Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-11-2010, 11:58   #91
Dexon
ford::beginner

Model: Mondeo Titanium X
Silnik: 2.2 TDCi
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Xenony

Cytat:
Napisał mm32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie zgodzę się z przedmówcami,że poziomowanie działa tylko po pierwszym załączeniu świateł-tak nie jest.Poziomowanie działa cały czas ale z opóźnieniem,także jak załadujesz kilka osób na pokład to lampy zniżą się,ale tak jak już pisałem z 20 sekundową zwłoką.Jest tak specjalnie zrobione(zwłoka),żeby lampy cały czas nie jeździły góra/dół podczas nierówności.Sprawdźcie to sobie.
Wczoraj na przeglądzie diagnosta po sprawdzeniu świateł stwierdził, że nie działa układ samopoziomowania. Oba reflektory świeciły za nisko (tak, jakby ustawiły się w dolnej pozycji). Ustawił je ręcznie i polecił jechać do serwisu na diagnostykę.
Rzecz w tym, że światła sprawdzał od razu po ich włączeniu, na włączonym zapłonie, bez włączania silnika. Jak to jest? Lapmy powinny jeździć góra/dół od razu po ich włączeniu? Czy też z jakimś opóźnieniem?

Dexon jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-11-2010, 18:07   #92
MĄKA
ford::advanced

Imię: Tomaszek
Model: FORD S-MAX Tytanium SONY PREMIUM
Silnik: 2.0 TDCI 140KM/ 163 mapa by m.soszka
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał Dexon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
że światła sprawdzał od razu po ich włączeniu, na włączonym zapłonie, bez włączania silnika.
no to ciekawe jak to uczynił Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. bo z tego co wiem to xenony odpalają dopiero po właczeniu silnika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
MĄKA jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-11-2010, 20:27   #93
Zawika
ford::professional

Model: Mondeo Sedan Ghia
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2001

Cytat:
Napisał MĄKA Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
no to ciekawe jak to uczynił Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. bo z tego co wiem to xenony odpalają dopiero po właczeniu silnika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mylisz się.
Stary 27-11-2010, 11:58   #94
VEG
ford::average

Model: Mondeo ST220
Silnik: 3.0
Rocznik: 2006

Po włączeniu zapłonu xenony się włączają i powinny się automatycznie ustawić.
VEG jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-11-2010, 18:42   #95
donpedro60

Model: BMW X4
Silnik: 2.0 D
Rocznik: 2017

Tak jak pisze VEG.I od razu sie autopoziomuja.
donpedro60 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-11-2010, 11:21   #96
a_iverson

Model: Audi a4
Silnik: 3.0TDI
Rocznik: 2010

W mkIII układ samopoziomowania poziomuje jednocześnie xenony i długie.
Dlatego nie ma takiego efektu po uruchomieniu zapłonu jak w innych autach, że xenony zjeżdżają na sam dół i wracają do pozycji wyjściowej.
Po rozebraniu lamp dokładnie to widać. Sinik od poziomawania porusza plastikowy "stelaż", do którego zamocowana jest soczewka i odbłyśnik długich.
Samo poziomowanie działa z lekkim opuźnieniem (ok 10 - 20sekund). Najlepiej widać jak stanie się przed ścianą i z dwie osoby siąda na progu bagażnika. Światła się podnoszą pod wpływem obciążenia tyłu, a za chwilę po mału wędrują na dół. Po odciążeniu tyłu światła idą na dół, a po chwili z powrotem do góry, do wyjściowej pozycji.
Sprawdzone wczoraj w nocy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 28-11-2010, 13:11   #97
a_iverson

Jeszcze jedna ciekawostka na temat żarników xenon.
Znalazłem na ebay.de żarniki philips z napisem "not for use in europe/usa"
Może ktoś wie czym różnią się on e od tych na rynek europejski.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg d2swx2.jpg (94.2 KB, 43 wyświetleń)
Stary 28-11-2010, 13:12   #98
cinus
ford::average

Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2002

Hmm zainteresował mnie ten postGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

To teraz jaki jest całkowity koszt zamontowania ksenonów do mondka?

mam 2002 r. kombi TDCi i nie wiem czy mam poprowadzoną instalację czy trzeba ją robić samemu. jaki jest faktyczny koszt lamp oraz samych spryskiwaczy.

W koszt nie wliczam zbiorniczka bo pewnie można go dostać na szrocie wystarczy dobrze poszukać.

A poza tym krążą takie plotki po kierowcach że xenony strasznie oślepiają - nie pamiętam czy mnie kiedykolwiek nie oślepiły. Ale ojciec juz kilka razy byś oślepiony do takiego stopnia że musiał zatrzymać auto. Z czego to wynika z samego urządzenia czy ze złego samo poziomowania. Niby dba się o własne bezpieczeństwo, ale oślepia się innego kierowce ?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez cinus ; 28-11-2010 o 13:29 Powód: literówka
cinus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-11-2010, 15:46   #99
Zawika
ford::professional

Model: Mondeo Sedan Ghia
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2001

Cytat:
Napisał a_iverson Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeszcze jedna ciekawostka na temat żarników xenon.
Znalazłem na ebay.de żarniki philips z napisem "not for use in europe/usa"
Może ktoś wie czym różnią się on e od tych na rynek europejski.
Różnią się najprawdopodobniej tym, że w Europie i USA obowiązuje norma ROHC, czyli zakaz stosowania ołowiu i innych substancji niebezpiecznych w wyrobach wprowadzanych na rynek.
Stary 28-11-2010, 17:17   #100
a_iverson

Cytat:
Napisał Zawika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Różnią się najprawdopodobniej tym, że w Europie i USA obowiązuje norma ROHC, czyli zakaz stosowania ołowiu i innych substancji niebezpiecznych w wyrobach wprowadzanych na rynek.
W między czasie dowiedziałem się, że mają 2400lumenów i kolor 6000K, a zywkłe mają moc 3200lumenów.
Wychodzi na to,że słabiej świecą, a sprzedawca z ebay zapewnia że są mocniejsze...
Dziwne...

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania