![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::average
![]() Imię: Tomek
Model: A7 50 TDI Sportback Quattro
Silnik: 3.0 TDI 286PS
Rocznik: 2020
|
U mnie występuje dokładnie taki sam objaw, delikatne dodanie gazu przy 1800 - słychać klekotanie. Mocniejsze wciśnięcie gazu, czy inne prędkości obrotowe- brak objawów.
Teorię o dwumasie obalam - mam automat Durashift - więc tego ustrojstwa nie ma.
|
|
|
#22 | |
|
![]() Imię: Titanium X
Model: Ford Mondeo Titanium X
Silnik: 1,8 TDCi 92 kw
Rocznik: 2008
|
gregor75
Cytat:
Dodawanie gazu podczas jazdy i sama równa jazda niwelowała huk (niejako wygaszała drgania), ale na światłach (luz, wolne obroty) wyraźnie słychać było bicie. No i do serwisu też muszę dojechać (ruszam dzisiaj po południu). Zalecono mi tylko ostrożną, płynną jazdę bez gwałtownego przyspieszania. A - i jeszcze od wystąpienia objawów uwidocznionych w filmiku nr 2 w drodze powrotnej przy wduszaniu sprzęgła w niektórych momentach lekko się ono ślizgało (ale nie za każdym razem). Do domu miałem około 18 km i od soboty auta nie ruszałem. |
|
|
|
|
|
|
#23 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Paweł
Model: MONDEO MK3
Silnik: TDCi 115KM
Rocznik: 2003
|
Cytat:
|
|
|
|
#24 |
|
![]() Imię: Tomek
Model: A7 50 TDI Sportback Quattro
Silnik: 3.0 TDI 286PS
Rocznik: 2020
|
ja mam wrażenie, że ma to coś wspólnego ze spalaniem paliwa (spalanie stukowe??).
Tankuję raczej na markowych stacjach, ale zdarza się, że po tankowaniu (widocznie gorsze paliwo) - klekocze bardziej. Jest to w momencie delikatnego muskania gazu. Wyrównanie obrotów, tudzież mocniejsze wduszenie pedału kończy klekot.
|
|
|
#25 |
|
|
No u mnie jest tak samo że jak wcisnę pedał to klekot znika. Ja tankuje zawsze na jednej stacji ale z ciekawości zmienię na jakąś inną moze to coś u mnie zmieni na lepsze. Kilka razy tankowałem na orlenie tego super ich VERVA ON ale słyszałem że jest za suche do naszych pomp i wruciłem na swją lokalną stację na zwykły ON.
|
|
|
#26 | |
|
![]() Imię: radek
Model: BMW f30 328i
Silnik: 2.0 benzyna TwinTurbo
Rocznik: 2012
|
[QUOTE=pablolinda;2183335]Kolego a jak jedziesz i tak ci klekocze i puścisz gaz (Hamowanie silnikiem) to klekot Ci znika?[/QUO
Ten klekot wystepuje u mnie jak jade i dodaje troszke gazu, jak jade na rownym gazie jest ok , spuszczajac gaz i chamowanie silnikiem tez cisza.. Ten obiaw juz coraz mniej wystepuje i zauwarzylem ze wplyw na to wszystko ma kiedy odpalam autko, bo jak nieraz autko odpali to jade i nic sie nie dzieje jest cisza a znowu nieraz po odpaleniu jadac na drugim biegu dodaje troszke gazu i zaczynam slyszec ten klekot. Bump: Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
![]() Imię: Dawid
Model: Ford Mondeo mk4 GHIA X Thunder Metallic :)
Silnik: 2,0 TDCI 150 PS
Rocznik: '07/08
|
Cytat:
|
|
|
|
#28 | |
|
|
Z tego co ja już wiem na 99% będzie to związane z pracą układu wtryskowego a dokładniej z przedwtryskiem. Słyszałem że jak on jest zakłócony albo ogóle go niema lub w nieodpowiednim momencie to właśnie może się pojawiać taki klekot. Nie wiem czy w twoim silniku jest samo adaptacja jeśli jej niema to może kod z któregoś wtrysku wyskoczył i wprowadza takie zakłócenia. Ja mam tak jeszcze że jak jest zimny silnik to mi nie słychać tego klekotu tak jak słychać przy nagrzanym.
Cytat:
Ostatnio edytowane przez pablolinda ; 25-03-2014 o 21:30 |
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Roman
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2,0 diesel 143 PS
Rocznik: 2009
|
Witam
U mnie występuje też takie "klekotanie" jak dodam gazu ale tylko jak silnik jest zimny. W miarę wzrostu temperatury maleje aż w końcu ustaje. Silnik nie wykazuje innych problemów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.racuje równo , nie brakuje mocy , super przyspieszenie itd .Klekocze w zależności od temp.zewnętrznej do przejechania ok 3-5 km , potem ustaje. To "klekotanie " jest bardzo podobne do grania zaworów w silniku benzynowym . Czy to możliwe ,że padają wtryski ? Moje podejrzenia kierują się w stronę świec żarowych. One powinny ponoć dogrzewać do momentu aż silnik osiągnie temp. ok. 40 stopni.Jeżeli są padnięte to może to jest przyczyną? Jeżeli ktoś miał podobne objawy i w sobie z nimi poradził to proszę o wskazówki. Z góry dziękuję. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#30 | |
|