![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 27-05-2004
Model: Mondeo MKIII kombi
Silnik: TDCi 115KM
Rocznik: XI 2003
|
Cytat:
Poza tym może trochę OT - ktoś wie jak jest z altkami? Nie jest właśnie 90A w dieselkach? na logikę masz rację, ale ... |
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
ford::professional
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDI 90 KM
Rocznik: 2001
|
A może ten podgrzewacz/wymiennik to jest jakiś trop do niedogrzewania się silnika. Tylko tam za bardzo nie ma się co popsuć. Może wymyślam, ale ja już sprawdziłem chyba wszystkoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#23 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Cytat:
Zawracane gazy spalinowe podczas przepływu przez EGR są schładzane przed wejściem do kolektora wlotowego. Schładzanie powrotnych gazów spalinowych obniża temperaturę spalania w silniku i zmniejsza zawartość NO2 (tlenków azotu).
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 10-01-2011 o 19:43 |
|
|
|
|
|
|
#24 | |
|
|
Cytat:
Trochę wchodzimy w OT... Ciekawe przy jakich warunkach i ile świec w PTC się włącza. Chyba w TIS napisali, że poniżej 5stC powietrza (ciekawe czy zewnętrznej czy zasysanego powietrza) i poniżej 71stC silnika włącza się PTC. Ale tam są dwa obwody: jedna i dwie świece. Może być tak: poniżej 5stC - jedna świeca poniżej 0stC - trzy świece. A może inaczej: poniżej 5stC - jedna świeca poniżej 0stC - dwie świece. poniżej -5stC? - trzy świece. Ktoś to mierzył/sprawdzał? Muszę sobie chyba wyprowadzić kabelki bezpośrednio z podgrzewacza gdzieś na kontrolki LEDowe wo wnętrza i obserwować jakiś czas. Ostatnio edytowane przez chasm ; 10-01-2011 o 19:27 |
|
|
|
|
|
|
#25 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDI 90 KM
Rocznik: 2001
|
Cytat:
Warto też czytać ze zrozumieniem. Napisałem coś o PTC. O ile się nie mylę temat dotyczy podgrzewacz płynu na spaliny/chłodnicy gazów spalinowych zaworu EGR. Dzięki wojtekjanus za wyjaśnienie co to dokładnie jest. Kwestia jest taka o ile to coś może podgrzać płynGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#26 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 23-10-2006
Model: Focus
Silnik: 1.5
Rocznik: 2019
|
Cytat:
ale jak ostatnio pytałem w Ostrołęce to była 1(słownie jedna) sztuka we Wrocławiu. jeśli ktoś ma dojscie do nowych świec ja z wielką chęcią kupię i dopłacę u mnie spalone są wszystkie 3 sztuki |
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-06-2008
Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#28 | |
|
|
Cytat:
I jeszcze przy okazji - mam zamiar to zrobić, ale nie mam warunków "garażowych" by testować różne możliwości, a Ty już przez to przeszedłeś - skąd najłatwiej wziąć sygnał ? ze sterowania przekaźnikami, z przekaźników czy spod auta z PTC (chodzi mi o ciągnięcie kabelków). Ostatnio edytowane przez chasm ; 11-01-2011 o 08:30 |
|
|
|
|
|
|
#29 | |
|
ford::average
![]() Imię: Romek
Model: Mondeo seria 40 (TREND)
Silnik: 2.0 TDCi 130KM