Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-09-2013, 20:01   #1251
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Doinstalowanie modułu BT/VC

Pierwsza cyfra w numerach części Forda to rok modelowy (4 - 2004, 5 - 2005, 8 - 2008, A - 2010, B - 2011, C - 2012...). Do poliftowego pewnie montowano mikrofon z 8 na początku. Nie sądzę by miało to jakieś znaczenie - zapewne pasują wszystkie... Moduły 212 - zgodnie z dotychczasowym doświadczeniem - wszystkie mówią po polsku (oczywiście pod warunkiem, że nie w towarzystwie navi NX, bo wtedy wcale nie mówią...).

Stary 30-09-2013, 21:13   #1252
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

poliftowe S-Maxy mają inną górną konsolę i fabrycznie jest do nich kwadratowy mikrofon

ale już w jednym S-Maxie rocznik 2013 zakładałem BT i właściciel kupić owalny mikrofon starego typu - wszystko działa ok

w obu moich fordach (Focus i Smax, oba z 2007) mam moduły 212 i zwykłe mikrofony, które wcześniej działały z modułami 112
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-10-2013, 09:16   #1253
piotrek71
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: S-MAX PlatinumX
Silnik: 2.0 140KM TDCI
Rocznik: 2010

Dzieki Panowie, dzieki. Czyli z tego co mowicie to w zasadzie elektrycznie powinien pasowac kazdy, a powinienem sobie znalezc pasujacy mechanicznie do mojego schowka. No i portfela oczywiscie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dzieki raz jeszcze,
Piotrek
piotrek71 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-10-2013, 20:56   #1254
looker
ford::amateur

Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2010

Po dołożeniu modułu 212 do sony 1CD i zdrutowaniu pajączka wszystko ruszyło ale jest jeden błąd. Od czasu do czasu fonia radia lub muzyki lub w czasie rozmowy przycicha i zaczyna się delikatne pykanie w głośnikach. Po wyłączeniu/włączeniu radia nie ma fonii w ogóle. Do tego na SONY pojawia się DRIVE FAULT i jakby coś lekko mruczało w odtwarzaczu, płyty nie ma w środku. Czy to coś związanego z dołożeniem modułu. Pomaga wyłączenie zapłonu i ponowne włączenie. Macie jakiś pomysł ?
looker jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-10-2013, 16:13   #1255
Mruczus007

Model: Mondeo MK4 seria 66
Silnik: 2.3 Duratec-HE 161KM, AWF21
Rocznik: 2008

Witam Szanownych Kolegów (i Koleżanki, jeżeli tutaj są)

Od dłuższego czasu śledzę na tym forum przede wszystkim wątki dot. udoskonaleń Mondeo MK4. Pierwsze, z sukcesem dokonane zmiany elmconfigiem, mam już za sobą. Teraz jestem w przededniu zamienienia radia Sony 1CD na Sony 6CD. Wymiana radia, w zasadzie, została wdrożona w życie jako plan „b” po… przeczytaniu tego wątku.
Moim celem był łatwy i szybki dostęp do jak największej możliwej ilości plików mp3 w trakcie jazdy. Jednym z rozwiązań była zmiana modułu BT/VC na BT/VC/USB. Ale okazało się, że nie mam w samochodzie kompatybilnych elementów (chyba?) takich, jak zegary i radio. Dlatego wybrałem rozwiązanie z wymianą radia na takie, które ma zmieniarkę (6 płytek z mp3, to już lepszy wynik, niż jedna).
W między czasie zauważyłem jednak, że wybieranie numeru telefonu z długiej listy, nawet jeżeli ma się conversa, nie jest zbyt komfortowe w czasie jazdy. No więc spróbowałem pobawić się wybieraniem poprzez VC, ale jakoś nie mogę dogadać się z tą panią mówiącą po angielsku.
Dlatego mam pytanie do Was (m. in. do Kolegów tedi_k i mayak, którzy mają za sobą już obszerne doświadczenia w tym temacie) – czy jeżeli wymienię posiadany moduł BT/VC (8M5T-19G488 ) na BT/VC/USB (CS7T-14D212) „gadający” po polsku, to funkcjonalność BT i VC będzie w pełni dostępna? A jeżeli jest to możliwe, to na jakie jeszcze inne kwestie powinienem zwrócić uwagę (np. po czym rozpoznać, że dany model CS7T-14D212 „gada” w j. polskim?)
Mój Mondeo jest z kwietnia 2008 roku, zegary (convers+) mają wgrany firmware 0815, a radio (jeszcze Sony 1CD) jest z marca 2008 roku i ma firmware 02-05-44.

Z góry dziękuje za wszelką pomoc i pozdrawiam.
Mruczus007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-10-2013, 22:50   #1256
arttk
ford::advanced

Model: Mondeo MK4 Ghia X
Silnik: 2.3 Duratec (SEBA) 160KM benz + LPG
Rocznik: 2007

Ja bym zaczął od sprawdzenia czy Sony 6CD na pewno ma mp3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
arttk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-10-2013, 23:26   #1257
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał arttk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja bym zaczął od sprawdzenia czy Sony 6CD na pewno ma mp3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżeli to czerwone jajko, to ma, jeśli zielone kwadratowe, to nie ma. Wot cała fizolofia.

Ta wersja Soniaka twoja będzie banglać z modułem 212 (już powinna obsługiwać zmienne kody parowania). Powinno działać BT streaming (A2DP) jak i USB. Na Soniaku trochę lipa z wybieraniem plików/przeglądaniem katalogów, bo nie działa to za żwawo i pokazuje tylko kilkanaście pierwszych znaków. Trzeba sobie dobrze ponazywać katalogi i pliki/tagi ID3 aby się w tym odnaleźć później.

Z A2DP nie ma tego problemu, bo po pierwsze nie tylko radio będzie wyświetlać tytuł utworu, ale telefon też, a po drugie z telefonu się łatwiej tym steruje (z kierownicy przy BT działa tylko następny/poprzedni i to nie we wszystkich odtwarzaczach).

Ja tam jestem zadowolony bardzo. Radio mam Sony 1CD 2012 i od czasu założenia modułu 212 nie pamiętam kiedy wsadziłem do niego płytkę z MP3. Ostatnio nawet się przestawiłem na streaming radia internetowego z komóry przez BT.

Wybieranie głosowe po polskiemu działa przednio, chyba, że próbujesz zadzwonić do kontaktu, którego w książce nie ma, wtedy propozycje są bardzo z czapy, albo próbujesz przyszpanić przy kimś i wtedy pani strzela focha i wybiera w ogóle nie wiadomo co i skąd.

Polecam.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-10-2013, 12:37   #1258
Mruczus007

Witam,

Cytat:
Napisał wrzoch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżeli to czerwone jajko, to ma, jeśli zielone kwadratowe, to nie ma. Wot cała fizolofia.
Tak, ponad wszelką wątpliwość, Soniaki drugiej generacji (w kształcie jajka) w obu wersjach 1CD i 6CD czytają mp3.

Cytat:
Napisał wrzoch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ta wersja Soniaka twoja będzie banglać z modułem 212 (już powinna obsługiwać zmienne kody parowania). Powinno działać BT streaming (A2DP) jak i USB. Na Soniaku trochę lipa z wybieraniem plików/przeglądaniem katalogów, bo nie działa to za żwawo i pokazuje tylko kilkanaście pierwszych znaków. Trzeba sobie dobrze ponazywać katalogi i pliki/tagi ID3 aby się w tym odnaleźć później.
Właśnie tego banglania nie jestem do końca pewny (co prawda, było już dużo pisane o braku kompatybilności dot. modułu BT/VC/USB o oznaczeniu 8M5T-19C112 z pewnymi wersjami conversa i Soniakami, a moduł CS7T-14D212 jest innym modułem, dodatkowo stosunkowo młodym i nie przetestowanym tak wszechstronnie jak poprzednik). Napisałeś, że Twoje radio jest z 2012 r., ale moje jest z początku 2008 r. (to ze zmieniarką będzie albo z końca 2007 albo również z początku 2008 r.). Jest w obiegu bardzo dużo podmodeli, które różnią się funkcjonalnością i zapewne też elektroniką (że już nie wspomnę o wersjach firmware).

Z muzyki poprzez A2DP (nawet nie wiem czy moje telefony to mają) raczej nie planuję korzystać, tak samo jak ze złącza AUX, z prostej przyczyny: skoro telefon jest podłączony przez BT do konsoli i równocześnie działa w nim nawigacja, to włączenie jeszcze dodatkowo odgrywania muzyki, czy to przez streaming, AUX lub transmiter FM, mogłoby go trochę zamulić (ale może się mylę – nie testowałem na taką skalę wielozadaniowości w swoich telefonach).

Co do wybierania/przeglądania płytek/katalogów/plików/kontaktów, to nie planuję gmerać przy Soniaku, bo robię to z poziomu conversa. Faktycznie, przeglądanie jest trochę ślamazarne (przynajmniej odczuwam to w przypadku przeglądania dość długiej listy kontaktów zaciągniętej z telefonu) i dlatego pokładam duże nadzieje w usprawnieniu tego przez VC. W przypadku przeglądania katalogów/plików/kontaktów nie zauważyłem jakiś problemów oprócz tego, co kolega napisał wyżej (ucinaniu wyświetlanych nazw) i dodatkowo nie radzeniu sobie przez convers z diakrytycznymi znakami, ale można mu to wybaczyć i się do tego przyzwyczaić lub tak opisywać katalogi, pliki oraz kontakty, żeby nie miały tych znaków w nazwach.

Ale to wszystko powyżej tylko wtedy, kiedy ten nowy moduł zabangla z którymś z moich radyjek.

Cytat:
Wybieranie głosowe po polskiemu działa przednio...
Czy taki moduł CS7T-14D212 kupiony np. na eBay-u trzeba jakoś przeprogramować (a jeżeli tak, to czy można to zrobić we własnym zakresie), czy też ma wgrane ileś tam języków i dokonuje się jego wyboru (jak)?

Pozostaje jeszcze kwestia kompatybilności tego modułu z conversem montowanym na początku 2008 r. Czy są jacyś szczęśliwi posiadacze Mondeo, którym udało się uruchomić taki zestaw?

Pozdrawiam
Stary 11-10-2013, 13:02   #1259
mayak
FCP member

Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

Cytat:
Napisał Mruczus007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy taki moduł CS7T-14D212 kupiony np. na eBay-u trzeba jakoś przeprogramować (a jeżeli tak, to czy można to zrobić we własnym zakresie), czy też ma wgrane ileś tam języków i dokonuje się jego wyboru (jak)?
bierze język z ustawień zegarów

jeśli nie masz wogóle bt/usb, to trzeba elmconfigiem to wybrać
Cytat:
Napisał Mruczus007 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozostaje jeszcze kwestia kompatybilności tego modułu z conversem montowanym na początku 2008 r. Czy są jacyś szczęśliwi posiadacze Mondeo, którym udało się uruchomić taki zestaw?
niedawno założyłem sobie converse+ z 2008 z wersję oprogramowania 1016 (chyba) i wszusyko działa

moduły 212 są najnowsze i najszybsze (nieznacznie od ostatnich 112) plus drobniutkie rożnice w zachowaniu (w Focusie miałem w sumie chyba z 5 różnych modułów bt/usb)
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-10-2013, 15:25   #1260
Mruczus007

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
bierze język z ustawień zegarów
A to sprytna bestia...

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jeśli nie masz wogóle bt/usb, to trzeba elmconfigiem to wybrać
Mam BT, ale tylko z VC.
W CCC mam takie ustawienie:
Bluetooth Handsfree ---> BT/VC Low

Cytat:
niedawno założyłem sobie converse+ z 2008 z wersję oprogramowania 1016 (chyba) i wszusyko działa
Czy ten convers ma wskazówkowe wskaźniki paliwa i temperatury płynu chłodzącego, czy też może jest ich pozbawiony, tak jak ten z poliftowego Mondeo?

Ostatnio edytowane przez Mruczus007 ; 11-10-2013 o 15:29
Odpowiedz

Tagi
bluetooth mk4 , bt mk4 , radio

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania