Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-06-2015, 09:56   #41
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: 1.6 tdci słaba klima

U mnie na naklejce jest 600g czynnika. Czy to ogólny standard dla fokusa mk2?

weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-06-2015, 10:07   #42
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

tak, roznice mogą byc pomiedzy benzyną a dieslem bo benzyna ma inny-nowszy czyjnik ktory steruja praca sprezarek a diesel ma jeszcz na starszej zasadzie generacje pracy ukladu. ale to są żadne roznice tak naprawde.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 18-06-2015 o 12:44
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-06-2015, 10:23   #43
c-matix
ford::professional

Model: Focus C-Max , Fusion
Silnik: 2.0 16v 145KM , 1.6 Tdci 90KM
Rocznik: 2006 Silver Polar, 2006 Jeans Metalik

Sprawdż filtr przeciwpyłkowy, czasem wystarczy mu jeden sezon jesień-zima-wiosna i będzie przytkany, co może powodować twoje objawy i ją osłabiać.
c-matix jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-06-2015, 15:31   #44
mjprzem

Cytat:
Napisał weuek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie na naklejce jest 600g czynnika. Czy to ogólny standard dla fokusa mk2?
Sory-mogą być 2 wersje z przewodami o rożnuch srednicach

dla mk2 przewod skraplacza = 1,2mm = 600g
dla mk2 przewod skraplacza = 3mm = 740g
sugerowalbym sie naklejką na samochodzie.
Stary 18-06-2015, 21:05   #45
ford_user
ford::average

Model: Focus MK2
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2005

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam nadzieję ze wszyscy już wiedzą dlaczego nowsze klimatyzacje zazwyczaj działają gorzej od tych starszych.
A im będą nowsze samochody to tym będzie gorzej-a jak zakarzą stosować R134a-bo chcą zakazac i zastąpić go np. CO2 to dopiero zobaczyćie jakie będą problemy z układami klimatyzacji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No w końcu ktoś potwierdził moją teorię i przynajmniej też fachowo to wyjasnił.
Co do czynnika R134a to czytałem, że zaczęto go stosowac dopiero w połowie lat 90-tych. Moja omega była z roku 94, niestety nie pamiętam jaki miała czynnik w klimatyzacji, tylko raz wymagała serwisowania.

Jeszcze taka mała dygresja na jaką sobie pozwolę, mimo że to forum focusa i temat o klimie, ale bardzo dobrze wspominam tą moją starą omege (wersja B). Moim zdaniem to był najlepszy samochód opla jaki kiedykolwiek ta firma zrobiła, wcześniej ani nigdy później nie było tak dobrze dopracowanego modelu. No ale to już historia. Współczesna insignia niestety nie dorównuje tamtemu modelowi (ciasna jak ten segment, hałaśliwa w środku jeśli chodzi o diesla i awaryjna). Ciekaw jestem jaki model forda można uznać za najbardziej udany z dotychczasowych modeli produkowanych przez tą firmę.
ford_user jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-06-2015, 08:32   #46
TBomek

Model: Focus III kombi, Frozen White
Silnik: 1.6L Duratorq CR TC (115PS) - DV6,
Rocznik: 2012

mjprzem, mam pytanie. Co się stanie z klimatyzacją nowej generacji, jak użyjemy do niej starego czynnika napełniającego?
Słyszałem od jakiegoś "fachowca" że tak podobno robią żeby zaoszczędzić na drogiej wymianie tego nowego czynnika.
TBomek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-06-2015, 15:21   #47
mjprzem

To jest dobre pytanie ale do prawdziwego chemika...ja niestety jestem toche slaby z chemii. Postaram sie to wytumaczyć jak umiem-dlaczego stary czynnik sie powinno oddawać do zakładów a nie z powrotem do samochodów.

Bo czynnik R134a ma swoje cisnienie przy okreslonej temperaturze.
Nawet jak uklad byl idealnie napelniony to z czasem czynnika ubywa przez pory w gumach i sciankach układu.

W zimie jak jest bardzo zimno to cisniene w ukladzie potrafi spasc do zera-a jak brakuje troszke choc czynnika to moze nawet spadac ponizej zera-robi sie mala proznia.

Wowczas zaczynają pracowac oringi ktore zawsze w lecie są pod cisnieniem. Wowczas do ukladu moze dostawac sie powietrze i wilgoc-jezeli jakis oring okaze sie przepuścic na podcisnieniu.

A teraz co dalej-ta wilgoc i powietrze miesza sie z czynnikiem-gazem R134a...i na pewno zmienia jego parametry-moze w niewielkim stopniu ale zawsze w jakiś sposób moze zmienić.

To są bardzo skrajne przypadki ale potrafią zdarzać sie bardzo często.

Tak wiec taki czynnik po wielu latach niewiadomo ile jest warty bo niewiadomo w jakim jest stanie. Teoretycznie jezeli układ byłby dobrze szczelny -to czynnikowi nic sie nie stanie i można go nabić z powrotem do układu.
Ale ze nigdy nie wiadomo w jakim stanie jest gaz w klimatyzacji to nie powinno sie go oddawac do starej butli bo wystarczy jeden kiepski samochód aby zepsuc czynnik w butli i wówczas napelniamy uklad słabej jakosci gazem który moze nie wydajnie pracowac albo zawierać nawet wilgoć.

A wówczas w innym aucie zapchamy skraplacz który ma gromadzić wilgoć z układu klimatyzacji.

No chyba ze miales na mysli ten nowy czynnik zamiast R134a
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
tu masz odpowiedz.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 19-06-2015 o 15:53
Stary 19-06-2015, 22:32   #48
ford_user

Model: Focus MK2
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2005

"TBomek" pytał raczej o to, czy można zastąpić w nowym samochodzie ten najnowszy czynnik HFO-1234yf dotychczasowym (ale świeżym i czystym) czynnikiem R134a.
Też jestem ciekaw, ale podejrzewam, że tak 1:1 to nie, bo te dwa gazy mają różne ciężary właściwe i różne temperatury parowania i skraplania przy tym samym ciśnieniu. Pewnie jakaś przeróbka np. wymiana zaworu rozprężnego jest potrzebna.

Nie widziałem jeszcze samochodu z nowym typem klimatyzacji z czynnikiem HFO=1234yf, ale gdzieś czytałem, że króćce do podłączenia węży stanowiska do napełniania mają inną średnicę/kształt, żeby ktoś omyłkowo nie podlączył i nie napompował R134a. Czyli być może potrzebne są przejściówki.

Czy to prawda, że HFO-1234yf jest jeszcze mniej wydajny niż R134a ? I czy ta teoria, że jako czynnik do klimatyzacji mógłby być stosowany zwykły CO2 zamiast HFO-1234yf, tylko że jest zbyt tani to prawda?
ford_user jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-06-2015, 16:08   #49
mjprzem

Nie to nie chodzi o to ze CO2 jest tanie...to jekies bzdury ktos wymyslil z tą ceną.

Co2 aby skroplic sprezarka musi pompowac do 150barow cisnienie.

A normalnie maks cisnienie jakie moze wystapic przy R134a i innych podobnych to 30barow.

ale normalnie uklad pracuje na 10-20 barach-a jak jest bardzo goraco to moze dojsc do 25.

A wiec sami pomyslcie jakie to są koszty i jak bardziej masywne musialy by byc uklady klimatyzacji aby wytrzymywaly cisnienie 150-180 barow zamiast normalnych 30barow.

I to tylko ze wzgledów konstrukcyjnych producenci aut wymigują sie od wprowadzenia CO2 w zycie bo to jest technologicznie i o wiele trudniejsze i o wiele drozsze -a tym samym bedzie o wiele bardziej awaryjne.

PS. bo np. jak połączyć spreżarkę z silnika przewodem elastycznym z chlodnicą i ma to wytrzymac 200barów taki przewód?

A wtrysk paliwa w starym dieslu ma 150-200barow.

Dlatego choc przepisy unijne ustalono ze od 2014-czy 15 roku nowe auta mialy miec nowy czynnik Co2 to jednak poki co kazdy producent stara sie to omijac szerokim łukiem.

A co do HFO=1234yf i R134a to lepszy oczywiscie jest R134a bo ten nowszy ma mniej energi cieplej na przemiany -gaz -ciecz- i przez to jest mniej efektywny.

Tylko ze R134a jest troszke bardziej chyba "zrący" -bo niemialem tego czasu analizowac-ale napewno nabicie nowego ukladu starym czynnikiem R134a-nioe spowoduje to ze uklad bedzie gorzej chodził-wrecz powinien lepiej bo R134a ma lepsze parametry.

Natomiast te gazy pracuja w takich samych cisnieniach-na pdfie -są wykresy i mozecie sami zobaczyc ze jeden i drugi gaz to prawie te same parametry mają poza tym ze HFO=1234yf -ma mniejszą wydajność cieplną co bedzie skutkowalo tym ze uklad na nim bedzie mniej sprawny.

PS. czas zweryfikuje czy uszczelki z układu HFO=1234yf wytrzymają dziłanie R134a po iluś latach. Mi sie wydaje ze tak-bo to bardzo podobne gazy-ale to powinien na te pytanie odpowiadac ktoś kto dobrze zna sie na chemi.

Z punkty fizycznego lepiej nowy HFO=1234yf zastąpic R134a i klimatyzacja na nim powinnalepiej dzialc.
Stary 21-06-2015, 18:32   #50
TBomek

Model: Focus III kombi, Frozen White
Silnik: 1.6L Duratorq CR TC (115PS) - DV6,
Rocznik: 2012

Dokładnie, chodziło mi o to co napisał ford_user. Dzięki mjprzem za wyjaśnienie sprawy. Mam jeszcze jedno pytanie, po jakie licho wymyślili ten nowy HFO=1234yf skoro stary jest lepszy i tańszy?
TBomek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania