![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Andrzej
Model: Focus MK3 Kombi Titanium
Silnik: 1,5 TDCI Duratorq 120 KM
Rocznik: 2016
|
Cytat:
Nie wiem czy zwróciliście uwagę, ale najlepsze (czyt. najżywotniejsze) akumulatory są to te które montują w fabryce samochodów. Ciągną przez 6 - 8 lat i nie ważne jakiej są firmy bo akumulatory tych samych firm, ale kupione w sklepie, padają w bardzo krótkim czasie.
|
|
|
|
#12 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 07-07-2009
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005
|
No proste. Do fabryki muszą trzymać określone parametry w wąskiej tolerancji. Dodatkowo obowiązuje ich polityka jakości.
Na aftermarket nie ma zasad i wszystkie chwyty dozwolone :-))) Im krócej podziała to w sumie lepiej, bo kupi gość nowy. Byle podziałał miesiąc dłużej od konkurencji:-) Panowie macie silniki tdci z 2masowym kolem. Temat brzmi: "jaki najwiekszy akumulator wejdzie do waszego samochodu" Jesli nie chcecie miec problemów z uruchamianiem w zimie to właśnie taka odpowiedz powinna byc w tym temacie. Dla 5-6 letnich samochodow standardowy akumulator robi sie juz za maly!!! U was ""chyba"" wejdzie akumulatorek ten sam co w ff1 czyli bedzie o wymiarach 315x175x175 ale to musialby ktos potwierdzic. O takich wymiarach mozecie wsadzic np. 85Ah 800A centra futura i bedzie wam ladnie samochod odpalal przez kolejne latka. Pozatym Im wiekszy akumulator tym bardziej na krotkich dystansach odzyska energie z rozruchu silnika.
_______________________ 115KM i 275Nm... z serii :-) / "Nie kłóć się z idiotą - sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem" Ostatnio edytowane przez TOMAS ; 06-02-2012 o 22:53 Powód: regulamin pkt21 |
|
|
|
|
|
#13 |
|
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
|
Panowie to taka dyskusja ja o olejach kupcie nowy nie zleżały na półce o takiej pojemności jak zaleca producent ogladałem ostatnio 8 letni akumulator z lanosai nowy taki sam delphfi -obudowa robiona na tej samej wtryskarce(formie)
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
To napewno nie jest dyskusja o olejach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. moze w lecie gdybysmy o tym rozmawiali to tak ale przy -15'C..-20'C standardowy akumulatorek to jest za malo.
Taki akumulatorek radzi sobie z nowym silmnikiem ale nie z silnikiem w ktorym wyciera sie pompa CR..pada 2masa i jeszcze ktory zuzywa sie szybciej ze wzgledu na DPFy. Matych..jest wiele osob z silnikami tdci którzy zdziwili sie juz ze ich silniki mogą tak ładnie zapalac kiedy zamontowali znacznie wieksze od seryjnych akumulatorki. To taka dobra rada. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Marcin
Model: T
Silnik: Najlepszy
Rocznik: 2016
|
jak dbasz tak jezdzisz.ja mam aku fabryczny 7 letni i pali od pierwszego kopa.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ani razu nie wyciagany i nie ładowany prostownikiem
Ostatnio edytowane przez Szejk.Ahmed ; 06-02-2012 o 08:37 |
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
Tak i to jest dobra rada..ludzi czesto wylaczaja samochod..
ale zostawiaja swiatelka..radia itp. a kazde rozladowywanie akumulatora skraca jego zywotnosc. Brat mial 10letni akumulatorek i odpalal choc ledwo tddi przy -30'C ale po wypadku zwarla sie cela w srodku i akumulatorek skonczyl zywot. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
![]() Zarejestrowany: 07-07-2009
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005
|
[QUOTE=mjprzem;1778800] Taki akumulatorek radzi sobie z nowym silmnikiem ale nie z silnikiem w ktorym wyciera sie pompa CR..pada 2masa i jeszcze ktory zuzywa sie szybciej ze wzgledu na DPFy. [QUOTE]
Przeczytaj to i pomyśl logicznie czy to ma sens :-))) Jeszcze zużywa się radio i coraz ciężej płytę CD ciągnie...;-) Jak pisałem wcześniej: lepiej co 4 lata kupować 60Ah niż się wykosztować na 80Ah i po pięciu latach nie odpalić :-). To taka moja rada :-)))
|
|
|
#18 |
|
|
ta twoja 60 po 3 latach zacznie niedomagać bo to za maly akumulatorek.
Mozesz maurelisz klocic sie zemna ale poczytaj opinie innych osob z silnikami tdci jakie problemy mają a co okazuje sie rozwiazaniem. Do tego powiem ci tak ze np. moj model silnika to ten sam co 1,8tdci nie wazne czy FF1 czy FF2. producent przewidzial ten sam model akumulatora do mojego silnika jak do silnika tdci. A tak naprawde niema to żadnego uzasadnienia albowiem kolo 2 masowe oraz koniecznosc dluzszego krecenia rozrusznikiem do nabicia cisnienia na CR. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Problem z odpalaniem - [ Diesel ] #934-nr postu Przeczytaj jak chcesz w tym temacie posty kolegow z silnikami tdci..sa tam pozniej osoby z takimi jak ty silnikami. Jak dla mnie mozesz sobie maureliusz nawet 40Ah akumulatorek wsadzic do swojego silnika , ale przy -20 czy przy -30 jak ci mrozek dowali to ten akumulatorek nawet ci silnika nie obroci..a takie krotkotrwale zwarcia takiego malego akumulatora..bo to juz jest Zwarcie gdy takim malym akumulatorem probujemy odpalac zimny silnik-to wykonczy taki akumulatorek w ciagu jednej zimy. I nawet jak jeden sezon przejezdzisz to na drugi bedziesz mial problemy. Teraz pomysl co sie bardziej opłaca bo ja wiem ze taniej wyjdzie kupic wiekszy akumulatorek -pod warunkiem ze ma sluzyc co najmniej 5 latek. Jak jestes taki cwany i takie rady "Mądre" kolegą dajesz to moze nagraj filmik z uruchamianiem swojego silnika... Tylko ze ty maurelisz wymieniłes swoj fabryczny akumulatorek po ilu latkach? A wiesz chociaż ile np. moj fabrczny wytrzymał? 10 latek-i nie padl dlatego ze juz sie skonczyl ale dlatego ze zrobiło sie w nim zwarcie od wstrząsu. PS. temat brzmi : JAKI NAJWIEKSZY AKUMULATOR DA SIE WLOZYC DO FF2. Wiec niech ktos moze odpowie na to pytanie..poniewaz ja probowalem ale 100% pewnosci niemam. Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 06-02-2012 o 12:29 |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 05-12-2010
Model: Focus kombi
Silnik: 1.8 TDCI 100 KM
Rocznik: 2003
|
Cytat:
Świat nie jest taki zero-jedynkowy, jak Ci się wydaje. |
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 09-05-2009
Model: Focus I Hatchback
Silnik: 1.8 TDDI 90 KM teraz Peugot 607 2,2 HDI 136 km.
Rocznik: 2000 r.2004r.
|
Ja mam nowy 74ah-720 prąd rozruchowy i moim zdaniem styka, miałem wcześniej 50ah-580 i też dawał radę.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|