![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#61 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 01-11-2012
Model: Wesfalia nugget 2,0 '89
Silnik: Swap 2,3 16V Y5A + automat
Rocznik: 1989
|
Kolejne wieści z boju....tranzol właśnie kończy się spawać - reperaturki , nadkoli błotniki + wewnętrzne, prewencyjnie progi, reperaturka tylnej klapy , trochę spawania elementów "ramy" z tyłu i oczywiście przy przednich wahaczach. Jutro powinien trafić do lakiernika. W związku z tym zaczynam szukać elementów , które mają upiększyć to cudo. Czy ktokolwiek widział lub ktokolwiek wie cos na temat dostępności zderzaków które optycznie obniżyły auto z tyłu i przodu? Czyli jakiś gustowny tjuning. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Od czego można podpasować lub inne propozycje? W progi , chcę dać rury z kwasówki.
|
|
|
|
|
|
#62 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Cytat:
Dlatego polecam ci Angoli i ich forum, jest tam mnóstwo wątków o samych spojlerach, pierwszy z brzegu: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Także wątek ze zdjęciami z ostatniej Transitmanii jest ciekawy: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Najdziwniejsze, że na tych zdjęciach nie znalazłem ani jednego Mk3/Mk4/Mk5 z rurami przy progach, a wcześniejsze i późniejsze często mają... Ja chciałem nieśmiało zaszczepić taki poddział w dziale Transita, ale nie dało się - jakikolwiek wątek na ten temat był wrzucany od razu do ogólnego działu "Tuning", wątek o felgach Transita (gdzie wyszperałem w necie ponad 60 różnych felg do Transitów) został w ogóle odklejony i spadłby w nicość, nikt nie docenił wkładu pracy - ale tu stoczyłem bój i na moją interwencję admin Jacek przywrócił go i przykleił. Itd., itd. Wszystko przez to, że u nas w ogóle nie traktuje się Transita jako auta hobbystycznego, ale jednocześnie specyficznego - także moderatorzy widzą go tylko przez pryzmat zarobkowego blaszaka. Ładny i stuningowany może być Mondeo, Focus lub inna osobówka - ale nie Transit. Robisz zdjęcia? Wrzuć parę od czasu do czasu...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 05-06-2013 o 11:27 |
|
|
|
|
|
|
#63 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Marcin
Model: C max
Silnik: 1.6 16v 115km
Rocznik: 2006
|
Cytat:
Jak zabiorę się za remont mojego Transita to wszystko opiszę z fotami i mam nadzieję że admin nie usunie takiego wątku
|
|
|
|
#64 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-12-2006
Model: Ś. P. Transit 100
Silnik: 2,5 D
Rocznik: *1992 / +2011
|
NO !!! Moje wszystkie fotki z tematu "Co można zrobić z pruchna Transita" wcięło przy zmianie skryptu Forum. Może je kiedyś odnajdę, to wrzucę ten "remoncik" blacharki.
Na razie reperaturka klapy tylnej.
|
|
|
#65 |
|
![]() Zarejestrowany: 01-11-2012
Model: Wesfalia nugget 2,0 '89
Silnik: Swap 2,3 16V Y5A + automat
Rocznik: 1989
|
|
|
|
|
|
|
#66 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Pozwoliłem sobie wrzucić parę zdjęć i fragmenty opisu technicznego z twojego wątku na brytyjskie forum Transita. Oni uwielbiają takie przeróbki...
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
|
|
|
#67 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Filip
Model: Były: Transit, Transit Euroline, ST200 :(
Silnik: 2500 V6
Rocznik: 2000
|
Ostro idziesz, finał na pewno będzie niesamowity.
|
|
|
|
|
|
#68 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Sam admin Luke z Ford Transit Forum - który już mnóstwo takich przeróbek własnoręcznie wykonał i jest autorytetem w tym względzie - napisał:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. "Bardzo elegancka (staranna, czysta, porządna) przeróbka..." ================================================ Co do twoich planów dotyczących przejścia z kół Transita na koła Mercedesa. Z tyłu sprawa jest stosunkowo prosta: powinno się dać odpowiednio grube dystanse z przejściem z rozstawu szpilek 5x160 na 5x112mm, z pierścieniem centrującym 66,6 mm. Zauważ, że tylny most Transita masz tzw wąski, więc większa grubość pierścieni nie tylko nie będzie przeszkadzać, ale jest nawet pożądana. Ale jest tu jedna nietypowa rzecz: tylne koła na moście Timken nie są wypośrodkowane na pierścieniu 65,1mm jak przednie, ale centrują się na szpilkach i nakrętkach stożkowych. Z tego powodu otwory pod szpilki i gniazda pod nakrętki trzeba wykonać w dystansach bardzo dokładnie. Kąt stożka gniazda w Transicie wynosi 60 st. Z przodu jest problem, zresztą sam o nim pisałeś - łby śrub mocujących tarcze hamulcowe do piasty sterczą na zewnątrz jak wyrzut sumienia. Myślę, że są dwa rozwiązania: - albo dajesz grube dystanse z odpowiednio głębokim podfrezowaniem na łby tych śrub plus na łby szpilek o rozstawie 5x112 - ale wtedy grubość dystansu byłaby rzędu 35 mm; chyba koła byłyby za mocno odsadzone? - albo mocujesz koło bezpośrednio do piasty Transita - wymaga to zaspawania zagłębień w piaście i w to miejsce powiercenie otworów pod nowe szpilki 5x112... (widziałem taki opis u Angoli); w felgach frezujesz płytkie gniazda pod łby śrub tarczy hamulcowej plus dajesz pierścień centrujący, albo dajesz cienkie dystanse przelotowe 16mm mm plus długie szpilki. Ale często felgi mają zagłębienia pomiędzy otworami szpilek i nic nie trzeba frezować... Tak przy okazji: nie myślałeś o stalowych poszerzanych? Albo o oryginalnych do twojego modelu Ronalach RS? Mimo ze 14-tki, to są bardzo szerokie i mocno odsadzone. ( RS rozmiar 7,0Jx14", ET 27 mm ) Ja miałem okazję pojeździć Transitem na oponach 245/45R18 i na naszych drogach plomby z zębów wypadają... Po tej jeździe zrezygnowałem z zakupu 18-tek. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 18-07-2013 o 23:38 |
|
|
|
|
|
#69 |
|
![]() Imię: Paweł
Model: Rechot
Silnik: 2,3
Rocznik: 1996
|
Widzę że jest drugi Tranzol z serduchem od Scorpio ;-). Mój działa już trzeci rok.
Pozdrawiam All. |
|
|
|
|
|
#70 | ||
|
![]() Imię: Paweł
Model: Rechot
Silnik: 2,3
Rocznik: 1996
|
Cytat:
Pozwoliłem sobie wrócić i trafiłem na interesujący mnie wątek. Postaram się wrzucić w kilku miejscach swoje uwagi z eksploatacji . Moze sie komus przydadzą. Pozdrawiam Bump: Cytat:
próbowałem 205/65/15 ale bardzo twardo się zrobiło i wróciłem do 14". |
||
|
|
|
![]() |
|
|
|