![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | |
|
ford::average
![]() Imię: Paweł
Model: Rechot
Silnik: 2,3
Rocznik: 1996
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 08-10-2010
Model: Transit
Silnik: 2.5 D
Rocznik: 1992
|
Cytat:
Ponoć są problemy z podporami wałów mieli kilka reklamacji i teraz nie chcą tego robić . może znacie jakiś polecany warsztat z woj : Śląskiego nie daleko Czeladzi-Sosnowca - Będzina który możecie polecić panowie oraz panie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
![]() Imię: Paweł
Model: Rechot
Silnik: 2,3
Rocznik: 1996
|
koniec świata!!! przecież wymiana podpory ew krzyżaka to robota dla ucznia u mechanika. byle dobrze zaznaczyć wielowypust i złożyć tak jak był przed rozłożeniem.
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-12-2006
Model: Ś. P. Transit 100
Silnik: 2,5 D
Rocznik: *1992 / +2011
|
Cytat:
Dlatego jak Wojtek radzi: Sam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. albo spec od wałów.
|
|
|
|
#15 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 08-10-2010
Silnik: 2.5 D
Rocznik: 1992
|
Problem Rozwiązany mianowicie ewidentna wina Podpór Wału jedna rozsypana a druga zatarta już zrobione Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
![]() Zarejestrowany: 25-11-2009
Model: Transit skrzyniak
Silnik: 2500 diesel
Rocznik: 1994
|
Musze wyjaśnić moją wcześniejszą wypowiedz jednak Wojtek miał racje nie mam zatartych łożysk na podporach a fartuchy były wyrwane tylko z jednej strony dlatego było cicho tylko przy cofaniu lub gwałtownym ruszaniu podskoczył wał.Mam 2 podpory do sroka spraju dałem z silikonem,a ubytki zerwanego fartuch zalałem silikonem uniwersalnym zrobiła sie twarda guma po 24h.Narazie jest ok.na jakiś czas pewnie.Mam pytanie przy oazji do kolegów ile mogą wytrzymać podpory wału długiego 2 podobno szybciej lecą niż jedna z racji długosci wału zapewne od nowego oryginalne ponieważ przypuszczam że u mnie są od nowego nie robione niby mam ok.140 tyś.km.
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Według speców z firmy Wał-Car i niestety - wg moich doświadczeń - najszybciej lecą łożyska w podporach krótkiego Transita. W warunkach miejskich, warszawskich, gdzie zasolenie jezdni jest bardzo wysokie zimą, zmieniam łożysko w zasadzie co roku (robiąc przebieg ok 40 kkm). Nawet kiedy w końcu założyłem na wał przy podporze odrzutnik od Sprintera, to pomogło to tylko trochę.
Oryginalne łożysko z nową podporą z ASO było zawsze najlepsze, ale skoro podpora wytrzymuje ok 3-4 łożyska, a dobre markowe łożysko kosztuje 40-50 zł, to zmieniałem same łożyska tak długo, aż padła podpora... Łożyska w dłuższych modelach wytrzymuję co najmniej dwa razy większy przebieg. Co do samej podpory - nie wiem, być może trzeba zmieniać całość z łożyskiem za każdym razem, bo jest inny wał (dwuczęściowy) i guma podpory szybciej siada... Faktem jest, że ja nie czekam aż podpora się rozpadnie lub łożysko stanie zatarte - zmieniam je jak tylko zaczyna szumieć. Kilka - kilkanaście tysiecy na padnietym łozysku można sie przeturlać, ale ja lubię mieć auto robione na bieżąco. Dzięki temu nigdy z tytułu awarii nie stanąłem w trasie... Tomek37, po 140 kkm należy się autku kpl nowych podpór i dobre wyważenie. Nie poznasz auta...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 16-11-2010 o 09:02 |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|