![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::expert
![]() Imię: Jacek
Model: Mondeo Mk IV
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2010
|
stacja diagnostyczna nie zweryfikuje wyważenia ani tego, czy są krzywe tarcze lub koła,
|
|
|
#12 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 24-10-2006
Model: S-max
Silnik: 2.0 EB 240
Rocznik: 2012
|
skoro po wymianie było dobrze, a dopiero po jakims czasie zaczęło bić to znaczy, że tarcze zwichrowane. Docierałeś je? Albo zła jakość tarcz, albo ****iane klocki (twardy spiek mocno rozgrzewa tarcze a słabo hamuje), wada montażu (niedoszczyone powierzchnie styku tarcz z piastami), krzywe piasty
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 15-08-2009
Model: Mondeo [MK2]
Silnik: 1,8 16V Zetec
Rocznik: 1997
|
Mam to samo w moim Mondeo 1.8 16V Zetec z 1997 r., hamowanie i drgania straszne. Już wymieniłem klocki hamulcowe, tarcze hamulcowe, łożyska, przeguby przy kole i nadal nic, cały czas drgania, nie przekraczam 100 km/h, kiedyś hamowałem ze 160 km/h bo mi auto wyjechało na pas i myślałem,że się przód rozleci, ledwo trzymałem kierownicę.Wymienione elementy wymieniałem sam. Byłem teraz u mechanika bo pomysły się skończyły i powiedział,że to maglownica, ale koszty są duże, poczytałem trochę i wymienię jeszcze samodzielnie elementy układu kierowniczego jeśli to nie pomoże to wstawię do mechanika bo mam już dośćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 29-11-2005
Model: MKII Ghia / MKIII ZETEC
Silnik: 2.5 V6 / 1.8
Rocznik: 1997 / 2002
|
a nie masz luzow na sworzniach wahaczy ?
Pomoc tylko na forum ! Nie pros o pomoc przez PW ! Ostatnio edytowane przez 1olek ; 15-08-2009 o 20:25 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
![]() Zarejestrowany: 27-05-2010
Model: MKII kombi
Silnik: 1,8 TD
Rocznik: 2000
|
Problem tarcz hamulcowych to ciekawy temat w mondeo.
Miałem mondeo I, założyłem w serwisie tarcze i klocki brembo i po przejechaniu zaledwie 2 tyś km już było bicie przy hamowaniu. Dopiero jak założyłem tarcze i klocki z ATE (wersja sportowa - tarcze ok. 170 zł / szt. , klocki - 140 zł komplet) problem się skończył. Obecnie jeżdzę mondeo kombi mk II z 2000 r. i miałem ten sam problem, bicie przy hamowaniu. Założyłem ATE sportowe i jest ok. polecam. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
![]() Zarejestrowany: 08-08-2008
|
Bardzo częstą przyczyną jest dobór słabej jakości tarcz hamulcowych i klocków. Problem ustaje na kilka tygodni miesięcy a później się ponawia.
Dobrej jakości tarcze z klockami, staranne wyczyszczenie piast przed nałożeniem i delikatna jazda świeżo po ich założeniu powinna pomóc
|
|
|
#17 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 24-04-2008
Model: -
Silnik: -
Rocznik: -
|
Cytat: