![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
|
Masakra do kwadratu... To że niko123 i wojtekjanus próbują sobie coś nawzajem usowodnić nie oznacza Jester że możesz decydować czy ktoś jest żalosny czy nie :/
Z wlasnego doświadczenia wiem że spalanie oleju przez silnik może powodować i bialy i niebieski dym... (widzialem obydwie sytuacje na wlasne oczy...) Poza tą drobną nieścislością w calości zgadzam się z kolegą wojtekjanus...
|
|
|
#22 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 20-06-2010
Model: Fusion
Silnik: 1,4
Rocznik: 2005
|
zalosna to stala sie wasza dyskusja odbiegajaca od tematu :/
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 28-03-2008
Model: Ford Focus II
Silnik: 1.6 TI-VTC
Rocznik: 2009
|
Ja przepraszam że się uniosłem - przyznaję że spieranie nie ma sensu.
Sorka. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
|
no i niestety !!! znowu dym i podskakiwanie silnika. Pojechalem do serwisu i powiedzieli ze to normalne po wymianie intercoolera. po tygodniu eksploatacji objawy powinny zniknac (zobaczymy), jezeli nie - to mam do nich podjechac (oby mieli racje).
Ostatnio edytowane przez dolar83 ; 29-06-2010 o 22:15 |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Cytat:
W zasadzie tylko taka usterka kwalifikuje go do wymiany - jeżeli jest zawalony syfem w środku lub na zewnątrz, to można to oczyścić... A jeżeli był przytkany w środku, to czy zaglądali do kolektora ssącego w jakim jest stanie? Załaczam dwa zdjęcia kolegi PabloX z wątku: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Tak nie musi być u ciebie, ale skoro wzięli się za intercooler, to interesujace - co dzieje się dalej? Pierwsze zdjecie to stan typowy (wloty do głowicy - u mnie było nawet gorzej po 150kkm), te drugie to ekstremalna porażka (kolektor - zapewne głowica wygląda tak samo)...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 30-06-2010 o 09:01 |
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
|
sazczerze to nie dopytalem dlaczego go zmienili ale dziwnym wydawala mi sie jego wymiana, z 2 strony to service forda i czlowiek mial jakies zaufanie do diagnostyki. zobaczymy w przyszlym tygodniu jezeli nadal bedzie kopcil to wracam z nim do serwisu niech poprawia swoj blad, bo wydaje mie sie ze wymiana byla bezzasadna a problem lezy gdzie indziej.
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
![]() Zarejestrowany: 07-10-2014
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCi 90 KM
|
Witam,
mam problem z Fordem Focusem 1.8 TDCi 115 KM. Samochód po dłuższej przerwie kopci na biało/siwo, nie ważne czy odpalam go rano czy po południu. Przy odpalaniu słychać dość głośny stuk spod maski. Gdy jadę samochodem około kilometra to oprócz kopcenia samochód zaczyna szarpać, głównie szarpie przy około 2000 obrotów trzymając stałą prędkość. Podczas tego szarpanie słychać metaliczny równomierny stuk wydobywający się gdzieś spod maski. Objawy ustępują po około kilometrze. Jeżeli samochód się już "wykopci" to już nie zakopci do następnego dnia albo następnym razem dopiero za 2 dni po postoju. Na początku podejrzewałem uszczelkę pod głowicą bo miałem niski poziom płynu, ale po dolaniu płynu nie ubywa. Sprawdzane były świece - sprawne wtryski - nie przelewają filtr paliwa - nie ma opiłków, trochę syfu na spodzie Na komputerze pokazuje się błąd P1200 (uszkodzenie wtryskiwaczy) jednak żadne kontrolki nie świecą się na desce. Błąd nie chce się skasować. Mechanik zasugerował, że jeżeli nie ma opiłków w filtrze, to może uszkodzony jest sterownik (pompy wtryskowej?). Czy ktoś z Was ma może jeszcze jakieś pomysły co może być przyczyną takich usterek? Regeneracja wtryskiwaczy w celu potwierdzenia/wykluczenia diagnozy nie wchodzi w grę ze względów ekonomicznych. Czy na początek wlanie jakiegoś płynu do czyszczenia układu wtryskowego do ropy to dobry pomysł? |
|
|
|
|
|
#28 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 01-07-2012
Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDi
Rocznik: 1999
|
Wiesz, środek do czyszczenia majątku nie kosztuje, możesz spróbować, ale nie liczyłbym na jakieś cuda. Biały dym, to raczej nie wtryskiwacze.
|
|
|
#29 | |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 27-09-2010
Model: FOCUS
Silnik: 1.6 TDCI
|
Cytat:
wszystko wskazuje na wtryski |
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
![]() Imię: Paweł
Model: Ford
Silnik: 1.6
Rocznik: 2004
|
zobacz uszczelke zaworu egrGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. dostaje sie tam woda i poli na biało
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|