   #15
bodzior

Imię: Robert
Model: Sharan
Silnik: 1.9 TDI AFN
Rocznik: 1998

Możesz go wymienić bez sciągania gazu bo tam jest wentylek jak przy kole.
A do tej pory daj na krótko.
Stary 21-06-2010, 23:26   #16
Grzaniec

OKI - i sprężarka będzie załączała się cyklicznie? Jak tylko wrócę z urlopu, zamówię presostat z tego linku, który podałem, bo cena chyba też jest przystępna..

Dzięki za infoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 22-06-2010, 10:31   #17
Przemek_PC
ford::professional

Model: Galaxy
Silnik: 2,3+LPG automat GHIA
Rocznik: 1999

Nie kombinuj tylko wymień presostat, wymienia się go bez odciągania czynnika bo w osuszaczu jest zawór jak już ktoś wcześniej napisał. W żadnym wypadku nie zwieraj go na krótko !!! Takie coś może w TDI by przeszło ale w benzynie gdzie jest sprężarka o stałej wydajności możesz rozwalić sprężarkę.

Pytanie do "ekspertów" czy jeśli koledze padnie sprężarka pokryjecie koszty naprawy? Jeśli nie macie o czymś pojęcia to nie doradzajcie. W przypadku sprężarki o stałej wydajności jaka jest w 2,3 jak i w 2,0 ciśnienie po niskiej stronie mocno spada, presostat to wykrywa i rozłącza sprężarkę aby ciśnienia po obydwu stronach nieco się wyrównały. Kiedy ciśnienie po stronie niskiej odpowiednio wzrośnie sprężarka jest załączana aż do następnego spadku ciśnienia i tak w kółko. Żaden panel tym nie steruje !!! A co jeśli po spadku ciśnienia sprężarka będzie nadal pracowała bo za rada "eksperta" kolega zmostkował presostat? Będzie pracowała tak jakby czynnika nie było a czym to się kończy to chyba nie muszę tłumaczyć (zatarcie sprężarki, smród palonej gumy, zerwanie paska klinowego i laweta).

Ford Galaxy 1999, 2,3+LPG, automat, GHIA, kapitańskie fotele - wspaniały towarzysz podróży

Ostatnio edytowane przez Przemek_PC ; 22-06-2010 o 10:39
Przemek_PC jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-06-2010, 11:27   #18
Grzaniec

Kurcze...nie dobrzeGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Presostat oczywiście wymienię, ale pisałem już, że nie zdążę przed wyjazdem. Okazuje się, że jednak to presostat odpowiada za cykliczną pracę sprężarki - tak podejrzewałemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

W tej chwili mam to zrobione (a raczej wydrutowane:/) w ten sposób, że presostat jest podpięty oryginalną wtyczką. Od dwóch pinów odpowiedzialnych za włączenie sprężarki pociągnąłem dodatkowe 2 przewody do kabiny, które mogę zewrzeć i wtedy sprężarka zawsze startuje. Zdarza się, że nie muszę tego robić i presostat włączy sprężarkę - jednak to loteria. W ostatnie upalne dni startowała zawsze, jednak ostatnio znów miałem ze 3 sytuacje, że klima nie załączyła się.
Skoro mogę ugotować sprężarkę, traktuję to moje druciarstwo jako opcję do sprawdzenia presostatu. Po prostu jak presostat nie załączy sprężarki, będę chciał zewrzeć przewody i sprawdzić, czy załącza sprężarkę. Jak na razie kilka razy klima się nie włączyła, a po zwarciu startowała ochoczo.
Dzięki za informacje - zwłaszcza te o grożących następstwach użytkowania klimy ze zwartym presostatem.
Stary 22-06-2010, 13:42   #19
Ryba77
ford::average

Imię: Grzegorz
Model: Galaxy MK1
Silnik: 2.0B
Rocznik: 2000.01.28

Przemku nie jestem pewien czy to presostat steruje cykliczną pracą sprężarki, u nas jest jeszcze czujnik oszronienia parownika i to chyba on steruje cyklami pracy sprężarki.
Ryba77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-06-2010, 14:16   #20
Grzaniec

Dobra, tak czy siak zamówiłem dzisiaj presostat. Jeżeli dojdzie w miarę szybko, może zdążę go jeszcze wymienić..
Odpowiedz

Tagi
presostat , zmostkować prestotat , zmostkowanie

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania