Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-06-2010, 23:49   #211
benio
ford::professional

Imię: Robert
Model: Mdo MK3,4,5; Focus MK3
Silnik: 2.0TDCi; 1,4Pb
Rocznik: 2006; 2009
Domyślnie Odp: [Mk3] 2,0TDCi migająca sprężynka (dodatkowe objawy)

Cytat:
Napisał kowal76 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jezeli zgasla ci kontrolka po wylaczeniu auta to nic nie ma w ecu jak kontrolka zamiga ci na stale to nic juz nie zrobisz tylko wtedy zostaje komp
A czy przyczynę utraty mocy zdiagnozuje się w ASO?
Pali również więcej jak poprzednio i to właśnie od czasu zaświecenia się sprężynki.

benio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-06-2010, 00:26   #212
kowal76
ford::average

Imię: krzysiek
Model: mondeo mk5 vignale 2019
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2019

pewnie znajda przyczyne na podstawie parametrow pracy silnika i innych skladowych sprezynka nie oznacza tylko i wylacznie problemow z wtryskami jest to chyba caly uklad zasilania silnika tak mi sie wydaje jesli jest inaczej napewno inni doswiadczeni forumowicze dozuca cos od siebie i mnie poprawia
pozdrawiam kowal76
kowal76 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-06-2010, 01:09   #213
jendrekmak
ford::expert

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał ethernal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
czy ktoś jest w stanie podać obecne ceny kompletu elementów do regeneracji wtrysku?
ca 550 zł za zaworek i końcówkę - cena detal brutto
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-06-2010, 08:36   #214
Deryll

Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007

Panowie, może i dla mnie coś doradzicie. Wczoraj wyskoczyła mi sprężynka ale z autkiem nic się nie działo, dalej dysponuję pełną mocą. Ponowne uruchomienie sprężynka znika, po nagrzania się silnika do temperatury roboczej znowu wywala sprężynkę. Dzisiaj jadę na wymianę filtra paliwa i obejrzę też rury do turbo i interculera bo również od jakiegoś czasu czuć delikatne szarpnięcia w okolicach 2 tyś obrotów. Słyszałem też że mógł się któryś wtrysk zawiesić ale jakby co to w okolicy nie mam WDS/IDS.
Może któryś z forumowiczów miał podobny problem i podzieli się spostrzeżeniami.
Dodam że podłączyłem się ELM327 w czasie jak migała sprężynka jak i później to błędów żadnych nie było, zresztą trybu awaryjnego też.

Ostatnio edytowane przez Deryll ; 08-06-2010 o 08:48
Deryll jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-06-2010, 09:28   #215
mariuszmajewski
ford::average

Imię: Mariusz
Model: Mondeo
Silnik: 2.2 TDCi 155KM
Rocznik: 2006

Sprężynka i brak innych objawów to może być też problem z zawieszonym zaworem EGR, ale błąd powinien być zapisany. Objawem może być problem z odpaleniem auta jak się zawiesi i będzie blokował dopływ świeżego powietrza do silnika.
Stary 08-06-2010, 12:38   #216
ethernal

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007

Deryll, mi migała sprężynka przy nagrzanym silniku i się okazało że "walnięty" był czujnik położenia wałka rozrządu, ale ze względu na młody rocznik twojego Mondka to raczej nie to (problemy z tymi czujnikami były od pocz. prod. do ok 2003-2004 roku), chociaż sprawdzić zawsze można.
Stary 06-08-2010, 08:48   #217
_LukaS_
ford::amateur

Imię: Łukasz
Model: Mondeo MkIII
Silnik: 2.0 TDCi 130 KM
Rocznik: marzec 2003

Witam serdecznie.

Zapoznałem się z wieloma wątkami na tym forum odnośnie migającej "sprężynki", jednak ogromna ilość informacji i wariacji objawów nie pozwoliła doszukać się mi do interesującego mnie problemu. Kilka dni temu kupiłem Forda Mondeo MK3 TDCi 130 KM. Problem zaczął się już w momencie, kiedy wracałem nim do domu od handlarza. Całą trasę (200 km) sprawował się wyśmienicie, 3 km do domu zaczęła migać mi kontrolka "sprężynki":
- samochód nie traci mocy,
- nie ma kłębów czarnego dymu
- nie ma znaczenia prędkość - czasem dzieje mi się to na drugim biegu przy 30 km/h, czasem w trasie przy wyprzedzaniu przy 130 km/h
- nie mają znaczenia obroty (czasem przy 1200, czasem przy 3500)
- nie ma znaczenia styl jazdy (łagodny czy agresywny)
po migotaniu kontrolki mam 5 - 30 sekund i silnik mi sam gaśnie
- nie mam żadnych problemów z ponownym uruchomieniem silnika - pali na dotyk
- po ponownym uruchomieniu wszytko wraca do normy i tak do kolejnego razu.

Przed kupnem Forda byłem z nim w ASO Forda w Płocku, gdzie przeprowadzono dokładną diagnostykę, komputer nie wywalił żadnych błędów związanych z turbiną czy wtryskami (było to podstawowym kryterium kupna tego auta)

Kroki które podjąłem do tej pory to wlanie do baku płynu STP (STP - formuła do Diesla - czyszczenie układu paliwa oraz STP - formuła do czyszczenia wtryskiwaczy silników Diesla). Od kiedy zastosowałem te preparaty (mija gdzieś 12 godzin i 30 przejechanych km) nie miałem tego problemu - myślę jednak, że to za krótki okres żeby stwierdzić że te preparaty coś pomogły, wiec na razie uważam to za szczęśliwy zbieg okoliczności.

Dzisiaj też jadę do ASO celem standardowej wymiany po zakupie auta filtrów, oleju, płynu chłodzącego, zamierzam też dodatkowo wymienić:
- czujnik położenia wałka rozrządu, gdyż na tym forum dowiedziałem się że i to może być przyczyną tych objawów.

O wszystkich postępach będę na bieżąco informował, jednak jeżeli ktoś spotkał się lub czytał temat z podobnym problemem proszę o odpowiedz bądź linka do tematu, gdyż sam nie jestem w stanie szybko przefiltrować ogromnej ilości odpowiedzi z tym problemem związanych.

Wszystkim serdecznie z góry dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam,

Łukasz

Ostatnio edytowane przez _LukaS_ ; 06-08-2010 o 08:53 Powód: literówki
_LukaS_ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-08-2010, 09:55   #218
jendrekmak
ford::expert

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał _LukaS_ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
myślę jednak, że to za krótki okres żeby stwierdzić że te preparaty coś pomogły
leje się tylko jeden na zbiornik a z twojego opisu wnioskuję, że wlałeś więcej niż jeden.
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-08-2010, 07:15   #219
_LukaS_
ford::amateur

Imię: Łukasz
Model: Mondeo MkIII
Silnik: 2.0 TDCi 130 KM
Rocznik: marzec 2003

Cytat:
Napisał jendrekmak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
leje się tylko jeden na zbiornik a z twojego opisu wnioskuję, że wlałeś więcej niż jeden.
Tak, wlałem od razu dwa, na wtryski i na czyszczenie układu paliwa, na etykietach obydwu było napisane, że można łączyć z innymi produktami STP, więc nie sądzę bym popełnił wielki błąd. Jednak wiem już że owe aparaty nic nie pomogły - problem dalej występuje. Ponieważ ostatnio w ASO mieli bardzo napięty grafik, nie udało im się mnie wcisnąć i dopiero dziś tam jadę celem wymiany filtrów, olejów, czujnika położenia wałka, chcę też wymienić zawór EGR. Mam nadzieję, że to pomoże. Pozdrawiam.

Ostatnio edytowane przez _LukaS_ ; 09-08-2010 o 07:16 Powód: literówki...
_LukaS_ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-08-2010, 08:31   #220
ethernal

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007

LukaS, może na razie poczekaj z wymianą zaworu EGR bo to i dość duży wydatek i może się okazać niepotrzebny. Na początek wymień oleje i filtry - raczej nie ma związku z twoimi problemami i rozumiem że przyszedł czas na te czynności - oraz czujnik położenia wałka rozrządu. I jeśli to nie pomoże to wtedy możesz się zacząć rozglądać za inną przyczyną. Miejmy nadzieję że to wystarczy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozdrawiam

Tagi
brak mocy tdci , mondeo mk3 , nierówna praca , silnik

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania