![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::average
![]() Imię: Artur
Model: FOCUS
Silnik: 1.5 Eco Blue 120 km
Rocznik: 2019
|
Siemka,
Się dziwię... Mój ma 333000 i filtra paliwa nie wymieniałem od uwaga 233000km(nie wiem kiedy był wymieniany wcześniaj). Nigdy nie wlałem więcej niż 51 litrów( od 60 kilometrów na kompie wskazywalo 0 km do jazdy). Na kompie pali przy mojej codziennnej jeździe 3.7 (80 km dziennie). Po wyliczeniu z tankowań wychodzi 4.1l/100km. Czyli coś nie tak z twoim albo z moim autkiemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Arf
|
|
|
#22 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
|
Cytat:
Ostatnio edytowane przez Matych ; 20-06-2015 o 00:07 |
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zablokowany
Imię: janek
Model: mondeo
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2008 136km
|
Marek w twoim nie ma sondy
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
|
W moim chyba nie były 1,6 tdci gdzie zespół kat-dpf wyglàdał właśnie tak jak na zdjęciu , pozatym prawie wszystkie diesle dzisiejsze mają
|
|
|
|
|
|
#25 | |
|
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
Cytat:
2 czujniki cisnienia + temp a jesli jest lambda to tylko do kontroli dpfa a nie silnika i nie spalania-bo to nie sluzy w nicztym dieslowi-bo diesel niema potrzeby miec lambdy. Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 20-06-2015 o 15:52 |
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
|
Usuwałm filt cząstek w kilku samochodach,usuwałem też czujniki różnicowe bo były już nie potrzebne.Sam i znam to z autopsji.
no poczytałem to jedna z wielu publikacji [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez Matych ; 20-06-2015 o 21:22 |
|
|
|
|
|
#27 | |
|
|
Cytat:
Tak samo jak piszą ze klimatyzacjie potrzeba co 2-3 serwisowac i czynnik wymieniac z olejem w ukladzie. Sory ale z takich "miesiecznikow" gdzie o technice piszą osoby które sami na niej sie nie znają-az mi sie komentowac nie chce. Poczytaj szkolenia serwisowe producentów-tam czesto masz naprawdde bogate informacje w wiedze z których naprawde mozna sie czegoś nauczyc. widzisz silnik diesla tak został zaprojektowany aby mial jak najwiecej powietrza i jak najmniej paliwa-bo wowczas jego sprawnosc rosnie-bo energia ciepla z silnika nie przenosi sie wowczas na blok silnika tylko powietrze ktore sie nie spala stanowi cieplną barierę do pracy silnika-i dzieki temu diesel mniej pali od benzyny. A sonda lambda moze byc jedynie uzyta do kontroli maksymalnej mocy-kiedy faktycznie lambda robi sie na tyle mala ze moze miec to wplyw na zadymienie z silnika-i ilosc sadzy produkowanej przez silnik. Wowczas mozna stosowac takie zabezpieczenia aby silnik pracowal bardziej ekologicznie i choć był słabszy. Dlatego wlasnie nowe silniki benzynowe tak sie robi-ecoboosty aby potrafily pracowac jak diesel. czyli z nadmiarem powietrza. wiec podchodząc do problemu duzego spalania w dieslu sonda lambda jak kolwiek by nie patrzyl nie moze miec z tym zwiazku normalniechyba ze mowimy o przykładzie butowania silnika. Oczywiscie - w normalnym benzyniaku lambda ma bardzo duze znaczenie-ale tam powietrza ma byc tyle aby calkowicie sie spalalo z paliwem. Jednak my rozmawiamy o dieslu. Dlatego kolega andrzejob najpierw powinien zrobic przykladowy test z jazdy-bo z jego opisu nic konkretnego nie wynika- i nie wiadomo jaką trasę robił-a ja osobiscie na trasie sam mam wieksze spalanie niz przy jezdzie na miejscu. A jak jakis mechanik chce wymieniac sonde lambda w dieslu bo silnik za duzo pali-to radzilbym sie lepiej doszkolic. Co innego jezeli mowa o egr-bo ten moze robic problemy ze spalaniem-i aby go wykluczyc to -zaslepic-odlaczyc by go pasowalo-aby sprawdzic ze to nie wina zbyt duzej ilosci spalin pompowanych przez silnik. |
|
|
|
|
|
|
#28 | |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 29-05-2012
Model: Focus C-Max
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2005
|
Cytat:
Tyle w temacie i więcej luzu. |
|
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Zablokowany
Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
|
Cytat:
Ostatnio edytowane przez weuek ; 24-06-2015 o 14:16 |
|
|
|
|
|
|
#30 | |
|
|
No wlasnie weuek-a widzisz a ja ci to moge wszystko wytlumaczyc ale do ciebie to i tak nie dotrze. Szkoda ze niewiesz ze ten sam twoj silnik zamontowany w automacie -
KONSTRUKTOR przewidzial ze pracuje na obrotach przy spokojnej jezdzie 1100-1300rpm. o ile przekładnia na to pozwala i predkosc pojazdu. A to ze twoj silnik drzy przy 1500rpm to juz inna bajka. No niestety ja mam tylko najechane 350kkm swoim bez zadnego remontu silnika a olej zmienialem srednio co 40kkm. i nie licz ze jezdze na jakims cudownym paliwie czy oleju. Niestetu moj silnik nie drzy przy 1500rpm, niema tez zadnych wyciekow na nim, a oleju zuzywa...hmmm... okolo 0,3L /40kkm. tak mi sie wydaje ze tyle teraz przy tym przebiegu. Nie mam tez problemow z odpalaniem w zimie. Widzisz weuek- to ze ty uwarzasz ze twoj silnik meczy sie na niskich obrotach-to wcale nie znaczy ze ludzie ktorzy mają wiedzę-którzy tak projektują silniki i wymyslają koła dwu masowe aby silnik rowniej pracował na wolnych obrotach-i którzy tak kalibrują napedowe w autoatach -ze oni uwazają ze silnik powinien pracowac na 110-1300rpm jezeli tylko moze na tych obrotach pracowac i nie przenosic drgan na układ napedowy. PS. wymien sobie poduszki silnika-albo kolo 2 masowe bo moze sie łozysko w nim rozleciało od tego ze jezdziłes na zbyt wysokich obrotach -bo im wieksze obroty silnika tym bardziej i czesciej to łozysko pracuje i sie rozlatuje od tego wlasnie. Co jak Co ale niestety Takie lekcje nauki jazdy w tak zacofanym kraju są bardzo czesto potrzebne. Wuek-coś ci powiem-nie obrażaj sie-jak byłem młody i głupi to też myślałem ze dobre obroty dla silnika to 2000rpm-albo w takim przedziale kiedy silnik ma moc. Niestety nic bardziej głupszego nikt ngdy niemógł wymyślić. Ale warto pisać te rzeczy bo warto by ludzie w koncu nauczyli sie Silniki i paliwo oszczedzać. Wtedy zrozumiecie ze silnik nawet w samochodzie osobowym moze spokojnie robić 500kkm i byc w dobrym stanie. To tylko trochę wiedzy i nauki potrzeba mieć w głowie. Cytat:
Ale jezeli kolega nie zrobi takiej jazdy próbnej-to niema szans tego do niczego odnieść- i gadamy o rzeczach bez żadnego punktu odniesienia. Wiec bardzo chętnie zarówno ja jak i napewno inni Cos ci doradzimy -ale aby wiedzieć czy silnik duzo pali to zawsze nalezy wykonać taki standardowy test z jazdy. Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 25-06-2015 o 15:14 |
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|