Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-10-2013, 21:48   #11
sznykol
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2,0 TDCi
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Przy ostrym przyspieszaniu zapala się sprężynka i silnik gaśnie dlaczego ?

pompe jedynie mozesz sprawdzic wymontowujac ja i dac do sprawdzenia w jakims diesel serwis, ale znajac zycie to ci powiedza ze jest konieczna regeneracja i zaspiewaja ponad 2 tys. ja na twoim miejscu najpierw bym zrobil probe przelewowa, do kazdego wtrysku podlaczyl osobny wezyk i odpalil na 1 min samochod na wolnych obrotach i zobaczysz w ktorym kubeczku jest najwiecej ropy tzn powinno byc po rowno mniej wiecej w kazdym jak zobaczysz w ktoryms duza roznice to masz zaworek do wymiany. mozna to samemu zrobic jak masz pojecie o mechanice chociaz male. jesli bys kupowal zaworek to tylko oryginal z delphi bo zamiennik dlugo nie pociagnie. na allegro sa takie zaworki
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

sznykol jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-10-2013, 22:16   #12
makas55

Imię: marek
Model: mondeo mk3
Silnik: tdci 2,0 130km
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Przy ostrym przyspieszaniu zapala się sprężynka i silnik gaśnie dlaczego ?

Witam.
Czy miał ktoś taki przypadek, że w układzie paliwowym było powietrze. Czy to możliwe, że sama pompa może powodować zapowietrzanie się układu. Po podłączeniu przezroczystego węża od filtra do pompy zasuwają grube bańki powietrza i w samym filtrze kotłuje się powietrze. Mechanik powiedział że to wina pompy czy to możliwe.
makas55 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-10-2013, 00:21   #13
kuba093
ford::average

Imię: Kuba
Model: Mondeo mk3
Silnik: 2.o tdci 130
Rocznik: 2001

Ale przecież kolega pisal ze robił probe przelewowa ! Gdyby mial wtrysk walniety to sprezynka by caly czas migala by nie rowno pracowal !! Gdyby zaworem byl rozwalony to by slyszal metaliczne stukanie !! Czyli wtryski mozna wykluczyc . Watpie tez ze traca kod wtryski . Dalej idac jesli chodzi o pompe to tam tez jest czujnik wiec jezeli nie bylo by cisnienia bylo by za male to wyskakiwal by blad staly !!! To odpowiedz na pytanie kolegi wyzej ! Jezeli masz powietrze to poszukaj w ukladzie nieszczelnosci !! A wracajac do glownego watku to sprawdzilbym czujniki wszystkie . Albo dac do dobrego diagnosty bo kazdy blad jest w pamieci auta wiec mozna go odczytac !
kuba093 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-10-2013, 16:05   #14
FordMondeoUser
ford::amateur

Imię: Marek
Model: Ford Mondeo Mk3
Silnik: Diesel 2,0
Rocznik: 2004

Ja tak miałem, gdy zapchał mi się filtr paliwa parafiną... (Mondeo mk3 2004 2.0tdci)
FordMondeoUser jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-10-2013, 16:20   #15
kuba093

Kolega może mieć racje.a też zapalała sie spręzynka ? ja jak mialem podobny problem(nieszczelny układ) to auto gasło po przyspieszeniu i od czasu do czasu spręzynka.
Stary 26-10-2013, 16:02   #16
makas55

Imię: marek
Model: mondeo mk3
Silnik: tdci 2,0 130km
Rocznik: 2007

. Dalej idac jesli chodzi o pompe to tam tez jest czujnik wiec jezeli nie bylo by cisnienia bylo by za male to wyskakiwal by blad staly !!! To odpowiedz na pytanie kolegi wyzej ! Jezeli masz powietrze to poszukaj w ukladzie nieszczelnosci !!

Też, tak pomyślałem.Tym bardziej, że gdy mocniej dodam gazu to idzie, tylko przy spokojnej jezdzie strasznie szarpie. Najgorzej ruszać z miejsca. Dzisiaj rozmawiałem z mechanikiem [ponoć bardzo dobrym] i stwierdził, że to mało prawdopodobne by nawaliła pompa a wymiana pompy to ostateczność. Przy każdej ingerencji w pompe mogą występować jakieś problemy. Po niedzieli jadę do niego zobacze co on stwierdzi. Jakby tego było mało wyświetliła się nasza ''kochana'' sprężynka. Wyskoczył błąd 132b, sprawdziłem zacinają się łopatki. Nic tylko się upić. Dodam jeszcze, że tak się dzieje gdy człowiek kupuje NAIWNIE auto z przebiegiem 86 tys. a na kompie wyskoczyła informacja [ po dwóch latach], że przy 265 tys odbyła się nieudana próba wypalania filtra DPF. Miałem wtedy na liczniku 122 tys. MASAKRA.
makas55 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-10-2013, 16:11   #17
kuba093

kolego a miga Ci spręzynka podczas odpalania ? wgl możesz jeszcze odpalić?
Stary 12-08-2015, 10:41   #18
michal1976

Model: Mondeo Mk3
Silnik: 2.0 TDCI Duratorq
Rocznik: 2003

Mam podobny problem od czasu jak mi wymienili mechanicy pompę wody.
Generalnie objawy są takie: auto zapala bez problemu, silnik pracuje równo i auto zwija asfalt, ale po kilku przyciśnięciach auto traci moc i przestaje się zbierać, muli.
Myślałem najpierw że to turbo, ale dzisiaj jak dodałem gazu, silnik zgasł i zamigała sprężynka. Zapaliłem go ponownie bez problemu jeszcze się tocząc.

Ostatnio edytowane przez michal1976 ; 12-08-2015 o 13:11 Powód: błędny (niepotrzebny) wyraz
michal1976 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-08-2015, 11:32   #19
Mariusz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] podłącz pod kompa, odczytaj błędy. Szklana kula nie chce nic więcej podpowiedzieć.
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-11-2019, 17:48   #20
parart

Model: mondeo
Silnik: 2 TDCi
Rocznik: 2002

Forda Mondeo 2.0TDCI, 130 KM. Przy mocnym przyspieszeniu włącza się kontrolka że sprężyna i mruga. Po pewnym czasie silnik się wyłączy i pozostaje zatrzymać się i ponownie odpalić. Wszystko praca do normy. Zauważyłem że czasami na niskich obrotach klekocze metalicznie. Jeszcze wolne obroty utrzymują się różnie w zakresie od 750 do 1000. Samochód mam krótko od kilku miesięcy. Na razie wymieniłem filtr paliwa ale to nie pomogło. Po pierwszym zgaśnięciu mechanik skasował błąd braku ciśnienia na szynie zasilającej paliwo. Po następnym nic nie było.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
parart jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania