Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-09-2013, 08:52   #1
wojtas2221
ford::average

Model: S-Max
Silnik: 2.0 140 KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Słaby po uruchomieniu w niższych temperaturach

Witam

Mam problem odnośnie pracy na zimnym silniku zaraz po odpaleniu - w temperaturach otoczenia poniżej 10 st auto odpala normalnie ale jest bardzo słabe i często jak nie dodam mu gazu to gaśnie.

Auto odpala normalnie nawet w mrozach i jak już chwilę (około 2 min) popracuje to wszystko jest w porządku.

Czy ktoś może poradzić w czym może być problem? świece żarowe? Czy to normalna przypadłość turbodiesli ( pytam bo to mój pierwszy)

Pozdrawiam

wojtas2221 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-09-2013, 09:15   #2
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Słaby po uruchomieniu w niższych temperaturach

nie jest to normalna przypadlosc tdci. swiece zarowe na pewno nie, poniewaz nie sa potrzebne ani chyba nawet uzywane w temp nad 0 st. niestety wiecej nie pomoge.

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 12-09-2013 o 09:17
MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-09-2013, 11:55   #3
dikileiden
ford::professional

Model: Transit Courier
Silnik: 1.5TDCi 90KM
Rocznik: 2017

jeżeli nie nigdy nie wymieniałeś świec a auto masz z 2007 r. to czas na wymianę , szczególnie teraz przed zbliżającą sie zimą , wystarczy że jedna będzie walnięta , to po odpaleniu silnik będzie pracował nie równo.
dikileiden jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-09-2013, 13:05   #4
mesho7

Imię: Michal
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2011

U mnie jak jest naprawde zimno na dworze to 2.0 Diecel 140KM startuje pierwsze 3 sekundy jak traktor a potem chodzi juz rowno. Jest tak tylko przy pierwszym zapaleniu. Kazde kolejne jest juz OK. By problem sie powtorzyl musi pozadnie zmarznac.
mesho7 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-09-2013, 11:58   #5
gopiotrek

Imię: Piotr
Model: s-max
Silnik: 2.0 TDCI 130 km automat
Rocznik: 2008

Kolego sprawdź jaki masz olej i czy na pewno tzw syntetyk.

Kiedyś miałem inne auto i czułem ogromną różnicę jak zmieniłem olej 5W/40 na 10W/40. Właśnie przy zimnym silniku i przy ujemnych temperaturach tuż po odpaleniu ta różnica była najbardziej odczuwalna.

Dodatkowo przy oleju bardziej mineralnym rozrusznik dostaje większy wycisk i jego żywotność jest po prostu krótsza.

Pozdrawiam,
gopiotrek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-09-2013, 13:44   #6
wojtas2221

Silnik: 2.0 140 KM

olej od początku auta oryginalny syntetyczny Formula F 5w30 - wymieniany średnio około 15 tys km więc raczej nie jest to wina oleju.
Obstawiam zgodnie z sugestiami poprzedników winę świec żarowych.

Jeżeli ktoś by miał jeszcze jakieś sugestie to proszę pisać.
wojtas2221 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-09-2013, 14:25   #7
ocinus
ford::beginner

Imię: Roman
Model: S-max

Cytat:
Napisał wojtas2221 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam

Mam problem odnośnie pracy na zimnym silniku zaraz po odpaleniu - w temperaturach otoczenia poniżej 10 st auto odpala normalnie ale jest bardzo słabe i często jak nie dodam mu gazu to gaśnie.

Auto odpala normalnie nawet w mrozach i jak już chwilę (około 2 min) popracuje to wszystko jest w porządku.

Czy ktoś może poradzić w czym może być problem? świece żarowe? Czy to normalna przypadłość turbodiesli ( pytam bo to mój pierwszy)

Pozdrawiam
Kolego ja bym nie obstawiał świec, ponieważ jak piszesz auto odpala bez problemu nawet jak jest zimne, więc świece są raczej ok., ale można je profilaktycznie sprawdzić. Ja bym przyjrzał się czujnikowi temperatury, który daje info silnikowi. Możliwe, że podaje złe wartości i silnik złe pracuje, zanim nie złapie większej tem. Nie wiem jak jest w fordzie, ale jak miałem auto z grupy VAG była możliwość sprawdzenia, jakie wartości pokazuje czujnik w silniku i instrumentach. Jak były bardzo rozbieżne świadczyło o awarii czujnika chodź komp. nie pokaztwał żadnego błędu.

Pozdrawiam.
ocinus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-09-2013, 16:20   #8
dikileiden
ford::professional

Model: Transit Courier
Silnik: 1.5TDCi 90KM
Rocznik: 2017

o widzę ze każdy dopisze coś innego , rozwala mnie jak ktoś pisze że tak miał w innym aucie (inna marka)
najlepiej zrobisz jak wymienisz wtryski , turbo , hamulce , amory
a na poważnie to skończ ten temat bo pójdziesz inną drogą według wskazań niektórych użytkowników tego forum a później będzie żal że tyle kasy poszło w błoto , jedź na komputer lub do dobrego mechanika . Wiem że forum jest od tego żeby pytać i pomagać , ale jeżeli nie padają pewne podpowiedzi , to lepiej skończyć temat bo można źle skończyć finansowo.
dikileiden jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-09-2013, 17:59   #9
ocinus
ford::beginner

Imię: Roman
Model: S-max

Cytat:
Napisał dikileiden Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
o widzę ze każdy dopisze coś innego , rozwala mnie jak ktoś pisze że tak miał w innym aucie (inna marka)
najlepiej zrobisz jak wymienisz wtryski , turbo , hamulce , amory
a na poważnie to skończ ten temat bo pójdziesz inną drogą według wskazań niektórych użytkowników tego forum a później będzie żal że tyle kasy poszło w błoto , jedź na komputer lub do dobrego mechanika . Wiem że forum jest od tego żeby pytać i pomagać , ale jeżeli nie padają pewne podpowiedzi , to lepiej skończyć temat bo można źle skończyć finansowo.

Kolego dikileiden rozumiem, że to chodzi o mnie, ale jak byś nie zauważył to ja nic nie kazałem wymieniać koledze w przeciwieństwie do Ciebie odnośnie wymiany świec, co moim zdaniem nie jest przyczyną problemu tak jak twoim zdaniem jest to wina świec. Szanuje twoje zdanie, bo forum jest od tego, aby pomagać i każdy może się wypowiedzieć. Wiele razy widziałem i przerabiałem przypadki gdzie komputer nie wykrywał błędów, a zepsuta była część, która jest teoretycznie sprawdzana przez komputer auta i powinno zasygnalizować awarie. To, że odniosłem się do innej marki nie znaczy ze ford działa na innej zasadzie, dzisiejsze silniki są bardzo podobne i do działania potrzebują podobnego osprzętu. Wiadomo, że bez podłączenia auta pod kompa się nie obejdzie, ale gdy nie pokaże żadnych błędów związanych z tą usterką możliwe ze jest sposób sprawdzenia tego w inny sposób komputerem.
Potrzebny jest mechanik, który diagnostykę forda ma dobrze opanowaną i wie gdzie i jak szukać.

Co do innej marki to miałem sytuacje gdzie przekaźnik dla kompa auta był ok. a tak naprawdę przerywał, ale nie pokazywał błędu, co powodowało, że auto gasło. W serwisie i na forum proponowali wymianę połowy auta, ale ja się uparłem i w końcu znalazłem problem, a koszt to 34zł. za przekaźnik.
Pozdrawiam.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ocinus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-09-2013, 21:14   #10
eclipse
ford::expert

Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S

Cytat:
Napisał dikileiden Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
o widzę ze każdy dopisze coś innego , rozwala mnie jak ktoś pisze
Nie ktoś pisze
tylko ktoś napisał to tak żeby było poprawnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wracając do tematu to autor po to go założył
żeby zdobyć jak najwięcej informacji bo każda podpowiedż może naprowadzić na drogę rozwiązania problemu .
Na forum mamy również mechaników , choć niektórzy o tym nawet nie wiedzą więc jednak warto wysłuchać co mają do powiedzenia .

Ostatnio edytowane przez eclipse ; 13-09-2013 o 21:20
eclipse jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania