Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-01-2011, 19:23   #1
menelao
ford::amateur

Model: MONDEO mk3
Silnik: 2.0 115 PS
Rocznik: 2001
Domyślnie ciężko odpala i dużo pali

witam mam mondka z 2001 wersja GHIA 2.0 TDCI który dużo pali (11L) i ciężko odpala to chyba przez to że świece krótko grzeją(a wymieniałem na nowe) i na wolnych obrotach skacze z 900 nawet do 1200 mechanik mówił mi że to coś z pompą ale nie jestem pewien a z tymi świecami to koleżka powiedział mi że może czujnik temp. zew. bo na komp nie pokazuje i świecą mi się cały czas te gwiazdki na zegarach więc proszę o jakieś porady

Ostatnio edytowane przez Wojtek ; 06-01-2011 o 19:40
menelao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-01-2011, 00:04   #2
maestro06
ford::professional

Model: Mondeo MkIII
Silnik: TDDI by VTECH
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: ciężko odpala i dużo pali

z obrotami nic na razie nie rób, poczekaj do cieplej wiosny i jak będzie bez zmian to dopiero wtedy szukaj usterki, bo niestety zimą pojawiają się takie sytuacje,
świece właśnie powinny krótko grzać bo to w końcu żarowe
a co do czujnika temp zew i spalania, może niektórym się wyda dziwne ale jest związek, bo jak ostatnio wypiął mi się czujnik to auto straciło na mocy (męczył sie) no i spalanie poszło w górę, po podłączeniu czujnika parę dni później wszystko wrócilo do normy,
dziwi mnie związek czujnika temp. ze sterowaniem kompa,ale...
maestro06 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-01-2011, 10:51   #3
menelao
ford::amateur

Model: MONDEO mk3
Silnik: 2.0 115 PS
Rocznik: 2001

dzięki za radę ale gdybyś jeszcze mi mógł jakoś pomóc zlokalizować ten czujnik to byłbym dozgonnie wdzięczny może jakieś zdjęcie?
menelao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-01-2011, 18:01   #4
maestro06
ford::professional

Model: Mondeo MkIII
Silnik: TDDI by VTECH

Cytat:
Napisał menelao Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dzięki za radę ale gdybyś jeszcze mi mógł jakoś pomóc zlokalizować ten czujnik to byłbym dozgonnie wdzięczny może jakieś zdjęcie?
hmm, zdjęcie gdzies na forum powinno być, ale czujnik temp zewnętrznej znajduje się w zderzaku przednim za/obok halogenem pasażera, najlepszy dostęp z kanału po ściągnięciu osłony dolnej chłodnicy (jeśli ją masz)
maestro06 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-01-2011, 21:51   #5
Focusik2002
ford::average

Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 TDDI

Cytat:
Napisał maestro06 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
z obrotami nic na razie nie rób, poczekaj do cieplej wiosny i jak będzie bez zmian to dopiero wtedy szukaj usterki, bo niestety zimą pojawiają się takie sytuacje,
świece właśnie powinny krótko grzać bo to w końcu żarowe
a co do czujnika temp zew i spalania, może niektórym się wyda dziwne ale jest związek, bo jak ostatnio wypiął mi się czujnik to auto straciło na mocy (męczył sie) no i spalanie poszło w górę, po podłączeniu czujnika parę dni później wszystko wrócilo do normy,
dziwi mnie związek czujnika temp. ze sterowaniem kompa,ale...
A jak już to nie pomoże to radze sprawdzić wtryski .
Focusik2002 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania