Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-10-2010, 16:45   #11
Focusik2002
ford::average

Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: duże spalanie

Cytat:
Napisał smak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Auto po zakupie podłączyłem do kompa w serwisie forda w Łodzi na ul. Brzezińskiej - nie polecam. Banda niekompetentnych ludzi, który nie mają pojęcia o silnikach TDCI. Gość twierdził, że turbina będzie do wymiany.
Wykryli błąd turbiny, co jest bzdurą. Mechanik (na szczęście nie z forda), który czyścił egr sprawdzał turbinę i działa poprawnie. Wymieniłem filtr oleju i silnika oraz olej. Tankuję tylko na stacji statoil - diesiel gold. Nie wymieniłem filtru paliwa. Może powinienem. Czy sonda lambda może wpływać na pracę turbiny a tym samym na wyższe spalanie?
Filtr paliwa służy trwałości układu wtryskowego , ile zrobiłes na tym filtrze , nie ma co oszczędzać pieniędzy bo później możesz płakać że Ci wtryski siadły , turbo nie ma nic wspólnego z Sondą Lambdą to tak samo co ma piernik do wiatraka , turbo jest po to , żebyś miał zmniejszoną ilość zuzycia paliwa , niższą emisje spalin , lepsze doładowanie podczas przyspieszania , jesli masz moc , nie piszczy turbina , nie kopci Ci na czarno to możesz być spokojny o turbine , a zresztą sam napisałeś że turbo działą bez zastrzeżeń to co ty tak z tym turbo .

Co do Sondy Lambdy to jest wazną częścią układu wydechowego , ma duzy wpływ na emisje spalin oraz zużycie paliwa , przy Sondzie Lambdzie niesprawnej ma duzy wpływ na zwięszkoną ilość paliwa oraz emisje spalin .

Co do zwiękoszonej ilości paliwa sprawdź sobie katalizator , on ma też duży wpływ na spalanie , zrób sobie analize spalin .

Focusik2002 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-10-2010, 21:16   #12
Stasiu47
ford::advanced

Model: C-max Titanium
Silnik: 1,6 150 KM
Rocznik: 2012

Filtr paliwa to raczej spadek mocy przy dużych obciążeniach, co może się przekładać nieco na wyższe spalanie, ale bardziej obstawił bym filtr powietrza, tylko wówczas auto kopci. Chyba bez dobrego speca od silników PSA nie obejdzie się. Jeśli nie serwis forda to może w Citroenie lub Peugocie - strzelam bo to ten sam silnik.
Stasiu47 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-10-2010, 21:35   #13
smak
ford::amateur

Model: FOCUS
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2005

Filtr powietrza wymieniłem. Mam namiary na mechanika od silników HDI i TDCI. Może coś podpowie w tej kwestii. Chyba sprawdzę jeszcze sondę lambda, katalizator.
smak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-10-2010, 21:38   #14
Focusik2002
ford::average

Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2002

Cytat:
Napisał smak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Filtr powietrza wymieniłem. Mam namiary na mechanika od silników HDI i TDCI. Może coś podpowie w tej kwestii. Chyba sprawdzę jeszcze sondę lambda, katalizator.
Filtr paliwa a powietrza to są 2 inne filtry
Focusik2002 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-10-2010, 10:50   #15
rufik
ford::advanced

Model: S-Max MK II
Silnik: 2.0 TDCI 150KM
Rocznik: 2017

Ja bym wymienił filtr powietrza i filtr paliwa oraz przejrzał przewody turbina-intercooler-kolektor, aby mieć pewność, że powietrze nie spieprza gdzieś bokiem.
Potem bym dolał (do pełnego baku) specyfiku STP do czyszczenia układu paliwowego i obserwował, czy pomogło. Ew. także zmienił stację na inną.
rufik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-10-2010, 19:31   #16
smak

Model: FOCUS
Silnik: 1,6 TDCI

Sonda lambda ok. Wymienię filtr paliwa i sprawdzę spalanie. Pozdrawiam.
smak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-05-2014, 21:27   #17
andrzejob
ford::beginner

Model: Focus 2.0 TdCI 136KM
Silnik: 2.0

Ogrzewam kotleta.
Kupiłem focusa mk2 2.0 tdci 136km.
Wg mnie pali dużo, tj. przy oszczędnej jeździe w trasie wyszło mi 7.3L - trochę dużo.

Na pewno zapowietrza mi się układ paliwowy, bo mam problemy przy odpalaniu.
Podpiąłem się pod komputer (ELM 327 + ScanXL).
Pokazało w "stored errors" błąd czujnika ABS w prawym przednim kole i błąd braku komunikacji z zewnętrznym czujnikiem (pewnie ten czujnik). "Pending errors" nie było. Co ciekawe te dwa stored error nie dały się wykasować.
Jak chciałem sprawdzić "oxygen sensors" to nie znalazł żadnego. Nie wierzę, że takie autko nie ma lamby (jeśli ma to gdzie się znajduje?). Czy brak jej wykrycia to już błąd czy też urok ScanXL???

Z góry dzięki za wszelką pomoc, bo autko jest super, tylko to spalanie...
andrzejob jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-06-2014, 00:17   #18
Buenor
ford::beginner

Model: Mondeo mk2
Silnik: 2.5 v6
Rocznik: 1998

elm ma ogólnie problemy w komunikacji z większością diesli albo jego funkcjonalność jest ograniczona... czasami nawet "wymyśla" błędy, świecą Ci kontrolki ABS i hamulca ręcznego? chyba musisz udać się na profesjonalny komputer
Buenor jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-06-2015, 08:37   #19
magneto2000

Model: Focus C-Max
Silnik: 1.6 TDCi

Ja ostatnio byłem ze swoim C-maxem w ASO Forda między innymi na podpięciu kompa, pokazało tylko błąd zawieszenia łopatek turbiny (turbina jest ze zmienną geometrią i że niby zawiesiły się w jakiejś pozycji i trochę przeładowywały), błąd skasowali, wykonali statyczne wypalanie DPF, wymieniłem filtr powietrza, a skubaniec nadal żłopie ponad 9l/100km (fakt większość miasto, ale wcześniej zadowalał się w tych warunkach 7,5 - 8,1l ON) i dość intensywnie kopci. Zastanawiam się nad wymianą sondy lambda bo autko ma przejechane 170k i nie mam pojęcia czy lub kiedy była ona wymieniana.
Jest tylko jedno ale: skoro komp w ASO nie pokazał błędu sondy to czy jej wymiana cokolwiek zmieni, wszak 6 stówek piechotą nie chodzi.
magneto2000 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-06-2015, 14:02   #20
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

Cytat:
Tak mocno nie cisnę focusa ostatnio jeździłem 70- 90 km/g na 5 tym biegu. Auto spala za dużo. Biegi zmieniam przy 2000-2500 tyś obrotów. Przy wyprzedzaniu wyciągam fokę na 3000- 3200. Jak wiesz co może być przyczyną dużego spalania proszę daj znać? Pozdrawiam.

Ten tekst wyrzej to jest idealny przykład na to ze ludzie w polsce nie mają zielonego pojecia o tym jak samochodem jezdzic.

Takie osoby jak ta wyrzej powinny najpierw automaty kupowac-aby najpierw nauczyc sie przy jakich obrotach silnika i kiedy mozna zmieniac biegi i jakie silnik lubi naprawde obroty.
Ewentualnie te nowsze samochody w ktorych komputer mowi "zmien bieg na wyzszy idiotko" bo to dobry wynalazek dla pań Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Po drugie-jezeli piszecie ze auto wam duzo pali-to postarajcie sie dokładnie opisać styl jazdy i trasę po jakiej jezdziće...
bo normalne jest ze przy spokojnej jezdzie na trasie 2,0tdci moze spalic ponizej 4,5L
i normalne jest ze przy jezdzie w korkach w upalach na klimie itp moze spalic 10L i wiecej.

Jak masz wątpliwosci czy twoje auto pali zbyt wiele-to radze zrobić taki test:
zatankowac do pełna po sam korek
zrobić trasę przy predkosci 60-80km/h na ostatnim biegu-w zaleznosci od przelozenia skrzyni silnika itp wazne aby silnik miał niskie obroty i nie drżał i jechał spokojnie. Zapisac jaka predkosc jakie obroty.
i po przejechaniu okolo 50-km zatankowac ponownie.

Dopiero wówczas mozna rozmawiać o tym czy samochód faktycznie duzo pali czy nie.
Jezeli ktoś jezdzi po miescie a biegi zmienia przy 2500rpm to niech nie pisze w takich tematach ze mu auto duzo pali.

magneto2000 tak tak...wymien se sonde lambda w swoim dieslu-bedziesz mogł wtedy na wodzie jezdzić.

magneto2000-pytanie specjalne dla ciebie-a po co w dieslu sonda lambda-skoro diesel zawsze ma pracowac na jak najwiekszym nadmiarze powietrza? to wlasnie dzieki temu ten silnik ma wiekszą sprawnosc bo mniej energi cieplnej traci przez cylindry.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 19-06-2015 o 14:07
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania