![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 25-01-2010
Model: FOKA
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2007
|
teraz turbo wstaje tak jak u woja, problemem był odłączony jeden wężyk od podciśnienia który urwał się od plastikowej rury gdzie jest przepływka. zmieniłem stożek na ori airbox i filtr, podłączyłem wszystko jak trzeba i wstaje wcześniej - można powiedzieć że tak jak u woja, albo i lepiej bo on nie miał wtedy de-cata.
mój seryjny wykres z ta turbina, ten gdzie mam 324Nm jest na fabrycznym programie. wojoo miał wcześniej chipa na 160KM i 390Nm. więc wykresów przed strojeniem nie można tak po prostu porównać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Cytat:
Mierzyłem ciśnienie w dolocie i na 6 biegu jadac od 2000obr przy okolo 2200 do 2800obr. MAP wynosilo 240-250 czyli około 2.4-2.5bara, z tym że należy odjąć 1.0 atmosferycznego i wychodzi 1.4-1.5. Na wskaźniku boosta który mam wpięty w kolektor wyniki są prawie identyczne (0.05 bara więcej), jak tylko obroty dojdą do 2800 to boost leci w dół 1.35, potem 1.3 aż przy 3000 obrotów ma około 1.2-1.25. Inverter, oglądałem twoje filmy na YT i na tym twoim urządzonku (scangauge) MAP wynosi właśnie 250... Ostatnio edytowane przez wilhelm ; 27-01-2011 o 13:58 |
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
FCP TUNER
![]() Imię: Grzegorz
Model: Edge
Silnik: 2.0tdci 235KM 500Nm
Rocznik: 2018
|
Cytat:
|
|
|
|
#23 | |
|
![]() Zarejestrowany: 25-08-2010
Model: Mondeo Mk3 Ghia X Black Panther
Silnik: 2.0 TDCI 130 euro3
Rocznik: styczen 2004
|
Cytat:
Tak te 250kPa(1.5bar doladowania) to bylo zczytywane bezposrednio z MAP sensora, wiecej niepokaze bo sie konczy zakres MAP sensoraGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dlatego leprzy jest zegar analogowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czyli u zadnego z was over sie nie zalancza, to dlatego macie taki niski max Nm !!! U wojoo jest tylko 365Nm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czyli twoja turbinka nigdy nie dmuchnela wiecej niz 1.5-1.6 bra Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. no to masz problem , ja szukalem przyczyn niezalanczania overboostu przez pol roku, juz mnie ogarnialo mometami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A kto robil soft u wojoo, bardzo ladna kresta, no i ta moc wysoko przy 4500obr. pieknie to wyglada Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Widzialem wykresy o podobnej mocy ale osiaganej przy 3700obr, a powyzej 4000 byla tragedia a tutaj trzyma az do odciecia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Moze tam pojedz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#24 | |
|
|
Cytat:
Ja wiem bo wy sie boicie dotykac turbosprzarke hihi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Skoro V-tec twierdzi ze ustawili ci 1.5bara to gdzie jest to cisnienie ??? Albo go niema w programie albo soft chce ale turbina nie daje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. To podciagnik cisnienie mechanicznie skracajac ramie( dlugosc sztangi) tak zeby cisnienie nie spadalo ponizej 1.5bara az do 4000-4500obr , tak tez mozna !!! V-tec odpowiada za soft , i wcale sie im nie dziwie ze nie pchali paluchow w turbosprezarke bo to nie ich brocha i odpowiedzialnosc, a potem jak sie turbo wysra to kto bedzie winny...... V-tec ??? Nawed orginalne turbo trzyma 1.45 bar do 4000obr, pod warunkiem ze silnik sie nie przegrzewa , jak sie grzeje 110*C i wiecej to moc jest ograniczana i cisnienie doladowania spada nawet do 1.0 bar !!! Js mam wiekszom chlodnice i termostat 82*C zamiast orginalu bo mialem wlasnie problem z przegrzewaniem silnika !!! Ostatnio edytowane przez INVERTER ; 27-01-2011 o 15:17 |
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
|
zrobiłem na szybko pare filmikow z nagranym wskaznikiem boosta:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] karambol mowił że ta turbin wytrzymuje bez problemu 1.8 bara, jeden gość ma już chyba od 2 lat w 1.9TDI taką samą hybryde 18/20 i mu dmucha 1.7 w całym zakresie... |
|
|
|
|
|
#26 | |
|
|
Cytat:
Ha, overboost ci sie nie wlancza ,wiec komp jest w fazie testu, powinnien byc blad P1000 , nic z tym nie zrobisz, nieda sie tego wykasowac, moze w ASO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. trzeba przejechac 1000km zeby to sie sczyscilo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Orginalne turbo ma górke w przedziale 3000-3500obr, potem puchnie !!!Twoja hybryda powinna miec górke miedzy 4000-4500obr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. poto jest hybryda !!! Ale i tak masz zle wyregulowane ciegno sterujace, jest za dlugie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. skrec je tak zeby turbina trzymala 1.5bar az do 4500obr( nie dluzej !!!), moze wystarczy skrecic o jeden obrot, moze o dwa obroty !!! sprawdz jak to bedzie jezdzic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Teoretycznie powinno dac sie to zrobic softem , teoretycznie tak, tylko moze trwajacy tes blokuje i wymusza prace na testowej mapie doladowania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ECU ignoruje wskazania MAP sesora i wysterowuje turbine w oparciu o MAF sensor Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. az wkacu stwierdzi ze MAP jest jednak dobry i w wszystko zacznie dzialac prawidlowo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Hymm, V-tec powinnien to ogarnac, powinnnnnnnien hihi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. JUtro zrobie filmik z overboostem na analogowym zegaze !!! zobaczysz jak to powinno wygladac Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez INVERTER ; 27-01-2011 o 18:32 |
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
|
Cytat:
Z tego co kojarzę zawsze pojawiał mi się błąd P1000, tyle że od tego strojenia zrobiłem przynajmniej 2-2.5 tys. km... więc tego trochę nie rozumiem. Możesz mi dokładniej wytłumaczyć w jaki sposób mam wyregulować to cięgno? |
|
|
|
|
|
|
#28 | |
|
|
Cytat:
Orginalne turbo z orginalnym softem i z orginalnom/prawidlowo ustawiona dlugosciom ciegna bedzie dmuchac 1.3-1.4bar w przedziale 3000-3500 przy maksymalnie otwartej zaluzji (ciegno maksymalnie wysuniete z gruszki) !!! Skracajac ciegno mozna zmienic zakres otwarcia zaluzji, przezco zmieni sie wartosc doladowania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. mozna ustawic takie cisnienie jakie chcemy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ECU niebedzie w stanie zmniejszyc cisnienia bo niebedzie w stanie bardziej otwozyc zaluzji !!! niemart sie, nie zlapie bledu, to FORD tu nic niejest tak jak w TDI haha Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ustawiasz cisnienie regulujac dlugosc ciegna tak zeby spadalo ponizej 1.5bar dopiero przy 4500obr (dla hybrydy) !!! , [przy orginalnej turbinie przy 3500obr] !!! Auto powinno przestac dymic przy modzie na 170hp , jak dowalisz wiecej koksu na 190KM to zwiekszona dawka samoczynie zwiekszy cisnienie doladowania turbiny do 1.7bar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ECU niebedzie tu mialo nic do powiedzenia !!! Mozesz napisaccos wiecej o tej hybrydzie ??? Hymm GT18/20 czyli w orginalne obudowy od GT1749v wstawiono wirniki od GT1849 oraz GT2052/56 tak i wyszlo cos w rodzaju GT1852/GT1856 ??? Ostatnio edytowane przez INVERTER ; 27-01-2011 o 23:15 |
|
|
|
|
|
|
#29 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-06-2008
Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid