Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Tuning
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-01-2011, 13:45   #21
wilhelm
ford::advanced

Model: FOKA
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Kupujemy IC do mondeo MK3 TDCI

teraz turbo wstaje tak jak u woja, problemem był odłączony jeden wężyk od podciśnienia który urwał się od plastikowej rury gdzie jest przepływka. zmieniłem stożek na ori airbox i filtr, podłączyłem wszystko jak trzeba i wstaje wcześniej - można powiedzieć że tak jak u woja, albo i lepiej bo on nie miał wtedy de-cata.

mój seryjny wykres z ta turbina, ten gdzie mam 324Nm jest na fabrycznym programie. wojoo miał wcześniej chipa na 160KM i 390Nm. więc wykresów przed strojeniem nie można tak po prostu porównać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał INVERTER Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
silnik przestal reagowac na mocniejsze mapy hihi bo samym wydluzaniem czasu wtrysku wiecej nie osiagniesz, wkacu zamiast wrostu mocy maz tylko wiecej dymu trzeba ruszyc kat wtrysku i cisnienie wtrysku zeby wydusic te 190-200KM a to juz trzeba wiedziec jak zrobic
mówisz że v-tech "dał dupy"?

Mierzyłem ciśnienie w dolocie i na 6 biegu jadac od 2000obr przy okolo 2200 do 2800obr. MAP wynosilo 240-250 czyli około 2.4-2.5bara, z tym że należy odjąć 1.0 atmosferycznego i wychodzi 1.4-1.5. Na wskaźniku boosta który mam wpięty w kolektor wyniki są prawie identyczne (0.05 bara więcej), jak tylko obroty dojdą do 2800 to boost leci w dół 1.35, potem 1.3 aż przy 3000 obrotów ma około 1.2-1.25.

Inverter, oglądałem twoje filmy na YT i na tym twoim urządzonku (scangauge) MAP wynosi właśnie 250...

Ostatnio edytowane przez wilhelm ; 27-01-2011 o 13:58
wilhelm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-01-2011, 14:09   #22
heko
FCP TUNER

Imię: Grzegorz
Model: Edge
Silnik: 2.0tdci 235KM 500Nm
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał INVERTER Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
trzeba ruszyc kat wtrysku i cisnienie wtrysku zeby wydusic te 190-200KM a to juz trzeba wiedziec jak zrobic
...heh..kąty są zmienione...a ciśnienie było nawet 1850 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

https://www.facebook.com/GCSTuning
FF3 RS 2.3EB 440+KM 600NM
Edge 2.0tdci 235KM 500Nm
Stinger 3.3 500KM 750N
https://www.facebook.com/GCSCARSKRAKOW
heko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-01-2011, 14:31   #23
INVERTER

Model: Mondeo Mk3 Ghia X Black Panther
Silnik: 2.0 TDCI 130 euro3
Rocznik: styczen 2004

Cytat:
Napisał wilhelm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
teraz turbo wstaje tak jak u woja, problemem był odłączony jeden wężyk od podciśnienia który urwał się od plastikowej rury gdzie jest przepływka. zmieniłem stożek na ori airbox i filtr, podłączyłem wszystko jak trzeba i wstaje wcześniej - można powiedzieć że tak jak u woja, albo i lepiej bo on nie miał wtedy de-cata.

mój seryjny wykres z ta turbina, ten gdzie mam 324Nm jest na fabrycznym programie. wojoo miał wcześniej chipa na 160KM i 390Nm. więc wykresów przed strojeniem nie można tak po prostu porównać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

mówisz że v-tech "dał dupy"?

Mierzyłem ciśnienie w dolocie i na 6 biegu jadac od 2000obr przy okolo 2200 do 2800obr. MAP wynosilo 240-250 czyli około 2.4-2.5bara, z tym że należy odjąć 1.0 atmosferycznego i wychodzi 1.4-1.5. Na wskaźniku boosta który mam wpięty w kolektor wyniki są prawie identyczne (0.05 bara więcej), jak tylko obroty dojdą do 2800 to boost leci w dół 1.35, potem 1.3 aż przy 3000 obrotów ma około 1.2-1.25.

Inverter, oglądałem twoje filmy na YT i na tym twoim urządzonku (scangauge) MAP wynosi właśnie 250...
Tak podejzewalem ze to juz bylo po malym wirusku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tak te 250kPa(1.5bar doladowania) to bylo zczytywane bezposrednio z MAP sensora, wiecej niepokaze bo sie konczy zakres MAP sensoraGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dlatego leprzy jest zegar analogowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Czyli u zadnego z was over sie nie zalancza, to dlatego macie taki niski max Nm !!! U wojoo jest tylko 365Nm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Czyli twoja turbinka nigdy nie dmuchnela wiecej niz 1.5-1.6 bra Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. no to masz problem , ja szukalem przyczyn niezalanczania overboostu przez pol roku, juz mnie ogarnialo mometami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A kto robil soft u wojoo, bardzo ladna kresta, no i ta moc wysoko przy 4500obr. pieknie to wyglada Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Widzialem wykresy o podobnej mocy ale osiaganej przy 3700obr, a powyzej 4000 byla tragedia a tutaj trzyma az do odciecia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Moze tam pojedz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
INVERTER jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-01-2011, 14:48   #24
INVERTER

Cytat:
Napisał heko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...heh..kąty są zmienione...a ciśnienie było nawet 1850 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mowisz o aucie wilhelma ??? No to paliwa jest dosc hihi, no to czemu niema mocyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wczesniej mowiles ze mozna nim stawiac zaslone dymna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jak turbina niedmucha to nic dziwnego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ja wiem bo wy sie boicie dotykac turbosprzarke hihi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Skoro V-tec twierdzi ze ustawili ci 1.5bara to gdzie jest to cisnienie ??? Albo go niema w programie albo soft chce ale turbina nie daje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

To podciagnik cisnienie mechanicznie skracajac ramie( dlugosc sztangi) tak zeby cisnienie nie spadalo ponizej 1.5bara az do 4000-4500obr , tak tez mozna !!!

V-tec odpowiada za soft , i wcale sie im nie dziwie ze nie pchali paluchow w turbosprezarke bo to nie ich brocha i odpowiedzialnosc, a potem jak sie turbo wysra to kto bedzie winny...... V-tec ???

Nawed orginalne turbo trzyma 1.45 bar do 4000obr, pod warunkiem ze silnik sie nie przegrzewa , jak sie grzeje 110*C i wiecej to moc jest ograniczana i cisnienie doladowania spada nawet do 1.0 bar !!! Js mam wiekszom chlodnice i termostat 82*C zamiast orginalu bo mialem wlasnie problem z przegrzewaniem silnika !!!

Ostatnio edytowane przez INVERTER ; 27-01-2011 o 15:17
Stary 27-01-2011, 16:08   #25
wilhelm

zrobiłem na szybko pare filmikow z nagranym wskaznikiem boosta:

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

karambol mowił że ta turbin wytrzymuje bez problemu 1.8 bara, jeden gość ma już chyba od 2 lat w 1.9TDI taką samą hybryde 18/20 i mu dmucha 1.7 w całym zakresie...
Stary 27-01-2011, 18:17   #26
INVERTER

Cytat:
Napisał wilhelm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zrobiłem na szybko pare filmikow z nagranym wskaznikiem boosta:

karambol mowił że ta turbin wytrzymuje bez problemu 1.8 bara, jeden gość ma już chyba od 2 lat w 1.9TDI taką samą hybryde 18/20 i mu dmucha 1.7 w całym zakresie...
No i tyle wlasnie powinna dmuchac !!!

Ha, overboost ci sie nie wlancza ,wiec komp jest w fazie testu, powinnien byc blad P1000 , nic z tym nie zrobisz, nieda sie tego wykasowac, moze w ASO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. trzeba przejechac 1000km zeby to sie sczyscilo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Orginalne turbo ma górke w przedziale 3000-3500obr, potem puchnie !!!Twoja hybryda powinna miec górke miedzy 4000-4500obr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. poto jest hybryda !!!

Ale i tak masz zle wyregulowane ciegno sterujace, jest za dlugie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. skrec je tak zeby turbina trzymala 1.5bar az do 4500obr( nie dluzej !!!), moze wystarczy skrecic o jeden obrot, moze o dwa obroty !!! sprawdz jak to bedzie jezdzic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Teoretycznie powinno dac sie to zrobic softem , teoretycznie tak, tylko moze trwajacy tes blokuje i wymusza prace na testowej mapie doladowania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ECU ignoruje wskazania MAP sesora i wysterowuje turbine w oparciu o MAF sensor Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. az wkacu stwierdzi ze MAP jest jednak dobry i w wszystko zacznie dzialac prawidlowo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Hymm, V-tec powinnien to ogarnac, powinnnnnnnien hihi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

JUtro zrobie filmik z overboostem na analogowym zegaze !!! zobaczysz jak to powinno wygladac Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez INVERTER ; 27-01-2011 o 18:32
Stary 27-01-2011, 19:30   #27
wilhelm

Cytat:
No i tyle wlasnie powinna dmuchac !!!

Ha, overboost ci sie nie wlancza ,wiec komp jest w fazie testu, powinnien byc blad P1000 , nic z tym nie zrobisz, nieda sie tego wykasowac, moze w ASO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. trzeba przejechac 1000km zeby to sie sczyscilo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Orginalne turbo ma górke w przedziale 3000-3500obr, potem puchnie !!!Twoja hybryda powinna miec górke miedzy 4000-4500obr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. poto jest hybryda !!!

Ale i tak masz zle wyregulowane ciegno sterujace, jest za dlugie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. skrec je tak zeby turbina trzymala 1.5bar az do 4500obr( nie dluzej !!!), moze wystarczy skrecic o jeden obrot, moze o dwa obroty !!! sprawdz jak to bedzie jezdzic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Teoretycznie powinno dac sie to zrobic softem , teoretycznie tak, tylko moze trwajacy tes blokuje i wymusza prace na testowej mapie doladowania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ECU ignoruje wskazania MAP sesora i wysterowuje turbine w oparciu o MAF sensor Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. az wkacu stwierdzi ze MAP jest jednak dobry i w wszystko zacznie dzialac prawidlowo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Hymm, V-tec powinnien to ogarnac, powinnnnnnnien hihi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

JUtro zrobie filmik z overboostem na analogowym zegaze !!! zobaczysz jak to powinno wygladac Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Z tego co kojarzę zawsze pojawiał mi się błąd P1000, tyle że od tego strojenia zrobiłem przynajmniej 2-2.5 tys. km... więc tego trochę nie rozumiem. Możesz mi dokładniej wytłumaczyć w jaki sposób mam wyregulować to cięgno?
Stary 27-01-2011, 20:39   #28
INVERTER

Cytat:
Z tego co kojarzę zawsze pojawiał mi się błąd P1000, tyle że od tego strojenia zrobiłem przynajmniej 2-2.5 tys. km... więc tego trochę nie rozumiem. Możesz mi dokładniej wytłumaczyć w jaki sposób mam wyregulować to cięgno?
Wiesz , wystarczy zdiac na chwile glupi kabelek od elektro-zaworow egr lub turbiny, lub jakies niedomaganie tego zaworu, lub chociaz raz lekkie przyciecie zaluzji turbiny i juz masz P1000 , mi sie tego nie udalo wykasowac zadnym sposobem, a jak maz P1000 to zapomnij o overboost Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. turbosprezarka bedzie wysterowywana po najnizszej linni oporu , (wlasne tak jak jest u ciebie) a ecu bedzie sprawdzac czy wszystkie parametry pracy silnika sa prawidlowe (masz niewyregulowana hybryde wiec nie sa prawidlowe, nigdy moga niebyc !!!), tz obd readiness test , tak to sie nazywa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Orginalne turbo z orginalnym softem i z orginalnom/prawidlowo ustawiona dlugosciom ciegna bedzie dmuchac 1.3-1.4bar w przedziale 3000-3500 przy maksymalnie otwartej zaluzji (ciegno maksymalnie wysuniete z gruszki) !!! Skracajac ciegno mozna zmienic zakres otwarcia zaluzji, przezco zmieni sie wartosc doladowania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. mozna ustawic takie cisnienie jakie chcemy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ECU niebedzie w stanie zmniejszyc cisnienia bo niebedzie w stanie bardziej otwozyc zaluzji !!! niemart sie, nie zlapie bledu, to FORD tu nic niejest tak jak w TDI haha Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ustawiasz cisnienie regulujac dlugosc ciegna tak zeby spadalo ponizej 1.5bar dopiero przy 4500obr (dla hybrydy) !!! , [przy orginalnej turbinie przy 3500obr] !!! Auto powinno przestac dymic przy modzie na 170hp , jak dowalisz wiecej koksu na 190KM to zwiekszona dawka samoczynie zwiekszy cisnienie doladowania turbiny do 1.7bar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ECU niebedzie tu mialo nic do powiedzenia !!!

Mozesz napisaccos wiecej o tej hybrydzie ??? Hymm GT18/20 czyli w orginalne obudowy od GT1749v wstawiono wirniki od GT1849 oraz GT2052/56 tak i wyszlo cos w rodzaju GT1852/GT1856 ???

Ostatnio edytowane przez INVERTER ; 27-01-2011 o 23:15
Stary 27-01-2011, 23:07   #29
jendrekmak
ford::expert

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

Cytat:
wystarczy zdiac na chwile glupi kabelek od elektro-zaworow egr lub turbiny, lub jakies niedomaganie tego zaworu, lub chociaz raz lekkie przyciecie zaluzji turbiny i juz masz P1000
błąd P1000 jest to jak piszesz niedokończony test OBD i tylko tyle. na WDS taki błąd nie swystąpi tylko na ELMie i zależy od obsługiwanych PIDów a nie od jakiegoś kabelka, który odepniesz lub nie. to program z laptopa zgłasza błąd P1000 a nie komputer auta
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-01-2011, 23:22   #30
heko
FCP TUNER

Imię: Grzegorz
Model: Edge
Silnik: 2.0tdci 235KM 500Nm
Rocznik: 2018

..P1000 ...zawsze wydawało mi się że to błąd komunikacji

https://www.facebook.com/GCSTuning
FF3 RS 2.3EB 440+KM 600NM