Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-06-2013, 10:10   #61
elspasoo
ford::average

Model: Wesfalia nugget 2,0 '89
Silnik: Swap 2,3 16V Y5A + automat
Rocznik: 1989
Domyślnie Re: Swap sinika benzynowego (pinto) - jaki silnik wybrać??

Kolejne wieści z boju....tranzol właśnie kończy się spawać - reperaturki , nadkoli błotniki + wewnętrzne, prewencyjnie progi, reperaturka tylnej klapy , trochę spawania elementów "ramy" z tyłu i oczywiście przy przednich wahaczach. Jutro powinien trafić do lakiernika. W związku z tym zaczynam szukać elementów , które mają upiększyć to cudo. Czy ktokolwiek widział lub ktokolwiek wie cos na temat dostępności zderzaków które optycznie obniżyły auto z tyłu i przodu? Czyli jakiś gustowny tjuning. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Od czego można podpasować lub inne propozycje? W progi , chcę dać rury z kwasówki.

elspasoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-06-2013, 10:56   #62
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Re: Swap sinika benzynowego (pinto) - jaki silnik wybrać??

Cytat:
Napisał elspasoo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Od czego można podpasować lub inne propozycje?
W Polsce niestety nie ma za dużo takich hobbystów jak ty, którzy bawią się Transitami. Na naszym Forum może jest jeszcze trzech-czterech kolegów pasjonatów, którzy przerabiają swoje Transity. Natomiast brytyjskie forum Transita pod tym kątem kwitnie...
Dlatego polecam ci Angoli i ich forum, jest tam mnóstwo wątków o samych spojlerach, pierwszy z brzegu:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Także wątek ze zdjęciami z ostatniej Transitmanii jest ciekawy:
Najdziwniejsze, że na tych zdjęciach nie znalazłem ani jednego Mk3/Mk4/Mk5 z rurami przy progach, a wcześniejsze i późniejsze często mają...

Ja chciałem nieśmiało zaszczepić taki poddział w dziale Transita, ale nie dało się - jakikolwiek wątek na ten temat był wrzucany od razu do ogólnego działu "Tuning", wątek o felgach Transita (gdzie wyszperałem w necie ponad 60 różnych felg do Transitów) został w ogóle odklejony i spadłby w nicość, nikt nie docenił wkładu pracy - ale tu stoczyłem bój i na moją interwencję admin Jacek przywrócił go i przykleił. Itd., itd.
Wszystko przez to, że u nas w ogóle nie traktuje się Transita jako auta hobbystycznego, ale jednocześnie specyficznego - także moderatorzy widzą go tylko przez pryzmat zarobkowego blaszaka. Ładny i stuningowany może być Mondeo, Focus lub inna osobówka - ale nie Transit.

Robisz zdjęcia? Wrzuć parę od czasu do czasu...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 05-06-2013 o 11:27
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-06-2013, 22:09   #63
maryś
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: C max
Silnik: 1.6 16v 115km
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Re: Swap sinika benzynowego (pinto) - jaki silnik wybrać??

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wszystko przez to, że u nas w ogóle nie traktuje się Transita jako auta hobbystycznego, ale jednocześnie specyficznego - także moderatorzy widzą go tylko przez pryzmat zarobkowego blaszaka. Ładny i stuningowany może być Mondeo, Focus lub inna osobówka - ale nie Transit.
i nad tym ubolewam
Jak zabiorę się za remont mojego Transita to wszystko opiszę z fotami i mam nadzieję że admin nie usunie takiego wątku
Stary 08-06-2013, 00:46   #64
ziemek56
ford::expert

Model: Ś. P. Transit 100
Silnik: 2,5 D
Rocznik: *1992 / +2011
Domyślnie Odp: Swap sinika benzynowego (pinto) - jaki silnik wybrać??

NO !!! Moje wszystkie fotki z tematu "Co można zrobić z pruchna Transita" wcięło przy zmianie skryptu Forum. Może je kiedyś odnajdę, to wrzucę ten "remoncik" blacharki.
Na razie reperaturka klapy tylnej.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Klapa.jpg (85.2 KB, 48 wyświetleń)
Stary 12-07-2013, 15:25   #65
elspasoo

Model: Wesfalia nugget 2,0 '89
Silnik: Swap 2,3 16V Y5A + automat
Rocznik: 1989

Sorki ,ze to z innego forum ale brakuje ostatnio czasu: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
elspasoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-07-2013, 10:57   #66
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Pozwoliłem sobie wrzucić parę zdjęć i fragmenty opisu technicznego z twojego wątku na brytyjskie forum Transita. Oni uwielbiają takie przeróbki...
Stary 16-07-2013, 14:58   #67
Góralczyk
ford::beginner

Imię: Filip
Model: Były: Transit, Transit Euroline, ST200 :(
Silnik: 2500 V6
Rocznik: 2000

Ostro idziesz, finał na pewno będzie niesamowity.
Góralczyk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2013, 09:11   #68
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Sam admin Luke z Ford Transit Forum - który już mnóstwo takich przeróbek własnoręcznie wykonał i jest autorytetem w tym względzie - napisał:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

"Bardzo elegancka (staranna, czysta, porządna) przeróbka..."

================================================

Co do twoich planów dotyczących przejścia z kół Transita na koła Mercedesa.

Z tyłu sprawa jest stosunkowo prosta: powinno się dać odpowiednio grube dystanse z przejściem z rozstawu szpilek 5x160 na 5x112mm, z pierścieniem centrującym 66,6 mm. Zauważ, że tylny most Transita masz tzw wąski, więc większa grubość pierścieni nie tylko nie będzie przeszkadzać, ale jest nawet pożądana.
Ale jest tu jedna nietypowa rzecz: tylne koła na moście Timken nie są wypośrodkowane na pierścieniu 65,1mm jak przednie, ale centrują się na szpilkach i nakrętkach stożkowych. Z tego powodu otwory pod szpilki i gniazda pod nakrętki trzeba wykonać w dystansach bardzo dokładnie. Kąt stożka gniazda w Transicie wynosi 60 st.

Z przodu jest problem, zresztą sam o nim pisałeś - łby śrub mocujących tarcze hamulcowe do piasty sterczą na zewnątrz jak wyrzut sumienia. Myślę, że są dwa rozwiązania:
- albo dajesz grube dystanse z odpowiednio głębokim podfrezowaniem na łby tych śrub plus na łby szpilek o rozstawie 5x112 - ale wtedy grubość dystansu byłaby rzędu 35 mm; chyba koła byłyby za mocno odsadzone?
- albo mocujesz koło bezpośrednio do piasty Transita - wymaga to zaspawania zagłębień w piaście i w to miejsce powiercenie otworów pod nowe szpilki 5x112... (widziałem taki opis u Angoli); w felgach frezujesz płytkie gniazda pod łby śrub tarczy hamulcowej plus dajesz pierścień centrujący, albo dajesz cienkie dystanse przelotowe 16mm mm plus długie szpilki. Ale często felgi mają zagłębienia pomiędzy otworami szpilek i nic nie trzeba frezować...

Tak przy okazji: nie myślałeś o stalowych poszerzanych? Albo o oryginalnych do twojego modelu Ronalach RS? Mimo ze 14-tki, to są bardzo szerokie i mocno odsadzone. ( RS rozmiar 7,0Jx14", ET 27 mm )
Ja miałem okazję pojeździć Transitem na oponach 245/45R18 i na naszych drogach plomby z zębów wypadają... Po tej jeździe zrezygnowałem z zakupu 18-tek.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 18-07-2013 o 23:38
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-07-2013, 20:50   #69
Alopan

Imię: Paweł
Model: Rechot
Silnik: 2,3
Rocznik: 1996

Widzę że jest drugi Tranzol z serduchem od Scorpio ;-). Mój działa już trzeci rok.
Pozdrawiam All.
Alopan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-07-2013, 19:28   #70
Alopan

Imię: Paweł
Model: Rechot
Silnik: 2,3
Rocznik: 1996

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeszcze przypomniało mi się - ponad dwa lata temu na Forum kolega Alopan opisał swap silnika z 2,5D na 2,3 l ze Scorpio. To był wątek [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Niestety - Alopan nie dogadywał się z moderatorami i założono mu szlaban na kontynuowanie wątku - szkoda, jak zwykle straciło na tym Forum...

To kilka zdjęć z tego wątku. Przy okazji - autko stoi na moich ulubionych felgach, kultowych Ronalach RS robionych tylko dla Transita w latach 1986-1991.
Alopan wrzucił silnik z kompletnymi instalacjami ze Scorpio - dopiero po próbnych jazdach miał zająć się porządkowaniem instalacji. Niestety - nie wiadomo jak się to wszystko skończyło, na zdjęciach widoczna jest jeszcze niezła plątanina pod maską...

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Po kilku miesiącach - na innym forum (Bus-maniac) napisał posta (Alopan=Karabus):

Na tym urwał się kontakt.

Pozwoliłem sobie wrócić i trafiłem na interesujący mnie wątek.
Postaram się wrzucić w kilku miejscach swoje uwagi z eksploatacji . Moze sie komus przydadzą.
Pozdrawiam

Bump:
Cytat:

Jeszcze jedną rzecz mógłbyś wykorzystać tu na swoją korzyść - poprzez zmianę średnicy koła można zmienić przełożenie nawet o ponad 10%. To jest naprawdę bardzo dużo, przy swapie silnika warto się nad tym zastanowić. To wynosi więcej niż różnica pomiędzy przełożeniami kolejnych mostów... Np przyrost średnicy koła przy przejściu z opony 185R14 na oponę 225/60R18 wynosi aż 11,6% (może ekstremalny przykład, ale pokazuje możliwości). Z kolei szeroka opona do duże opory toczenia - mój Transit po przejściu z opon 195 na 225 pali o litr więcej i ma maksymalną o 10 km/godz niższą...

-----------------------------

Generalnie chyba najlepiej jest zająć się wpierw silnikiem i przeniesieniem napędu. Dopiero wiedząc jak z mocniejszym silnikiem auto zachowuje się na starych kołach - decydowałbym o średnicy koła (czyli wybór rozmiaru felgi i opony), a to by miało wpływ na wybór mocowania felgi, zmiany hamulców itd.
Tym bardziej, że o ile kwestia silnika i przeniesienia napędu to jest niewątpliwie pracochłonna rzeźba, to wymiana hamulców, elementów zawieszenia i kół to jest w miarę prosta warsztatowa robota. Problem jest tylko w starannie przemyślanym wyborze elementów.
Eksperymenty z rozmiarami opon/kół przechodziłem juz dawno. Stwierdziłem że samochód najlepiej sie zachowuje przy 205/70/14 na moich Ronalach. To w sumie rozwiązanie najbliższe fabrycznemu. bardzo dobrze sobie radzi na 195/14. troszke mniej stabilny w zakrętach ale można sie przyzwyczaić.
próbowałem 205/65/15 ale bardzo twardo się zrobiło i wróciłem do 14".
Alopan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania