![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#151 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-09-2007
Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare
|
A masz go od nowosci i jestes pewny, ze ktos nie jezdzil na zakleszczonym EGR i dlatego elektronika sie spalila?
|
|
|
|
|
|
#152 | |
|
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#153 |
|
|
Nie moze, a ludzie twierdza, ze sie uszkadza elektronicznie (ja nie mialem takiego przypadku).
|
|
|
|
|
|
#154 | |
|
|
Ludzie są rozni Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Znaczy nie mozemy wykluczyc ze "zimny lut" wewnatrz EGRa pusci bo nie mozemy czy ze silniczek sie zatnie lub drucik bedzie mial przebicie i sie spali.
Ale takie prawdopodobienstwo jest rowne bardziej z wygraniem w totka jak usterką w samochodzie. Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#155 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Grzegorz
Model: Mondeo MK4 TitS
Silnik: 2.0TDCi DW10C
Rocznik: 2012
|
Cytat:
Fakt, na zimnym silniku jest duża różnica jeżeli o klekot chodzi, bez EGR-a słychać dosłownie każdy przesuwający się element, z EGR-em silnik był zdecydowanie kulturalniejszy, osobiście na wiosnę planuję zakup nowego zaworu, ten zaślepiony, tak jak pisałeś, najzwyczajniej się nie domykał i bardzo możliwe, że to stąd właśnie moje odczucia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#156 | |
|
|
Cytat:
Jak nie pomoze to wyjac, zdjac plastikowa zaslepke, postawic pionowo, wlac na sworzen cos do czyszczenia EGRa i ruszac min/max, dolewac i patrzec czy z drugiej wyplywa jeszcze sadza. 3 opcja to uszkodzona mechanika - nowe lozysko, troche zabawy i mozna naprawic. |
|
|
|
|
|
|
#157 | |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 28-01-2012
Model: c-max
Silnik: 1.8 tdci 115km
Rocznik: 2008
|
Cytat:
Jak go wyczyscic? Czy wystarczy odkrecic silnik krokowy i uzyskamy odpowiedni dostep, czy trzeba odkrecic caly kolektor? Zawor sie zacial w pozycji posredniej i niemozliwe bylo odpalenie. Na serwisie probowali nim sterowac z komputera, ale ani drgnal. Na razie jest zaslepiony, ale mam zamiar go wyczyscic. |
|
|
|
|
|
|
#158 | |
|
![]() Zarejestrowany: 07-07-2009
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005
|
Cytat:
Owszem można cuda robić, wymieniać, z oscyloskopem szukać przyczyny, a na koniec jeszcze go skalibrować w ASO za 250zł. Ja wolałem zaślepić. Każdy zrobi jak będzie chciał i jaki budżet ma. Wracając do tematu: konsekwencji brak :-)
|
|
|
|
#159 |
|
|
Jak juz to w 1,6tdci silnik SKOKOWY Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nie krokowy bo to roznica Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a swieci ci kontrolka silnika? w 1,8 byl sterowany podcisnieniem ale czy tak pozostało to nie wiem. |
|
|
|
|
|
#160 | |
|
|
Cytat:
Kiedys byla dyskusja o wypuszczeniu odmy pod auto. Tez nie bylo konsekwencji...az co niektorym zaczelo turbo wysadzac. W nowych 1.8 (MKII) jest inny zawor. Nie mialem z nim do czynienia, ale patrzac na sam uklad to mozna go odkrecic. Jezeli jest zaciety to najlepiej prysnac czegos co rozpuszcza sadze (plyn do czyszczenia EGRa) i sprobowac roszyc. |
|
|
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|